Vädergudarna, det är Maj!



Imorse, den 5 maj, såg det ut så här på morgonen när jag morgonfodrade. Már var lycklig, drog en repa i hagen innan han stack ner huvudet i höet. Stona däremot såg inte lika förtjusta ut. Tänk att dom knappt använder vindskyddet, inte ens vid detta skitväder. Står och trycker i något av sina favorithörn av hagen, tillsammans.

Det är nu dom behöver extra ströfoder. Avelsstona har faktiskt släppt vinterpälsen, mer än ridhästarn. Detta tror jag beror på att dom fått superfint hö i vinter, med riktigt höga proteinvärden, lämpligt för avelsston. Ridhästarna har fått ett annat hö, med lägre proteininnehåll.

Nu står stona i sommarpäls och det kommer snö från himlen. Extra hö vill dom ha för att hålla värmen. Nu är det kallt och ruggigt för dom. Blött och eländigt.



Jag älskar vintern, men inte i maj. 10 cm ny kramsnö den 5 maj är helt fel. Speciellt när vi för några år sedan fick snö redan 17 september. Sommaren blir kort då. Det är helt klart något fel i systemt, växthuseffekten, det är rubbat.

Lider med damgänget som är på Valne och har kurs i helgen, faktiskt glad att jag inte hängde på. Man skulle nästan behöva både brodd och snösulor för att kunna rida. Lider även med dem som är i Timrå och rider kvaltävlingen där. Lider med alla ston som snart ska föla.

Men ser det positivt, det blåser inte, det stormar inte, det är bara lite (mycket) nerkylt vatten som dalat ner från himlen. Synd på alla fina vårblommor som tittat upp ur rabatten, att dom klarar sig?!

Det är nu man vill ha ett ridhus, för att kunna rida alla härliga hästar som står och har fått en liten minisemester.

Nu ska jag ta och göra något kreativt inomhus...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"