Avelsbedömning

På Island blir det avelsbedömning den 14 maj i Viðidal, KjarnesÞing. Ser fram emot att följa den bedömningen på WF eftersom en av Þóroddurs avkommor skall visas där. En 4-åring, dvs lika gammal som Ómur. Inte för att jag kan jämföra, för dom har helt olika mammor, men det är ändå lite kul att försöka se vad Þóroddur nedärver till sina avkommor, som visas unga. Alla Þóroddurs avkommor som kommit till visning hittills har kommit till visning som 4-åringar, en ny trend eller en talangfull far?

Arnoddur som skall visas nu som 4-åring har 127 i blup, båda föräldrarna har totalt 127 i blup. Arnoddur har 121 för pass och spirit, 120 för form under ryttare. Mamma hans har 125 för form under ryttare och pappa hans har 128 för pass och 122 för spirit. Så Arnoddurs passrepor skulle jag vilja se om några år. Kanske blir det en Lansmót häst av honom så vi får chansen att se dom där...

Mamma är det mycket fin stoet Trú frá Auðsholtshjáleigu, med en exteriör på 8,14, ridegenskaper på 8,43 och total på 8,31. Hon har 9,5 för skritt och 9,0 för galopp. Hon har tre avkommor bedömda sedan tidigare, alla tre har poäng långt över 8,0 för totalen både på exteriör och ridegenskaper. Vilken start som avelssto!

Bjuder på två bilder på Ási frá Lundum II, som också skall visas som 4-åring på samma bedömning. Han är efter stoet Audna frá Lundum II, som är mamma till Audur frá Lundum II och Ardur frá Lundum II (som nu finns i Sverige). Audna är också ett fantastiskt avelssto, utan någon speciellt hög bedömning eller blup. Vissa ston är bara födda till att plutta fram fina avkommor oavsett stam, blup och bedömning.

Bilderna är från april 2009.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"