Tandläkarskräck

Idag kommer veterinär Ann-Sofie Lilja till oss. Det är dags för tandläkarbesök. Det är flera som skall kollas i munnen bl a Rakel. Hon har redan hunnit bli 3 år (i år) och vi skall ta vargtänderna på henne. Vi brukar ta vargtänderna på hästarna på hösten när dom är 2 år, men i höstas när vi kollade Rakel satt hennes vargtänder så till att vi lät dem vara ett tag till. Dom satt på insidan, så det fanns en chans att dom skulle följa med när hon släppte den första kindtanden dvs P2:an.

Översta bilden är tagen på Rakels överkäke, där man med förstoringsglas ser vargtanden på insidan av P2:an och den nedre bilden är hennes underkäke, fast mest tunga.

Jag kan varmt rekommendera Ann-Sofie när det gäller hästarnas tänder, hon är intresserad, kunnig och har utbildat sig hos Torbjörn Lundström. Tror inte det finns någon annan veterinär i Jämtland med hennes kunskaper inom hästtänder. Bojkotta alla som fortfarande raspar med storraspen!

Kommentarer

Anonym sa…
Ja visst ska man inte raspa tänder i onödan....tänderna måste ju vara vassa för att bita av hö och gräs. Mycket missuppfattning av tandraspning...tyvärr. /Stina
Anonym sa…
mmm fast det är ju de vassa hakarna på sidorna man tar bort när man raspar..som skaver mot kinden..de äter inga hästar hö med vad jag vet...:)
Anonym sa…
Ja självklart dom tänder som skaver. /Stina
Anonym sa…
När hästen ska "skära" ner de långa strån som finns i grovfoder använder den de vassa kanterna som den har på utsidan av överkäkens tänder och på insidan av underkäkens tänder. Det är därför den är så duktig på att finfördela grovt foder. Vid en normal raspning tar man bort ca 30% av hästens tuggyta. Man tar alltså bort möjligheten att tugga med teknik, hästen blir istället tvungen att använda råstyrka för att få sönder sitt foder. Får hästen skav i kinderna finns en bakomliggande orsak som behöver åtgärdas, det kan aldrig en rasp åstadkomma. LR

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"