Råd efter kastrering av hingst


·        Inget foder att äta innan hästen är helt pigg igen. Tidigast två timmar efter den lugnande sprutan. 

·        Håll koll på hästen timmarna efter kastreringen. Det får droppa blod, men det får inte pulsera eller blöda mycket. Ring i sådant fall omedelbart. 

·        Låt hästen stå på box första dygnet. Om hästen är lugn kan den gå ut i hage andra dygnet. Det ska inte springa i full fart i hagen då är det bättre att den står på box ytterligare någon dag och istället leds vid hand minst 20 minuter två gånger per dag. 

·        Tempa hästen två gånger dagligen i 14 dagar efter operationen. Normalt är temperaturen på en häst 37-38 grader. 

·        Inspektera kastrationssåren dagligen. Ring om såren svullnar, luktar illa eller om det droppar var. 

·         Motionen är viktig för att minska risken för komplikationer efter kastreringen. De rör sig ofta inte tillräckligt själva i hagen utan skritt morgon och kväll i 2-3 veckor behövs för att hålla nere svullnad och underlätta läkning. Skritt vid hand, tömkörning eller lättare körning/ridning. 

·        I sällsynta fall kan spermier finnas kvar i könsvägarna upp till tre veckor efter kastrering. Det innebär att det finns en liten risk för dräktighet om han betäcker ett sto under denna tid.

 
Råd från min veterinär.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Lotagen-träsket"

Sambon med på tur