Ny databas på G

Från och med den 1 januari 2016 börjar en ny hästpassförordning från EU att gälla. Detta innebär en del nya regler vad gäller hästpass och registrering av hästar.

Detta gäller från den 1 januari 2016.

Det du som hästägare kan märka av är att hästpassen kommer få en ny utformning, detta för att de ska bli mer likartade över hela EU. Bland annat kommer ordningen på sidorna att ändras. Tanken med detta är att göra det svårare att förfalska ett pass. De som fått pass utfärdade till sina hästar innan   den 1 januari 2016 behöver inte byta ut de passen.

De hästar som kommer in i Sverige och ska stanna längre än 90 dagar behöver göra en kompletteringsregistrering i Sverige, även om de redan har ett pass utfärdat i annat EU-land. Kompletteringsregistreringen görs hos avelsorganisationerna.

Det kommer från den 1 juli 2016 finnas en central hästdatabas där alla hästar som finns i Sverige längre än 90 dagar ska vara registrerade. Syftet med hästdatabasen är att samla viss information om hästar i Sverige på ett ställe. Informationen kan sedan användas för att:
💥se hur många hästar som finns i Sverige,
💥se hur hästar flyttas från och till Sverige,
💥söka efter information om hästar baserat på till exempel chipnummer.

Arbetet med att ta fram ett underlag för att utveckla databasen har påbörjats. I det arbetet behandlas bland annat frågor som vem/vilka som ska ha tillgång till databasen, hur uppgifterna ska få användas och så vidare.

Hästägaren behöver inte lämna in uppgifter ytterligare en gång utan de tas från avelsorganisationerna.

Källa: www.jordbruksverket.se

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"