Fannar frá Auðsholtsháleigu

På avelseminariet i november fick Fannar frá Auðsholtshjáleigu klass 1 för avkommer. Priset en fin staty i bränd lera.

Fannar är far till bland annat Loftur från Knutshyttan, Forkur frá Austurkoti, Gammur frá Auðsholtshjáleigu. Fannar var här i Jämtland för några år sedan och betäckte, så det är kul för stoägarna här, som har avkommor efter honom.

Fannar frá Auðsholtshjáleigu nedärver bra exteriör och bra ridegenskaper. Fannar ger avkommor som är något under medel för mankhöjd. De har vaket uttryck och är välresta, med hög manke, smidig men tjock hals. De har välmusklat kors. De är högbenta och välproportionerade. Fannar nedärver medelgod benkvalitet med kraftiga och torra senor. Fannars nedärvning av behåring av man, svans och hovskägg är god. Fannar nedärver dålig benställning som kännetecknas av uttåad och trång frambensställning. Fannar nedärver djupa hovar och bra stråle. Fannar nedärver bra ridegenskapsanlag. Avkommorna har bra takt och smidighet i tölten samt stora rörelser och bra aktion i tölt. I trav har avkommorna bra sväv men är i bland osäkra och saknar tempo. Passanlag är begränsade och passen ofta tempofattig. De har mycket bra galopp och bra vilja. Avkommorna har bra hållning och ger ett mycket bra helhetsintryck under ryttare.

Fannar's totala avelsindex 116 innefattar 16 fullbedömda avkommor. Fannar frá Auðsholtshjáleigu erhåller utmärkelsen “Klass I för avkommor” 2008.

Källa: Hestafrettir och SIF

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"