Stoflocken på mer bete

Stoflocken har blivit lite ommöblerad så här på sensommaren.
 
Fyra treåriga ston åkte härom dagen iväg på inridning.  Två unga femåriga ston har kommit "nya" för att vila från träning. Båda har gått här förr men inte i sommar. Den ena dessutom dräktig och kommer att stanna över vintern.
Flocken har dessutom fått mer bete. Vilket innebar att jag tog bort två ston som inte behövde mer bete. Dom är i för sig dräktiga men har inga föl vid sidan. Vilket innebär att dom inte behöver massor med mat ännu i sin dräktighet.
Fölen växer och deras mammor behöver mycket och fint bete. Det behöver även dom unga stona. Dom nykomna stona får också gå där men under uppsikt. Dom är fem år och behöver inte svälla hur mycket som helst. Det ena stoet ska bara vara här i en månad ca och det dräktiga ungstoet behöver mer mat för sin dräktighet men inte förrän efter jul någon gång.
Nu börjar en tuff tid. Nu är det naturligt för hästarna att lägga på sig inför vintern. Vildhästen vill bunkra på med fett. Men nu för tiden serveras hästarna så otroligt fin mat även på vintern så dom behöver inte vara smällfet för att överleva. Men det fattar inte deras naturliga instinkter. Av den anledningen måste vi styra om lite i deras matvanor och strukturera upp betandet lite. Av den anledningen fick inte dom två tjockaste följa med till det nya betet.
Så trist kan livet vara.
Hingstarna ska också flyttas till mer bete inom kort. Blir nog helgens aktivitet.
Vackert föl undan Skotta och efter Hrimnir

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"