Föreläsning idag



Har idag varit på föreläsning på Valne gård. Lyssnat på Ros-Marie Clark, hovslagare och specialist på benställning och hovkorrigering på föl och unghästar.

Ros-Marie jobbar på Täby galopp samt driver egen klinik för denna verksamhet. Hon är utbildad i USA och Australien.


Vi började med en föreläsning i teorisal därefter ut till stallet och titta på sto med föl, först i stallgången och därefter ute i paddocken. Sedan in på stall för eventuell åtgärd och rådgivning.


Meyla och Stáli fick följa med och vara utbildningsobjekt. Stáli fick godkänt för benställning och hovar. Blev dock verkad och fick rekommendationer för framtida verkning.


Korrekt bakben. 

Alla föl skal vara lite utåt tåade för att det sedan ska finnas "utrymme" att vrida sig och bli raka under uppväxten.

Vid två veckors ålder ska fölet stå på sina hovar korrekt annars är det dags för åtgärd.

Man har upp till tre månaders ålder på sig att "korrigera felaktigheter" i kotan och sex månader för felaktigheter i carpus.


Fick med oss en dokumentation av "undersökningen" och det ska alla hovslagare vara duktiga på att göra, speciellt med föl där det ändrar sig så ruggigt fort.


Föreläsningen var i första hand tänkt för hovslagare och veterinärer och dom hade en egen dag igår. Idag fick även uppfödare och andra intresserade vara med.

Idag var det även hovslagarelever från Wången och Strömsholm med.

Mycket intressant föreläsning. Lite kalla kårar fick jag över hur svårt avel egentligen är och hur lätt vi tar på det. Avlare har ett himla ansvar att se över sina föl och unghästar och välja rätt sto- och hingstmaterial. Att inte tala om att välja en duktig hovslagare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"