Årets Blup

Birk från Jemthagen
Den nya bluppen håller nu på att köras in i World Fengur. Vet ni att körningen tar flera veckor?!

Det är inte förrän nu det blir klart vilka som får avkommepremier, dvs 1:a-, 2:a-a, heders- och elitpremie, i år. Lika spännande varje år, tycker jag. Det är ju en stor prestation att få en sådan utmärkelse.

Det är lika kul att se vad som händer med ens egna hästar. År från år sjunker bluppen för varje häst om inget händer i prestation, avkommornas prestation eller föräldrarnas prestation.

I år räknar jag med sänkningar på alla våra hästar. Även Ómur som har visats i år men inte fick det som enligt bluppen förväntades av honom.

Det är så systemet fungerar och det är bara att gilla läget. Jag gillar blupsystemet, det är ett roligt tillskott att labyrera med. Upp/ner och förväntningar.

Brukar försöka skicka in fölens passhandlingar tidigt för att få se deras blup efter höstens körning. Men i år har jag slarvat. Har inte hunnit få in någon av dem, tyvärr. Så deras blup kommer inte förrän nästa höst.

Landsmót år räknas bluppen även om i juni, inför Landsmót.

Bjuder på en bild från juli i år, fölet Birk från Jemthagen, e Blær frá Búðarhóli och u Gígja frá Sydri-Reykjum. Fotograf Ulrika Forsstedt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"