Stängsel


Förra sommaren började vi använda "trådspännare". I år har vi fortsatt och på både nya och befintliga hagar kommer det upp fler och fler. Det är den bästa stängsel uppfinningen som jag kan komma på. Enkel att hålla på med, enkelt att hålla tråden sträkt hela tiden och enkelt att eftersträcka. Det är ju så himla viktigt för säkerheten att ha sträkta trådar. Snyggt blir det ju också, när tråden är spänd och inte hänger och glappar.


Fast jag kom på det finns ytterligare en stängsel uppfinning som är bra och troligtvis snäppet bättre än stängselspännaren och det är skarven. Den har vi alltid använt och kommer aldrig att sluta använda. Det är A och O när det gäller säkerheten. Går nästan inte att ha för många.

Som ni ser på bilderna så använder vi både rep och järntråd. Rep rekommenderas inte av säkerhetsskäl men vi har valt att gå över till det för att anpassa oss till klimatet här i Jämtland. Från början använde vi elband som sägs vara säkrare, men dom fungerade inte här där det är så enormt mycket snö. Mot slutet av vintern har vi ju ofta snö över den översta tråden och det sista som den smältande snön släppte taget om var elbanden. Blötsnön la sig på banden och tyngde ner och töjde ut banden, så mellan varje stolpe var det ett V av elbandet. Det händer inte med repet.

Järntråden använder vi för att det är det som leder ström bäst under vinterhalvåret. Järntråd är många skeptiska mot, men så länge man håller den hel och spänd så är den oslagbar.

Vi har alltid tre trådar och i hagar där det går föl sätter vi repet i mitten så att det skall bli tydligare för småttingarna. I ögonhöjd liksom.

Stängselteorier finns det nog lika många som det finns hagar. Men här var några vinklingar från oss.

Önskar er en bra dag. Nu har snön kommit, hoppas den kommit för att stanna!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"