Gígja inte på topp

När en häst inte äter, då är något fel! Igår kväll kom inte Gígja till "nattmackan" vid 21.30. Hon stod långt bort i hagen i djupsnön, vände bara på huvudet mot mig när jag ropade, men kom inte. Till slut gick jag dit, hon stod vid en stor bajshög (alltid en lättnad för en hästägare att se en bajshög). Hon stod med bakbenen i kors, av en slump eller av smärta? Hon var täckt med snö hela hästen, dvs varit svettig, rullat sig och mycket snö hade fastnat på hela kroppen.

Vi tog in henne på stall. Vi gav henne en tuss med hö, det ville hon inte ha, däremot ville hon ha vatten, även om dom har vatten i hagen. Drack ordentligt. Vi tempade men det var normalt. I morse hade hon bajsat flera högar (en lättnad), gav hö som hon inte ville ha och böt till nytt vatten och återigen drack hon rejält. Vi tempade på nytt men även nu helt normalt. Har pratat med veterinären som tycker att vi skall ta det lungt eftersom hon dricker och bajsar men hålla henne under observation.

Jag befarar det värsta, en kastning igen. Förra gången var det i februari. Får vi igång aptiten på henne så blir det aktuellt med ultraljud. Igår gick vi runt i hagen, med ficklampa, men hittade inget foster. Det borde vara ca 50-70 cm vid det här laget, eftersom Gígja ligger runt 220-230 dygn i dräktigheten. Nu är hon även isolerad från dom andra stona, för säkerhets skull.

Bilderna från ovan
Gígja med sin mamma Saga på Island.
Gígja på visning 2005 på Stenholmen.
Gígja på visning 2003 på Wången.

Kommentarer

Inga-Lill sa…
Usch vad jobbigt. Hoppas att hon inte kastar sitt föl, men framför allt att hon piggar på sig snabbt.
Joanna sa…
Åh, va tråkigt, jag håller tummarna för att det går bra.
Vi håller tummarna för att allt går bra den här gången.
Irja sa…
Men jäkla skit. Hoppas, hoppas att det bara är magknip!

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"