Överby stuteri


Nu är betäckningssäsongen verkligen igång. Idag lastade jag Gígja i transporten för att åka till Överby stuteri och träffa veterinär Ann-Sofie Lilja. Vi skulle göra ett bakt.prov på Gígja innan vi betäcker henne i år, eftersom hon gick med streptokocker förra sommaren och kastade vintern innan pga samma sak.

På Vallsundsbron blev det karravan, fyra transporter. En svängde senare av mot Thord Westerlund, men resterande skulle till stuteriet. Det är full rulle där, varje måndag, onsdag och fredag. Det är ston vart man än tittar och föl i varenda hage. Norrmännen använder sig mycket av Överby stuteri och det medför att det finns mycket kallblodstravare där, dom är ju populära inom travet där.

Vid undersökning såg Gígja fin ut, hade fina ägg. Men vi valde ändå att spola henne och skicka för provtagning. Hon fick även en invärtes behandling. Vi gjorde alla förebyggande åtgärder på Gígja som bara går att göra. Så nu håller vi tummarna att hon håller sig ren och frisk denna säsong. Hon ska få träffa Ómur vid nästa brunst, men vi skall försöka begränsa oss till endast en betäckning på brunsten. Tufft men säkrast.

Bilden är från 2003, Gígjas avelsbedömning på Wången.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"