Betäckning

Ómur har snart betäckt alla sina ston. Han är duktig på att göra det han ska, samtidigt som han är väldigt snäll mot stona. Om en vecka är det dags för ultraljud på dom första stona. Våra egna ston är båda nu betäckta och vi väntar med spänning på resultatet.

Vi har inte "ren" fribetäckning utan vi släpper in ett sto åt gången till Ómur vart efter att dom brunstar. Ómur går i en hage alldeles bredvid stona. Det slår nästan aldrig fel, han hoppar upp på dem, biter en gång i mankammen, som för att kolla ifall dom sparkas eller inte. Sedan kliver han av och börjar snosa (lite förspel), tar fram "den" och betäcker därefter utan bett och sparkar.

Med mer erfarenhet kan man ju önska att han slutar med att hoppa upp den där onödiga första gången, både för att skona stonas ryggar och sina egna bakben. Men vi får väl se.

På ren fribetäckning, med många ston åt gången, tycker vi att skaderisken har blivit för stor, dom gånger vi provat. Men kanske att det också blir bättre med mer erfarenhet hos hingsten.

Det sätt som vi nu använder kräver mer kontroller av oss, på stona. Samtidigt som det känns skönare för vi kan ge stoägarena ett mer exakt betäcknings datum.

Ikväll kommer det ytterligare ett sto till Ómur, hans sista.

På bilden ovan betäcker Ómur vårat sto Hraffa, efter Oður frá Brún.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"