Inlägg

Visar inlägg från 2008

Gott nytt år!

Bild
Undrar hur ni gör på nyår? Här hos oss tar vi in hästarna på sen eftermiddagen och sedan får dom stå inne över 12 slaget, när det är som mest smällare. Har fått låna en box hos grannen, för att få in alla och det är ett litet pyssel, men jag vill inte riskera att få hästar som spränger stängseltråd en nyårsnatt. I stallet håller vi tänt och finns det så sätter vi även på radion. Sedan har vi sådan tur att här hos oss arrangeras det ett gemensamt 12 slag, en liten bit från stallar och hagar. Dom flesta i byn brukar komma och där smäller alla sina smällare på samma plats och samma tid. Snabbt och smidigt avklarat. Detta blir mycket uppskattat av alla oss som har hästar och hundar (även katter skulle jag tro). Vi är många hästägare, hundspannsägare och nästan alla har ju sällskapshund. Även jag tycker om raketer, men jag kan avstå för djurens skull. Men på det här sättet som vi har hos oss har det fungerat jättebra. Oftast tar vi oss tid och släpper ut hästarna igen, när det lugnat ner si...

Skimmel född gulsvart

Bild
Lite bilder på en fölunge född svart som blir skimmel. Hingstfölet Hrimnir efter Hrimbakur. Pappa är skimmel och mamma Muska är gulsvart. Bilden ovan är från juli 2008, där har han tydligt börjat visa sitt skimmelanlag runt ögon, öron och mule. Bilden ovan och under är från augusti 2008, här har han börjat skimla på hela kroppen, ses tydligt nedan på rumpan. Bilden nedan är från september 2008, här finns ingen fölpäls kvar och han är ganska tydligt skimmel. Endast benen och manen är tydligt svarta. Bilden nedan är från december 2008, här har Hrimnir åter fått en mörkare päls inför vintern. Men till våren kommer han att släppa den mörka pälsen skulle jag tro och bli ganska lik den Hrimnir vi ser ovan i september och därefter blir han bara ljusare och ljusare vår efter vår. Har jag möjlighet så skall jag försöka dokumentera hans färg några år framöver.

Årets julklapp - upplevelse

Bild
Våran vän Marie fick en upplevelse av sin sambo Pär i julklapp. Idag var dom hit till våra grannar Ola och Jessica och åkte hundspann. Jag var med vid starten och tog några bilder på dom mycket arbetsvilliga hundarna. Det är maffigt att både se och höra innan dom kommer iväg. Här hos oss finns flera familjer som håller på med hundspann. Så våra hästar är ganska vana vid denna upplevelse. Vi kan mötas på samma vägar utan större problem. Igår på en ridtur var ungstoet Meyla med om sin första träff med fem hundar. Jag upplevde det som att hundarna var inte ett dugg farliga, enligt henne, utan det var mer läskigt med personen som stog och skrek på hundarna. Men för att vara första gången, så skötte sig Meyla utmärkt. Titta på fler bilder >>>

Enkät - Om fodring

Min enkät här till vänster om fodring är nu stängd. Dom flesta som besöker den här sidan fodrar 3 gånger per dag. Rimligt för oss som har häst och jobbar med annat, tycker jag. Hästar skall ha fasta rutiner, sägs det. Men vi avviker lite från detta, vi har inte fasta fodertider, men vi har ungefärliga fodertider och det har fungerat för oss. Vi fodrar även olika om det är helg eller vardag. Jag märker ingen skillnad på hästarna, dom är lika glada oavsett när vi fodrar. Det är aldrig hovskrap eller sparkande innan fodring. Det viktiga är att dom inte hinner bli superhungriga mellan gångerna. Vi fodrar ridhästarna med hö tre eller fyra gånger per dag. Tre gånger på vardagar och fyra gånger på helgerna. När vi använder fodergrinden blir det fyra gånger även på ridhästarna på vardagarna. Vi har i höst gjort om hagarna och har inte lyckats få upp fodergrinden ännu till dom nya ridhästhagarna. Stona, ungstona och fölen får hö fyra gånger per dag. Utöver hö får alla hästar kraftfoder en gång ...

Fylla på lagret

Bild
Idag skall vi till stan, hämta avmaskningssprutor, fylla på lagret med spån och halm. Halm hämtar vi uppe på Stocke gård. Superfin halm och så är gubbarna där så himla trevliga och hjälpsamma. Spån köper vi en pall på Jämtmaskin. Har i höst haft lös spån och det har varit mycket behändigt, men tar en himla plats och den platsen har jag egentligen inte. Men under hösten har vi använt en av boxarna och det har fungerat bra eftersom både Meyla och Ómur har varit hos Gummi. Men av utrymmes skäl blir det nu plastförpackad spån igen.

Island, inte bara hästar

Bild
Det häftiga med oss Islandshästmänniskor är att vi oftast tagit till oss inte bara den fantastiska hästen utan hela landet, kulturen och allt vad det innebär. Därför bjuder jag idag på lite annan läsning och inte bara hästar, kolla in bloggen så hänger ni med i allt annat som händer på den lilla holmen (som Gummi brukar kalla den). Det är få hästägare (för utom oss Islandshästmänniskor) som besöker hästens "hemland", lär sig språket, äter maten, lyssnar på musiken osv. Ja ja, westernryttarna drar på sig hatten och lyssnar på musiken, distans ryttarna drar till Saudi arabien för att rida någon ritt. Men jag tror att vi är lite mer speciella ändå. Det tror jag vi har islanningarna att tacka för, dom är gästvänliga och dom har gjort Islandhästen speciell, med importstoppet osv. Jag längtar till 31 mars då jag får åka till Island igen. Känna doften av svavel, känna dom iskalla ishavsvindarna, äta torkad fisk och rutten haj. Nä, det var väl inte det jag tänkte och suktade efter me...

Tegelsten i julklapp

Bild
Trodde det var påslakan, från Lexington, i paketet - det var tungt. Kunde inte drömma om denna bok. Så gissa om jag blev glad, när jag såg vad det var. Nu har jag lite att läsa och kan bara säga att boken är helt fantastisk, vilken intressant läsning den bjuder på och bilderna är helt enorma. Har bara kommit 20-30 sidor men kan helt klart rekommendera boken som finns på engelska, tyska och isländska. Här i Sverige vet jag att den finns på Agersta Islandshästar att köpa, annars finns den på Eidfaxi , via nätet. På omslaget ser ni den legendariska skimmel hingsten Hrimnir frá Hrafnagili. I boken finns även bilder på Ómurs pappa Tóroddur och för oss här i Jämtland kända Randver frá Nýjabae mfl. Boken är på 400 sidor och innehåller minst en bild på varje sida.

Hrimbakur frá Hólshusum

Bild
Som ni säkert redan vet så har Hrimbakur blivit såld till Norge. Fick idag en kommentar på ett tidigare inlägg från hans nya ägare Tine Johansen, hon lämnar adressen till hans nya hemsida . Snygg men inte helt klar. Bilden ovan är från årets vintertölt på Wången, med Hjalti i sadeln.

Avmaskning

Har ringt veterinären för att få avmaskningssprutor. I januari avmaskar vi alltid föl och unghästar. Så på måndag skall jag in till stan och hämta ut på receptet som veterinären har skickat in till apotektet.

Avvänjning av föl

Bild
Det börjar bli dags att vänja av Már från Hraffa och Hrimnir från Muska. Dom är 7-8 månader. Hraffa är inte ombetäckt medans Muska är det. Men i år är första gången som vi har hingstföl, så därför blir det lite annorlunda i år. Hingstfölen, som är två i flocken, skall iväg till en större hingstflock i januari. Ett sto som är ombetäckt stöter oftast bort sitt föl i slutet av sin nya dräktighet, sägs det, men jag har aldrig upplevt det. Vi har alltid tagit bort stona från fölen. Vi tar alltid bort stona från fölen och låter fölen gå kvar i sin gamla trygga miljö och sina vana kompisar. Stona som är erfarna får flytta på sig till en ny hage. Helst en hage som är så pass långt ifrån så dom inte hör varandra. Innan vi särar på sto och föl, ser vi till att fölen äter kraftfoder. För sedan fodrar vi fölen med kraftfoder (och hö, självklart) fram till första betessäsongen. Ston som inte är dräktiga på nytt stöter inte alltid ifrån fölet/åringen och låter den fortsätta dia. Jag "tror"...

Ca 15 döda hästar på Island

Har försökt läsa på Eidfaxi och Hestafrettir om den sjukdom som härjar på Island, troligtvis Salmonella. Men då det brister i mina språkkunskaper så har jag inte lyckats förstå det hela. Men 15 hästar är hittills döda och massor med fler är sjuka. Så i morse när jag läste på Åses blogg, blev jag så glad då hon hade lyckats översätta och även skrev i sin blogg om detta. Titta in även ni, om ni är intresserade. Länken till Åses sida finns lite längre ner till vänster.

Ett sista julkort...

Bild
Bjuder här på ett sista julkort, bara för att hästen är den juvliga Jarl frá Midkrika. Julkortet kom från Stian Pedersen med familj. Tror bilden är tagen i Globen, Stian på ryggen. Tyvärr är ju Jarl såld till Europa, så vi lär inte får se Stian någe mer på denna otroligt flotta hingst. Kommer att sakna detta ekipage på tävlingsbanorna - dom ägde allt! God fortsättning - jag har haft en härlig julafton, hoppas ni också haft det. Återkommer när jag vaknat till liv igen. Nu skall det vilas.
Bild

Det kom ett julkort...

Bild
Detta vackra julkort kommer från familjen Parmander i Sölvsved, vid Kall utanför Järpen. Bilden föreställer den vackraste sidan av Åreskutan, det vill säga baksidan. Har ni inte varit i Kallbygden förr, är det verkligen värt ert besök. Lägg märke till dimman över Kallsjön.

Det kom ett julkort...

Bild
Från Lotta i Aspås. Det är så skojjigt med alla julkort, alla lägger ner så mycket jobb och det är så kul att få. Här hos oss är det lättsamt för vi får ju lätt snön med i bakgrunden (0m vi vill).

Det kom ett julkort...

Bild
Från Ante och Margareta på Rolsta i Vallentuna. Här på sina ston Sólauga och Óskubuska. Dom äger även den fina hingsten Vefur frá Eikarbrekku. Vefur är deras egen uppfödning på Island, dom har lagt upp ett isländskt gårdsnamn på Island för sina avkommor där.

Det kom ett julkort...

Bild
från Skeppargårdens Islandshästar, Lotta, Peter och Caspar Hegart. Vill visa den fina bilden på hingsten Aegir från Skeppargården, med Caspar på SM i somras.

Det kom ett julkort...

Bild
från Johanna i Duved, med sina söta shettisar. Hon har en helt ljuvlig liten minishettis (ej med på bild), mindre häst är svårt att hitta.

Island 2009

Bild
Nu har jag betalat anmälningsavgiften till Idunns avelsresa till Island 2009. Det betyder att jag har säkrat min plats på resan. Vill sukta er med följande: Avresa från Arlanda 31 mars, till Keflavik. Vi åker buss till Borgafjordur ca 15 mil norr om Reykjavik och får bo på hotell. 1-3 april åker vi buss runt till 2-3 olika hästgårdar per dag. Tittar på vackra hästar, diskuterar hingstar, unghästuppfödning och avelsstrategier. Lördagen den 4 april har vi en fri dag, med shopping i Reykjavik , en ridtur, bad eller vad var och en känner för. Kanske någon vill åka till någon närliggande gård och hälsa på och titta på ännu fler hästar. Vi avslutar lördagen med en gemensam middag på kvällen och sedan åker vi hem på söndag. Med från Gneisti-land skall Maria Andersson, Irja Hjort och Annelie Ziemann. Gissa om vi skall ha skoj! Bilden ovan är en "död" hov med sko, bilden är tagen på Island, där vi även fann hoven.

Ómur är hemma

Bild
Nu är han hemma våran prins, bjuder på några bilder från hagen idag. Han verkar stormtrivas i sin nya hage med trästaket. Går brevid tjejerna, Gígja och Meyla, och har full koll. Livet som hingst kan vara lite trist, för man har sällan kompisar. Vi har tyvärr ingen av samma kön att släppa in till honom, vi har ju bara tjejer i övrigt. Men han har ju andra hästar runt om kring och till sommaren får ju han njuta av livet desto mer.

Tävling

Bild
Ni missar väl inte tävlingen som World Fengur har för alla sina prenumeranter.

Gamla goda tider

Min mobil har lagt av, dog helt enkelt idag. Tänker inte göra så mycket åt saken i helgen. Utan leva som på den gamla goda tiden. Så vill ni få tag i mig, får ni ringa på hem telefonen, är jag inne så svarar jag, är jag inte inne, så får det vänta till senare.

Dís

Bild
Idag när vi var på en shopping tur till Åre, åkte vi till Duved och hälsade på Johanna som har köpt Dís. Det känns jättebra att Dís har hamnat hos Johanna, hon verkar trivas jättebra med sin nya häst. Dís är nu sju år och dräktig. På väg hem från Åre hämtade vi Ómur, så nu är han åter hemma. Alla är på plats och vi skall börja njuta av ledigheten. Lediga ända till 7 januari. Bilden är på Dís, oktober 2003, 2 år på unghästmönstring i Ammer, där hon segrade i sin åldersklass.

Ómur skall hem

Bild
Imorgon när jag åker till Åre skall jag på hemvägen hämta hem Ómur från Gummi. Äntligen, det känns som han varit borta i all evighet - 3 månader. Han är nu inriden, men dock ej skolad. Han har varit hos Gummi i 3 månader men han är inte riden i 3 månader, i början var det mycket markarbete och longering och nu på slutet har det också varit lite lättare arbete. När han nu kommer hem så skall han få vila till att börja med 3-4 veckor. Han är riden ute med och utan sällskap och det går bra, Gummi är nöjd. Skona får sitta kvar, för vilan blir inte så lång så det är värt att ta av dem. Skönt och kul att ha alla hästar hemma, speciellt nu när jag blir ledig i några veckor. Har lite mer tid i dagsljus, det ser jag fram emot.

Det kom ett julkort...

Bild
...från Fjällgården i Umasjö. Glórías mamma finns där hos Liz Stenmark.

Skit väder...

Bild
Igår hade vi det värsta av alla tänkbara väder, tycker jag. Det blåser är 0 gradigt (lite mot plus), det regnar isbitar och allt är täckt av ett islager. Det tog mig en timme att ta mig hem från jobbet, istället för 25 minuter. Längst vägen stod bilar i diket, bussarna och långtradarna hade parkerat mitt i vägen för dom kom inte längre. Där sitter man i bilen och är ganska nöjd över dom nya dubbdäcken och en rejäl bil. Konstaterar att det dessa dagar är himla skönt att man har vindskydd till hästarna, torrt att ligga på och någonstans att gömma sig för allt slask och is som kommer från himlen. Men gissa om min förvåning när man kommer hem och fodrar, där står dom alla hästarna under bar himmel och fölen ligger i snön. Struntar fullkomligt i de halmade och fina vindskydden som man byggt upp åt dem. Det är nu man skulle vilja att "hästinspektörerna" kom på besök och fick se hur hästarna beter sig. Inte som man tror, alla gånger... Bilden är från vårvintern 2008, med Hraffa i fö...

Island 2009

Bild
Jippie, jag kom med på resan. 3:e gången gilt! Island 2009, 31 mars-5 april!!!!!!!!

Island 2009

Nu ligger inbjudan ute på Idunns hemsida till avelsresan till Island i mars-april 2009. Denna gång styr resan till västra Island och avelsgårdarna runt bl a Hvanneyri. Tror även att ett besök på Lantbruksuniversitetet Hvanneyri ingår. Anmälan till Ante, e-post finns på Idunns hemsida . Först till kvarn! Har man turen att komma med i år så vore det ju helt enormt, men sådan tur har man väl inte. Medlemskap i Idunn är ett måste.

Panik...

Bild
I augusti börjar jag påminna folk om ID-kontroll och chipmärkning. Ändå blir det samma sak varje år, dom två-tre sista veckorna på året skulle jag kunna jobba ihjäl mig. Det är så trist att säga nej till folk som ringer och har glömt. Men mitt dygn har endast 24 timmar, jag räcker inte riktigt till. Dom som ringer nu blir oftast väldigt sura för att jag inte vill/kan jobba, dom glömmer bort att det är dom själva som ställt sig i denna situation. Dom flesta är duktiga och oktober-november är dom månaderna som jag ID-kontrollerar och chippar allra mest. Under dom intensiva veckorna avsätter jag oftast två-tre dagar i veckan och far hela Jämtland runt. Jag rekommenderar augusti-september, då har fölen fortfarande en päls som är "läsbar" vad gäller virvlar. I oktober-november börjar pälsen bli så lång (och oftast blöt) så då är min arbetssituation mycket svårare.

Höga bedömningssiffror

Bild
På Hestafrettir.is har dom, den 12 december, gjort en lista på hästar som erhållit 9:or och 10:or på bedömningar. Kul sammanställning och ännu roligare att där finns några fina svenska hästar med. På bilden, Rakel från Jemthagen, 2 år (snart 3 år), december 2008.

Strålande Lucia

Bild
Vilket väder vi har, kunde inte lämna kameran inne i morse. Tog några bilder på stona tidigt i morse. Lägger in dem på http://www.jemthagen.pixbox.se/ och bjuder här en bild på Muska frá Keldudal. Hoppas ni haft en trevlig lucia. Här hos oss klev vi upp med tuppen (en ledig dag), tände en brasa, koka te, tog en lussebulle och satte oss framför tv:n/brasan och tittade på luciamorgon, innan vi gick ut och fodrade hästarna.

Byter chef

Jag har varit anställd hos Agria i över 10 år och har dom senaste två åren haft den bästa tänkbara regionchefen. Men tyvärr i dessa tider då det omorganiseras överallt, så har det även drabbat oss, efteresom vi är ett dotterbolag till LF. Min chef, regionchef i norrland Peder Söderman, slutar per den 1 januari 2009. Nygammal chef blir PerAnders (PA) Finn, som skall ansvara för hela norra Sverige med placering på/i Strömsholm (bor idag i Stockholm, men flyttar inom kort till Strömsholm). Det är tur att vi ombud finns nära kunderna, när våra chefer inte gör det. Från 1 januari blir det endast två regionchefer i hela Sverige. Till Ilsandshästvärldens fördel här i norr är ju att PA är väldigt engagerad i Islandshästarna.

Inbjudan till avels seminarium

FEIF arrangerar ett avelsseminarium på Hvanneyri 13-15 mars, för "breeding leaders", avelsbedömnings arrangörer och uppfödare. Mycket kommer att handla om avelsbedömningar, poängsättning mm. Isländska arrangörer kommer att berätta om sina erfarenheter. Avelsmål och blup. Inavel och hur avlarna kan använda World fengur. DNA. Följande föreläsare kommer att finnas på plats: Elsa Albertsdóttir Marlise Grimm EyÞór Einarsson Guðlaugur Antonsson Gunnfriður Hreidarsdóttir Sigriður Björnsdóttir Sigriður Hjörleifsdóttir Þorvaldur Árnason Barbara Frische Hur sugen blir man inte på att anmäla sig? Krockar med Gneistis vintertölt...

Vinnaren är...

Bild
Grattis! Skicka mig ett mail med din adress så skickar jag din vinst i lotteriet. Tack till alla er som deltog, det var kul att se vilka ni är som besöker bloggen. Har funnit flera nya bloggar och hemsidor att besöka tack vare att ni lämnade kommentaren och deltog. Vinsten är en midjeväska, med många fickor och spännen, från Agria Djurförsäkringar. Passar säkert Carro bra, då jag vet att Carro är en duktig fotograf. I midjeväskan finns massor med plats för kamera, sladdar, objektiv och dyl. Grattis igen!

Robin Z ur tiden

Bild
Flyinge meddelade idag att Robin Z 723, 25 år gammal, av hälsoskäl fått sluta sina dagar på Flyinge. Robin Z är den hingst som kanske har betytt mest för svensk hopphästavel i modern tid. Robin Z var född i Belgien 1983 och importerades 1985 av Interbreed AB under dåvarande Flyingechefen Ingvar Fredricson. Som ett konst- och minnesmärke över Robin Z pågår nu uppförandet av en bronsstaty av hingsten i naturlig storlek. För Flyinge är det värdefullt att ha en staty på den hingst som till så stor del bidragit till att Flyinge och Sverige finns med på världskartan över framgångsrika hoppnationer. Både privatpersoner och företag kan lämna bidrag till statyns uppförande – mer information om detta finns på www.flyinge.se Robin Z kommer även att få en minnessten på Flyinge. Källa SvRFs/Flyinges hemsida. Har ni inte varit till Flyinge så är det helt klart värt ett besök. Missa inte att besöka ängen med eken, som är omringad med alla minnesstenar efter kända hingstar. Det är en värdig plats för...

Glöm inte tävlingen

Tävlingen avslutas ikväll kl 21.00. Du som missat den, se rubriken Tävling-utlottning 5 december. Lycka till och välkomna!

Meyla

Bild
Arbetet med Meyla, 3 år, fortsätter här på hemma plan. Allt går jättebra, men det händer inte så mycket, så det finns inte så mycket att skriva om. Eftersom kvällarna är mörka och jag har jobbat mycket, så har det inte blivit så mycket ridning. Jag vill inte rida unghästarna i mörker, då omgivningen är okänd, ridvägarna nya och med bl a massa billjus. Så hon får följa med som handhäst, när jag kör och rider Gígja. Då lär hon sig omgivningen och får bygga upp lite kondis. Det är toppen att ha en häst som är lämplig att ta med handhästar på, det underlättar väldigt mycket när man har unghästar. Sedan ägnar jag dom mörka kvällarna till tömkörning och tömlongering, hon lär sig att lyssna och koncentrera sig, längre och längre stunder. Hon blir lyhörd på kommandon, som jag sedan tar med mig i ridningen. På helgerna när jag är hemma i dagsljus, så tar vi en tur i skogen. Leif får nu äran att följa med som sällskap på Gígja. Meyla är inte ett dugg beroende av sällskap, hon går gärna före och...

FEIF

FEIF har uppmärksammat Marit och Gunnar Jonsson, vid Danska Islandshästförbundets 40 års jubileum. Marit och Gunnar är "grundare" till väldigt mycket kring våra islandshästar och tittar ni bland många av dom böcker som ni har hemma om islandshästar så ser ni att Marit är författare till en hel del av dem. Marit är även skribent till många av artiklarna i den danska tidningen TÖLT. Kul när folk blir uppmärksammade för det idéella arbetet dom lägger ner i föreningslivet. Hittade informationen när jag var in på FEIFs hemsida. FEIF har en så otroligt bra vision: FEIF is bringing people together in their passion for the Icelandic horse. Gillar den skarpt och den är så mitt i prick!

Exporter från Island

Bild
Nu lämnar dom riktigt fina hästarna Island med rasande fart. Det är klart, man får in mycket pengar på att sälja en fin första klass hingst eller ett sto, behöver bara sälja en och det klirrar fint i kassan, när banken står runt hörnet och skriker. Istället för att sälja 10 ridhästar och få samma summa eller mindre. Illingur frá Tóftum skulle vara på väg till Danmark. Någon som vet något, jag har bara hört rykten. Till Danmark har det gått ett gäng fina hingstar i höst, det är kanske dit man skall åka i sommar för att betäcka?! Bilden ovan är en plansch som går att köpa på Ástund butiken eller på Eidfaxi, föreställer Illingur frá Tóftum. Illingur är efter Númi frá Tóroddsstödum. I Danmark har dom fastnat för Tóroddsstödum och Laugarvatni hästarna och jag avundas dem. Nu har dom förutom Illingur, Numi, Hamur mfl.

Läcker hingst till Stian

Bild
Stian Pedersen i Norge har åter en läcker hingst i sitt stall. Magnea och Björn har sålt den superflotta hingsten Tindur frá Varmalaek till Norge. När vi var till Island i våras fick vi se denna super fina hingst efter Smári frá Skagaströnd. Han har en bedömning på totalt 8,68 med en ridegenskapsbedömning på 8,95. Så ni kan förstå att Stian åter igen kommer att entra banorna med något riktigt riktigt flott. Ni kan läsa mer på Varmalaeks hemsida. Tyvärr har jag ingen bild att bidra med, min kamera gick ju sönder när vi var på Island. Men jag kan lova att han fastnat på min näthinna för all framtid. Jag bjuder istället på en bild på Kristall frá Varmalaek, en lillebror till elit hingsten Mökkur frá Varmalaek. På bilden endast 4 år gammal, i våras med Tóti i sadeln.

Besök på bloggen

Bild
Jag har haft oväntat besök (kom att tänka på Gevalia reklamen) på bloggen. En tjej från Åkersberga, utanför Stockholm, som har islandsstoet Frenja. Även Åse Ericsson har tittat förbi. Det är kul, man kommer i kontakt med massor men okända och kända människor via sin blogg. Titta gärna in på deras sidor http://frenja.blogspot.com/ och http://aseericson.wordpress.com/

Vinter = kondition

Bild
Nu är det väl helt otroligt härligt väder, eller vad tycker ni. Vi har mycket plogade vägar runt byn, så det är hur fint underlag som helst att rida på. Det är även väldigt mycket snö och lätt snö att pulsa i. Det är lagom kallt och det bara snöar mer och mer. Det har inte varit tö och isigt någon dag, så än har ingen börjat sanda, så det går att åka släde hur bra som helst. Jag tror inte att vi haft så här mycket snö i december någon gång sedan vi flyttat hit. Jag njuter, speciellt dom dagar som jag får vara hemma i dagsljus och rida ut på hästarna. Det är nu jag bygger upp kondis och styrka på mina hästar. Bygger upp det possitiva samarbetet. Det är väldigt lite arbete på ridplan eller ridhus för min del den här årstiden. Bilden ovan är på Glória från förra vintern då hon lekte herre på täppan uppe på en snöhög i hagen.

Rakel "mobbad"

Bild
Idag har vi provat släppa in Rakel hos stona igen. Som jag tidigare nämnde så har hon gått hemma vid stallet ett tag pga hälta och förra helgen släppte vi in henne i stohagen igen, där hon gått tidigare. Men det gick inge bra, hon blev utjagad. Hon var inte välkommen efter några veckors frånvaro. Idag när vi var hemma i dagsljus gjorde vi ett nytt försök. Men samma idag, efter en kort tid stod hon utanför hagen igen. Nu får vi prova ett nytt knep. Som tur är har vi en hage till som sitter ihop med stohagen, dom gränsar mot varandra längst en hel långsida. Den hagen använde vi till Ómur i somras när vi skulle kolla stonas brunst. Nu kommer den lägligt till användning för Rakel. Hon får tyvärr gå själv, men hon får gå i denna hage i en vecka, till nästa helg, så skall vi åter prova släppa in henne hos stona. Jag blir dock tvungen att ta in henne på nätterna då denna hage inte har något vindskydd eller tak över huvudet, ingen torr liggplats. Jag är inte riktigt van vid att islandshästar ...

Tävling - utlottning

Bild
I helgen kommer räknaren på hemsidan att passera 10000 besökare, det är superkul! Därför ordnar jag en utlottning, hemligt pris (än så länge), men det har anknytning till häst (självklart). För att få vara med på utlottningen, måste du lämna en kommentar till detta inlägg, det räcker med ett HEJ, men du kan inte vara anonym, denna gång, för då vet jag ju inte vem som skall få priset. Tävlingen pågår till 21.00 på onsdag den 10 december. Efter det drar jag en vinst bland dem som lämnat en kommentar. Jag anger vinnaren här på bloggen och den som vunnit får skicka sin adress till mig via mail alt SMS. Så skickar jag ett pris.Inte så svårt eller hur?! Bilden är på första klass hingsten Ask från Gullunge, visades på Wången sommaren 2008.

Flipi från Österåker

En annan hingst som fick pris på avelsseminariet i november var Flipi från Österåker, Elit för avkommer. Priset en fin staty i bränd lera. Det finns många Flipi avkommor i Jämtland, grattis till er ägare av dem. Våran uppfödning Thóra är efter Flipi. Flipi är far till bland annat högst bedömda 5-årsstoet, högst bedömda 5-årshingsten och högst bedömda 7-årsstoet. Att nämna några av Flipis avkommer; Disa från Hocksbo, Venus från Hocksbo, Svala från Knutshyttan VM guld avel, Kongur från Knutshyttan högst bedömda svensk födda 5års hingsten.Flipi från Österåker nedärver utomordentligt bra exteriör och mycket bra ridegenskaper. Flipi ger stora mycket välresta avkommor med högt ansatt och lång hals, och hög manke. De har bred rygg och mjuk rygglinje och har välmusklat och välformat kors. De är högbenta och utomordentligt välproportionerade. Flipi nedärver dåligt markerade senor och hans nedärvning av benkvalitet samt behåring av man, svans och hovskägg är klart under medel. Flipi nedärver med...

Fannar frá Auðsholtsháleigu

På avelseminariet i november fick Fannar frá Auðsholtshjáleigu klass 1 för avkommer. Priset en fin staty i bränd lera. Fannar är far till bland annat Loftur från Knutshyttan, Forkur frá Austurkoti, Gammur frá Auðsholtshjáleigu. Fannar var här i Jämtland för några år sedan och betäckte, så det är kul för stoägarna här, som har avkommor efter honom. Fannar frá Auðsholtshjáleigu nedärver bra exteriör och bra ridegenskaper. Fannar ger avkommor som är något under medel för mankhöjd. De har vaket uttryck och är välresta, med hög manke, smidig men tjock hals. De har välmusklat kors. De är högbenta och välproportionerade. Fannar nedärver medelgod benkvalitet med kraftiga och torra senor. Fannars nedärvning av behåring av man, svans och hovskägg är god. Fannar nedärver dålig benställning som kännetecknas av uttåad och trång frambensställning. Fannar nedärver djupa hovar och bra stråle. Fannar nedärver bra ridegenskapsanlag. Avkommorna har bra takt och smidighet i tölten samt stora rörelser och ...

Ston är speciella

Nu när Meyla var hemma igen och Gígja får sällskap av henne, tyckte jag att det var dags att flytta tillbaka Rakel till stoflocken. Rakel har ju stått med Gígja i stallet och i hagen nära stallet, eftersom hon varit halt. Men nu efter att hältan släppt så var det åter dags att släppa ut henne i den hagen/flocken där hon hör hemma. Tror att hon varit ifrån den flocken i ca 3 veckor och då ser man hur speciella ston kan vara. Rakel var helt "ny" för dem. Det blev turbulent i flocken och genast gick dom till anfall och jagade ut Rakel ur hagen. Varför? Dom kan inte ha glömt bort henne, flocken i övrigt har inte förändrats och det är ju så kort tid som hon varit därifrån. Ibland är Islandshästar super trevliga i sitt lynne, det är hur smidigt som helst att släppa in nya hästar, dom snosar lite, piper lite och sedan är ordningen återställd. Men andra gånger förvånar dom en massor, en häst har varit borta i tre veckor och ordningen är super svår att få tillbaka. Kan någon förklara?...

Meyla hemma

Bild
Nu är Meyla hemma igen. Var till Gummi och Maria i förmiddags och pussade lite på Ómur, förutom att jag red ut en sväng på Meyla. Hur lycklig kan man vara första gången man rider på en egen uppfödning. Hon skötte sig galant, trava, tölta och galoppera, förutom skritt då då. Än så länge är det hon och underlaget som bestämmer gångart, hon är mjuk och böjbar, lyhörd och pigg och glad. Gummi har gjort ett galant arbete med henne. Hon var en fröjd att rida, mjuk att sitta på.

Nationella tävlingar 2009

Bild
Dom nationella tävlingarna 2009 är nu utlagda på SIFs hemsida. 15-17 maj Sundbyholm, Eskilstuna, arr. Eidfaxi/Stormur/Vallfari 22-24 maj Timrå, Sundsvall, arr. Kraftur (nya banan) 5-7 juni Margaretehof, Kristianstad, arr. Ofeigur 12-14 juni Wången, Östersund, arr. Gneisti Som ni ser har vi, lyckliga norrlännnigar, chansen på två nationella tävlingar 2009, nästan inom 20 mils radie. Vilken utökning!!! Men finns det underlag??? Nu må ni alla ut och kvala och inte bara det, ni skall nå kvalpoäng så ni får vara med på nationell tävling. Annars blir det tomt på tävlingsbanorna här uppe. Inte kör dom från södra Sverige upp två gånger, med så kort mellanrum. Aldrig i livet! Propparna för tävlingarna 2009 skall vara inne senast den 30 november. Bilden: Vignir på Hrannar, Norrländska 2007, på Wången.

Meyla från Jemthagen

Bild
Så här såg hon ut, sommaren 2005, när hon var ett föl, Meyla. Idag skall jag hämta henne från Gummi, inriden och jag skall rida henne för första gången. Väntan är lång men så spännande. Idag är hon tre, skall bli fyra. När vi väntade henne, gick Hraffa dräktig i 365 dygn, en evighet när man börjar vänta redan vid 320 dygn ungefär. Till slut kom det ut en liten jackpot, jag ville ha ett fux sto med stjärn och jag fick exakt det jag önskade mig. Fick äran att vara med på hela förlossningen. Idag är hon min pärla, värld sin vikt i guld! Alla mina hästar gör mig glad, men Meyla hon är något alldeles extra. Så vacker! Den lilla tjejen har blivit stor.

Till dig som har häst...

Hästsveriges moto är att värna om våra hästar med kunskap, kärlek och omsorg. Det skall genomsyra allt vi gör. Så börjar texten i den nya guiden HaHäst som Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande tagit fram. Läs den på http://www.svehast.se/ (Svenska Hästavelsförbundet) eller beställ den via hemsidan http://www.nshorse.se/ (Hästnäringens Nationella Stiftelse). På HNS hemsida finns massor med bra läsning, så den är väl värd sitt besök, med jämna mellanrum.

Uppfödare, se hit!!!

Bild
Är du uppfödare, arbetar med eller är intresserad av avelsfrågor!? Har du svarat på enkäten om utbildningsbehovet? Den ligger just nu ute på flera hemsidor, så gå in på SIFs eller HNSs hemsidor så hittar du den där. Det är viktigt att vi svarar på den så vi får till bra och viktiga utbildningar inom avel framöver. Bilden: Thóra, våran fösta uppfödning, född 2001, e Flipi från Östersåker.

Idunns årsmöte

Bild
Nu har Idunn lagt ut kallelse till sitt årsmöte, på deras hemsida . Lördagen den 24 januari 2009 i Grillby utanför Enköping. Det börjar med en gårds- och hästvisning hos Johan Häggberg. Därefter lunch på Lötsberga Djurklinik och föreläsning av vet Hans Kindahl, föreläser om "Förebud inför fölning". Samt visning av kliniken och seminstationen. Därefter årsmöteshandlingar och avslutande middag. Kul arrangemang, men trist det är så långt dit. Men vad gör det när vi har kurs med Gummi samma helg här hemma, på Wången. Bilden: Hrund vid en lyckad fölning i maj i år, stofölet Hronja.