Senskador
En senskada tar tid att läka och är därför en fruktad diagnos för många hästägare. Kanske är det därför som just ordet ”senskada” toppar antalet sökningar bland veterinärartiklar på Agrias webbsida under 2017. Drygt 26 000 sökningar har gjorts på just senskador.
En senskada uppkommer oftast efter en akut eller kronisk överbelastning av senan, vilket ger upphov till bristningar eller blödningar i senfibrerna som utgör själva senan. Vanligast är senskador i böjsenor och gaffelband. Det är större risk att en otränad häst som ansträngs hårt drabbas av en senskada, än en individ som successivt tränats för uppgiften.
- En lätt senskada kan vara svår att upptäcka. Diffusa symptom som en lätt värmeökning och ansvällning över den drabbade senan som snabbt försvinner, kan vara de enda tecknen, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.
Enligt Agrias skadestatistik sker senskador jämnt fördelade över året. I motsats till många andra diagnoser är det alltså inte vanligare med senskador en viss årstid. Antalet senskador har de senaste fem åren är också relativt konstant.
Allvarligare skador ger mera värme, kraftigare svullnad och smärta vid tryck över den skadade senan. Vid kraftiga skador ser man en rejäl konturstörning i området. Det är vanligt att hästen blir halt, men hältan brukar minska betydligt redan efter några dagar. Vid kraftigare senskador, riskerar hältan att bli kronisk.
- Senskador läker långsamt, bland annat på grund av att senor har dålig blodförsörjning. Därför är det viktigt att låta läkningen får ta sin tid, säger Karl-Henrik Heimdahl.
Kommentarer