Nyheter från SIF Avel


Publicerat på SIF Avels hemsida den 21 Jan 2016
Ändring: Från och med 2016 kommer det inte att gå att lösa betäckningsbevis för obedömda hingstar.
Förklaring: Det går att lösa hingstlicens för alla bedömda hingstar, oavsett vilken bedömning de har fått. Det går även att lösa licens för 2-4 åriga hingstar med tillräckligt hög BLUP. Därför anses det vara onödigt att erbjuda obedömda hingstar licens och i högsta grad onödigt att använda dessa i avel. De anledningar som kan leda till att en hingst inte bedöms borde räcka till att den inte skall användas i avel. Visserligen kan det uppstå enskilda fall där lovande hingstar skadas och inte kan visas, men för aveln i sin helhet har detta inte någon större betydelse så att förlusten är endast för ägaren och täcks i flesta fall av försäkringar.
Ändring: Från och med 2016 kommer stoavgiften att höjas till 1.000 kr per betäckt sto. Bedömda ston betalar ett rabatterat pris på 250 kr. Priserna är inklusive moms.
Förklaring: Stoavgiften är en administrativ avgift som har täckt den kostnad som uppstår då register skall skapas och upprätthållas. Hittills har den kostnaden täckt den avgift som WorldFengur tar ut för att registrera betäckningar i systemet. Det överskott som upptår när vi nu höjer avgiften kommer att återföras till uppfödarna genom att vi kommer att införa uppfödarpremier/stipendier. Helst vill vi skapa en regional fördelning av dessa premier. Den exakta utformningen av detta är ännu inte helt klar men inriktningen är att stödja de uppfödare som avelsvärderar sina hästar.
Det är mycket viktigt för avelsplaneringen att avelsmaterialets kvaliteter finns dokumenterade. Om det skall vara möjligt för oss att följa utvecklingen av rasen måste vi kunna analysera underlaget som aveln bygger på. Om hästarna inte döms kan vi inte räkna BLUP och vi kan inte se vad som händer från generation till generation. Därför är det av största vikt att de som avlar Islandshästar deltar i vårt gemensamma avelsmål, som för övrigt är väldigt öppet för nyanser och variation. Huvudsaken är att våra hästar har rena gångarter och är lätta att kontrollera. Om så är fallet kan de också visas. Om det inte är möjligt att visa hästen på grund av att den inte kan gå i gångarterna eller saknar kontroll så skall den inte heller användas i avel. Om det inte går att visa ett sto på grund av en skada och det skall användas i avel i vilket fall kommer det innebära att grundkostnaden på avkomman höjs med 1.000 kr vilket inte spelar någon större roll i slutändan om stoet har tillräcklig kvalitet.
Ändring: Från och med 2016 kommer hingstar som erhållit elit eller hederspremie för avkommor inte behöva lösa hingstlicens. Med andra ord så erhåller de en så kallad livstids licens som endast upphör om hingsten visar sig ha eller nedärva genetiska defekter.
Förklaring: Statistiskt sett används i många fall de erfarna och beprövade hingstarna för lite i förhållande till yngre och i många fall sämre avelshästar. Genom denna regel vill vi säkerställa att dessa avelsmatadorer inte försvinner endast för att de får så få ston att det inte är lönt att lösa hingstlicens för dom.
Vad tycker jag?
Håller fullständigt med i ändring ett av den enkla anledningen att det inte finns någon anledning att använda obedömda hingstar när det finns så många fina bedömda hingstar som åtminstone visat vad dom går för. Vad dom sedan ger är en helt annan sak. Skulle själv aldrig betäcka med dessa hingstar så för mig har denna regel ingen betydelse.
Ändring två är en jättekul uppmuntran till dom som bedömt sina ston. Gynnar mig själv bl a och är glad att jag enbart har ett bedömt sto i avel.
Ändring tre är också en jättekul uppmuntran/belöning till hingstägaren. Godwill som inte kostar SIF avel många kronor. Berör inte mig alls.
Har inte engagerat mig så värst mycket i deras argument och förklaringar. Läste igenom dom en gång och tyckte dom var ganska bristfälliga.
Tror tex inte att ändring tre medför fler ston till dessa fina hingstar bara för att hingstägaren gynnas med någon tusenlapp per år. Betäckningsavgiften för dom hingstarna är dyr och kommer inte att minska pga (tack vare) detta utan kommer att fortsätta att vara dyr. Detta gör att stoägare avstår. Ytterligare en anledning till att dom inte används är att vi betäcker för få ston i Sverige och har så otroligt mycket hingstar att välja på. Man vill prova olika kombinationer. Ett sto kan ju ändå bara besöka en hingst per år. Man vill prova sig fram. Visar det sig senare, kanske 5-6 år senare, att en kombo blev bra. Då kan det ju vara värt att gå tillbaka till samma hingst.
Nu när obedömda ston får högre avgift kommer ännu färre ston bli betäckta och premiehingstarna kommer få ännu färre ston. Moment 21...
Som vanligt undrar jag om avlarna haft tillfälle att få tycka till? SIF avel har inga "medlemmar" men dialog bör man ändå ha. Hade inte skadat om dom gått ut med "förslag" istället för "beslut". Tagit in synpunkter och därefter beslut med argument.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"