Sjukstuga igen

Kota och skena på vänster ben svullet, höger i bilden.


Igår morse upptäkte vi att, tre dygn gamla, Julia var svullen i ett ben, hade diarré och sköldkörtel stor som en golfboll.

Ringde ATG, distriktet och Ann-Sofie Lilja, ville få tag i någon som kunde göra en foalcheck, blodprov. Via blodprovet kan man bl a få fram om fölet fått i sig tillräckligt med råmjölk och antikroppar dvs om hon ev kan ha fölsjuka.

Alla veterinärer var övertygade om fölsjuka. Prov togs och vi förberedde oss för det värsta. Kontaktade ammajouren för att höra om det fanns behov av Hraffa som amma.

Fölsjuka är en allvarlig sjukdom. Föl med fölsjuka kräver medicinsk behandling och det är viktigt att de kommer under vård så fort som möjligt. Behandlingen består oftast i antibiotika och plasmadropp med antikroppar samt eventuell kirurgisk behandling om leder är infekterade.

Vi kände oss inte riktigt säkra på att kunna ta på oss den kostnaden efter den här sommaren med alla kostander som vi fått lägga ut på Ómur.
Sent på kvällen återkopplar vet med provresultat och meddelar att det inte är fölsjuka. Hon har fått allt hon behöver via råmjölken. Veterinären hade t o m gjort provet två gånger för att vara helt säker.
Skönt, men nu vet vi inte vad det är istället. Hon är pigg och glad men fortfarande svullen. Vi avvaktar några dagar och nu får hon smärtstillande och inflammationshämmande i några dagar.

Både sto och föl står nu på stall och kommer endast ut i hagen en kort stund medan jag mockar boxen. Supertrist.

Kommentarer

Hej Maarit! Har följt eran sjukdoms-sommar på bloggen och jag förstår din känsla när du upptäckte Julia, ibland blir det bara för mycket! Hösten och vintern med Thoras hovbensfraktur var en sån period hos oss, usch!
Har ni funderat på om det kan vara ormbett? Har ingen aning hur det påverkar sköldkörteln men dom kan ju svullna rejält. Thora Blev ordentligt ormbiten på midsommardagen och hon var både svullen och påverkad men det gav med sig efter två dygn och inga men efteråt.
Håller tummarna för att detta är er sista "hästsjukdom" för lång tid framöver!
/Christina i Grannäs
M A Friman sa…
Skönt för Thóra att det gick bra.

Jag tror inte vi har orm här i Jämtland. Jag lever i allafall med den förhoppningen, då jag avskyr ormar själv.

Har vi tur har hon bara stukat sig. Men än så länge ser det exakt likadant ut, varken bättre eller sämre.

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"