Hältor

Hältor är inget att leka med och skall tas på allvar.

När det gäller 1-3 åringarna så blir det lite jobbigt. Dom är knappt hanterade, vissa kan nästan inte fångas och ännu mindre ledas för att inte tala om att springa på en gång för att göra hältutredning.

När det gäller unghästarna får man ha lite is i magen och undersöka själv så gott det går och ta hjälp av andra erfarna hästmänniskor.

Förra helgen hade vi ett ett årigt sto som var superhalt på ett framben. Jag fick komma fram till henne och klämma och känna tom kratsa hoven. Hittade ingenting. Hon ville inte stödja på benet. Jag beslutade mig för att ringa ägaren som kom förbi och beslutade att vi skulle avvakta. Ungstoflocken är lugn och det gick ingen nöd på henne så hon fick gå kvar i hagen. hennes hälta var borta på 3-4 dagar.

Några dagar innan det var det en tvåårig hingst som visade hälta. Klämde och kände och hittade ett sår vid armbågen. Kunde ju vara efter en spark. Han ömmade dock inte. Dagen efter kom hovslagaren och vi kunde utesluta att det var något med hoven. Han var också haltfri efter 3-4 dagar.

Så i tisdags var det en annan tvåårig hingst som var jätte halt på ett framben, dessutom väldigt svullen. Han ville absolut inte stödja på benet. Jag kände och klämde med hittade inget och han visade ingen smärta. När han dessutom inte ville annat än ligga ner beslutade jag mig för att kolla med ägaren om det var ok att tillkalla veterinär. Själklart var det det. Men innan vi gjorde det fick hovslagaren komma förbi och utesluta hovböld.

Hovslagaren kom, kände och klämde. Längst fram i tån skar han upp ett litet jack och det forsade ut var. Gissar att det är en ganska skön känsla för hästen när trycket släpper. Den hingsten har nu fått en egen hage, med vindskydd. Han får nytt omslag och rengörning varannan dag. Han visar fortfarande hälta och är svullen men han har börjat stödja på sitt ben.

Den senaste veckan har helt klart varit hältornas vecka. Enligt hovis har det varit en hovbölds sommar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

"Lotagen-träsket"

Mobila vindskydd