Inga DNA:an i kuvert


DNA proverna som tas på era hästar skall from 1 januari 2011 vara tagna som på bilden visas. Håret skall placeras på en pappkartong bit, med rötterna stickandes utanför den övre kanten. Med namn och ev regnr alternativt betäckningsrapportnummer på. Chip nummer lappen får inte fästas ovanpå håret, då det blir knöggligt och inte går att avläsa. Chip nummer lappen kan dock sitta på baksidan av pappkartongen eller på påsen.

Kommer det in DNA prover i kuvert, åker man på en straffavgift, pga extra arbete på SLU.

Dom här kiten för provtagning togs fram för några år sedan. Men har inte riktigt kommit i bruk på det sätt som man har önskat.

Det har strulat fram och tillbaka, vem skall beställa dem, id-kontrollanten eller hästägaren. Men oavsett vem som gör det, se till att det görs på detta sätt och inte i kuvert framöver. Så slipper ni extra avgifter.

SIF tar ej emot kuvert med prov, för att minimera kostnaderna för hästägarna. SLU tar emot, men skickar en liten räkning.

Kommentarer

Unknown sa…
Gör man DNA-prov på alla fölungar, eller vilka gör du DNA-prov på.
M A Friman sa…
Ja DNA skall göras på alla Islandshästföl mot fader. Hingstföl som man tror att man kommer att visa i framtiden bör man även begära DNA mot moder, detta sker ej med automatik. Man kan även skicka in det innan avelsvisning och då begära DNA mot moder.
Tack Maarit!
Din information är ovärderlig, den har hjälpt mig många gånger och kommer säkert så även i framtiden.
Anonym sa…
När id kontrollanten kommer ut för att id kolla chip märka isl föl tas
dna prov annars får man ju ej reg fölen i Sif.
Det ska kontrollanten kunna och ombesörja
M A Friman sa…
TRIST med anonymitet, men visst är det så. Detta skrev jag för att fölägaren skulle göra en extra koll så att inte DNA testet lades i ett KUVERT, för då blir det straff avgift till fölägaren inte till id-kontrollanten.
Irene sa…
Om man har kvar kuvertet med DNA som tagits på sto i samband med registrering av den när den var föl, kan man använda det om man vill ha DNA koll mot mamman när kommande fölets reg skickas in? Eller ska man ta nya på mamman samtidigt?
M A Friman sa…
Ifall jag kommer förbi hos dig och gör id-kontrollen på fölet så gör jag gärna ett nytt på stoet också (i plastpåse). Då slipper du straffavgiften bara för att det gamla provet ligger i kuvert. Men visst går det gamla i kuvert att använda, det är bara det att det kostar extra.
Unknown sa…
Om jag ska visa Frenja senare så behöver jag alltså ta både DNA-prov på den kommande fölungen och på Frenja?
M A Friman sa…
Vuxna ston som skall bedömas behöver inte DNA testas. Men får du ett hingstföl efter Frenja, så kan du ju lika gärna DNA testa det fölet både mot fader och moder och då blir det ju gjort. Men det kostar lite extra för varje häst.

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"