Dräktiga!!!

Veterinärbesöket idag blev ett lyckat besök. Både Gígja och Hraffa var dräktiga, båda har passerat 100 dygn i sin dräktighet. Så nu skall det där lilla orosmolnet packas ner för gott (ett tag i alla fall). Ca 220 dygn är det kvar på väntan så jag försöker intala mig själv att börja ta det lite lugnt och slappna av.

Men jag vågar inte riktigt hoppas ändå. Gígja kastade efter 110 dygn förra gången. Så inget är säkert. Men men jag håller tummarna.

På Glória drog vi två stora vargtänder. Sedan förra titten i munnen på henne så har hon fällt fyra tänder i käken, fyra uppe och fyra ner, dom första två kindtänderna. Allt såg bra ut i övrigt. Nu skall munnen få vila i några veckor, sedan är hon fit-for-fight för inridning.

På Rakel drog vi en vargtand, en hade lossnat själv sedan vi tittade sist, följt med kindtanden när den lossnade. Hon var inte helt klar med fällningen av sina första kindtänder. Det satt ett "lock" kvar på den ena kindtanden på överkäken. Så den var helt klart på väg vilken dag som helst. Så ifall hon matvägrar någon dag här fram över så är det inte så konstigt och ganska skönt att veta anledning i sådant fall. Tandfällning på g. På henne skall vi också vara väldigt försiktiga med bett just nu, både för att vi dragit vargtanden men också för att det kan göra väldigt ont ifall bettet kommer åt den lösa tanden "locket" som ligger där och skvalpar just nu. På henne såg vi tydligt hur den sjätte kindtanden hade börjat titta fram i underkäken.

Funderar på att köpa mig en egen munstege, ca 1000 kr, för att kunna kolla just unghästarna i munnen lite då och då. Blir dom bara van, så blir dom oftast väldigt lugna av den hanteringen också. Himla nyttigt och intressant! Man får även en annan förståelse för varför dom ibland kan bete sig som dom gör under tex inridningen. Det är en väldig process som pågår i unghästarnas mun just under den period som vi väljer att rida in dem.

Veterinär Ann-Sofie Lilja är toppen! Inga bilder denna gång, hade fullt sjå med alla tänder hit och dit...

Kommentarer

Anonym sa…
Grattis, vad kul! Jag håller också tummarna att allt ska gå vägen =)/Stina

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Mobila vindskydd

"Lotagen-träsket"