Mycket koliker i vinter

Den här vintern har det varit mycket koliker av olika diffusa varianter, runt omkring. Som Agria ombud får jag kännedom om en hel del. Trist med sjuka hästar. Vi kan bara försöka förebygga på bästa sätt med bra foder, lagom hull, fri tillgång till fräscht vatten, regelbunden tandkontroll, avmaskning osv.

Från Equippo Lab kan man få följande info: Många hästar får kolik under vintern och ofta hittar man förekost av bandmask i samband med detta. Om hästen har smittats med bandmask i somras så har maskarna nu blivit vuxna och smittan kan påvisas i en bandmaskanalys. Det visade sig inte i höstens analys.

För hästar upp till ca 2 år bör man göra en spolmaskanalys i jan-feb. Äldre hästar har oftast ett eget försvar mot spolmask (Spolmaskägg syns i grundanalysen så du får även svar på blodmaskförekomsten).

Stora blodmasken klassas som hästens farligaste parasit och nu har även larverna från den blivit vuxna och börjat urskilja ägg. Finns smittan hos hästarna så måste man bli av med den innan våren för att komma till rätta med problemet i markerna!

Även springmasken är aktuell nu. Den brukar dock ge symptom med klåda och ställer inte till så stora problem så analysen är inte nödvändig om man inte har misstankar om smitta.

KOM IHÅG ATT OLIKA MASKAR KRÄVER OLIKA ÅTGÄRDER! ATT AVMASKA UTAN ATT VETA VARFÖR KAN LEDA TILL STORA PROBLEM!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

"Lotagen-träsket"

Mobila vindskydd