Styngflugor

Har inte sett styngflugelarver sedan vi flyttade hit till Jämtland. I Stockholm var det inte alls ovanligt på sommaren och hösten. Men här uppe måste det vara ovanligt för jag har inte haft det på någon häst sedan vi flyttade hit för ca 13 år sedan.

Styngflugelarver syns på hästarnas ben som små vita prickar. Det bästa är att skrapa bort dom med stenskrapan, vet inte riktigt vad den heter, men den används i vanliga fall till vinterpälsen, man slipar den mot stallgolvet och det luktar urban.

När Meyla kom hem från Eskilstuna hade hon styngflugelarver på benen. Satte in en avmaskningskur på en gång också, förutom att skrpa på benen. Hästarna kliar sig på benen, med munnen, och får därmed i sig styngflugelarverna i lilla maggen.

Kanske borde jag ha avmaskat Rakel ockås som går i samma hage. Hon kan ju faktiskt kria Meyla på benen hon också, kanske inte det allra vanligaste, men. Men jag gjorde inte det. Det är strax dags att göra höstens träckprov och då får vi ta alla hästar då om det behövs.
Meylas högra framben med styngflugelarver

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"