Eyjafjallajökull

Medan vulkanen Eyjafjallajökull igår kväll exploderade på södra Island så satt vi islandshäst människor här i Jämtland i Wångens ridhus och njöt av en clinic.

Vi fick se Hjalti Gudmundsson på Reynir och Gudmundur Einarsson på Sproti visa hur dom tränar sina VM stjärnor till vardags.

Den röda tråden i deras träning uppfattade jag var lydnad, lösgjordehet och samarbete. Det jag imponerades mest av hos dem båda är deras mjuka händer och deras arbetsglada hästar. Två så otroligt olika hästar men ändå så lika grundträning. Det är inte så "svårt" och vi behöver inte krångla till det så mycket som vi gör.

Det är en njutning att bara få sitta och titta på deras "vardag". Min vardag är ju att hantera ett tangentbord och det är väl därför som jag är så milsvida ifrån deras hästhantering.

Medans vi satt där och njöt, så njöt inte befolkningen på Island lika mycket. Utbrottet från Eyjafjallajökull medför mycket problem, förutom lava och rök så blir det mycket översvämningar från glasiären. Mycket folk är evakuerade men lider med alla hästar som finns i detta område. Det är ett mycket häst tätt område på Island.

Här i Sverige drabbas vårat flyg. Alla flyg norr om Skellefteå är idag stängda pga askmoln och flygen längst noska gränsen kommer också att stängas. Östersunds flygplats ställer in flyg efter kl 12 idag. I Norge har man ställt in alla flyg idag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"