Brandsäkerhet

För ett tag sedan brann grannens ladugård ner. Det gick som tur är bra med dom flesta djuren. Men när det händer något sådant i närheten av en börjar man fundera själv. Hur har man det i sitt eget stall. Helst skulle jag vilja ha ett brandlarm i stallet som ringer inne i huset eller ännu hellre ringer på min mobil. Detta finns och blir en framtida investering. Tills dess kan man gå igenom dom små detaljerna, som inte kostar en förmögenhet.

Elen är ju självklart nummer 1. Men det lilla man kan göra själv är ju lite enklare. Vi har två brandsläckare i stallet, en i stallet och en i sadelkammeren, väl synliga. Vi har två in/utgångar (tom tre i nödfall).

Vi har grimmor och grimmskaft lätt tillgängliga vid ingången till stallet. Istället för att dom hänger utspridda i stallet.

Sista lilla saken vi gjorde nyligen var att sätta små reflexer på varje boxdörr, längst ner i det hörnet på den sidan handtaget/låset sitter. Detta med tanken att det går att i mörker lysa in med en ficklampa. Vid brand går strömmen ganska omedelbart och det går därmed inte att tända i stallet. Vi har satt dem långt ner där det är mindre rök så man kan se boxdörrarna när man då lyser in med en ficklampa eller liknande. Hittade passande små häst reflexer på Jamtli butiken i Östersund.

En billig liten åtgärd!

Kommentarer

Ulla sa…
Jättesmart med reflexen! Det ska jag också ta o göra.

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"