Dags för avvänjning


Idag särar vi på hingstarna från sina mammor. Vi tar in sto och hingstföl på stall, lastar hingstfölen i transporten för dom skall till hingstflock i Valne. Därefter släpper vi ut stona igen och håller dem över noga uppsikt under påskhelgen, då vi är hemma och lediga. Risken för juverinflamation är relativt stor när man gör ett omedelbart borttag. Men vi tycker ändå att detta sätt är det bästa. På 12-36 timmar brukar det värsta trycket på stoets juver ge sig. Eftersom stoet är ute i sin vanliga flock och rör på sig så brukar det gå väldigt smidigt. Inget kraftfoder får dom under dessa dagar, endast stråfoder.

Bassi och Baltazar åker nu till hingstflocken i Valne där bl a våran Már går. Nu börjar en riktigt lekful tid, med mycket bus.

Tror stona tycker att det är jätteskönt att hingstarna åker nu. Bassi har varit rent sjövild och försökt få igång det ena stoet efter det andra att leka med honom. Nu blir det lugnt i flocken och alla ston får istället börja må gott inför den sista fasen i dräktigheten.

Nu är det äntligen april och nästa månad väntas det föl...

Kommentarer

Unknown sa…
Spännande men nya småttingar.
Glad påsk!

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"