Rasbeskrivning

Denna rasbeskrivning går att finna i förbundets Plan & riktlinjer:

"Islandshästens storlek varierar normalt mellan 125-145 cm i mankhöld. De flesta färgvarianter och tecken förekommer i rasen. Hästern utrstrålar fysisk och psykisk styrka, självständighet och stolthet, särskilt under ryttare.

Exteriören har stor variation, men en typisk islandshäst är rektangulär och kompakt i sin byggnad. Typisk för rasen är sluttande kors, en lång, tjock man och svans samt en tät vinterpäls.

Den isländska hästen är en ridhäst. Hästens gångarter är unika och skall vara minst fyra - förutom skritt, trav och galopp måsten den ha tölt. Vissa hästar har ytterligare en gångart, en mycket snabb "flygande" pass. Som ridhäst är den en utomordentligt mångsidig - samarbetsvillig häst med stor kapacitet, anpassningsbar både till barn och vuxna. Hästen är härdig och självständig, social och lätt att umgås med. Hästen har en lång livslängd 25-30 år är inte ovanligt."

Igår satt jag och L och jämförde helsystrarna Meyla och Rakel, framför allt deras exteriör och då blev jag lite sugen att slå upp vad det egentligen är förbundet är ute efter och jämföra med våra egna önskemål och våra egna mål. För visst är det väl ett mål, när hästarna redan är 3-4 år, då är det ju ett mål, kanske inte det önskemål man hade eller kanske är även önskemålet uppnåt?! Betyget får man sedan vid en avelsbedömning, ifall man inte är så pass duktig så man kan utvärdera exteriören själv.

Kommentarer

Gun sa…
Ja livslängden finns iaf på den här gården om inge annat.
Rún fyller 25 nästa år, hon for igår runt som en unghäst, bockade och studsade i full galopp. Vet inte när hon ska inse sin egen ålder.
Rids fortfarande flera ggr i veckan.
Undrar hur hon blir om jag pensionerar och ställer av henne, törs inte tänka på det =)

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"