Frysmärkning

Den observante såg på nedanstående bilder att Gígja är märkt på höger sida av halsen. Det är en frysmärkning från Island. Hur många vet vad som står där?

Det är hästens registrerings nummer (födelsenummer). Gígja är född på Island 1997. Så därför börjar henns frysmärkning med I för Island. Hennes reg nr är IS1997288577. 1997 är födelseåret, 28 är numret för sto och sedan är det 8577 som också är uppdelat lite mer i detalj, men det kan jag inte. Men säger ni då, det är ju inte siffror som står där på hennes hals?! Det stämmer, det är "hörn" inga siffror. Varje hörn motsvarar en siffra.

Här kommer förklaringen till alla hörn. Först alltså I för Island, sedan kommer det två tecken som ser ut att ligga under varandra, tittar ni på den nedre så är det hörnet som motsvarar 7, dvs sista siffran i 1997, därefter kommer ett hörn som motsvarar 2:an i hennes reg nr. Sedan kommer två lika tecken som motsvarar dom två 8:orna och sedan ett hörn som motsvarar 5:an och som avslutning två lika tecken som motsvarar 7:orna på slutet av hennes reg nr.

Skönt, då vet vi vem den här hästen är!

Kommentarer

Annica sa…
Ah, det var intressant. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"