Bedömnings faktorer

Som alla säkert vet så jobbas det flitigt på att få till en faktor till blup systemet, som skall väga in en hästs tävlingsmeriter. Detta har det pratats om i flera år, det har bl a tagits upp i tidningen Islandshästen och på avelsseminarierna flera år.

Dom är på god väg i detta arbete och jag tycker det skall bli jättespännande att se hur det slår. Ta tex hingten Gestur från Stallgården, han har inga bedömda avkommor som påverkat hans blup, han har en fin första klass bedömning, både gångarter och exteriör, låg blup, men har tävlat i dom flesta VM, NM och SM dom senaste 10 åren. Hur påverkas hans blup och hans föräldrars blup tack vare att man väger in en faktor för hans tävlingskarriär?!

Har nu (från säker källa) hört att dom även arbetar med att få fram en faktor för hur många avkommor som kommer till bedömning av totala antalet avkommor. Det blir också spännande att se hur detta påverkar. Troligtvis kommer båda dessa förändringar samtidigt, men när, det kan jag inte svara på. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...

Bilden är på Gestur från Stallgården, NM 2004, med Malou Logan i sadeln.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"