Avkommeklasser

På Island bedöms ca 2000 hästar per år och här i Sverige knappt 200 st per år. Skall vi ha samma regler vad avser avkommeklasser, dvs Elit premie-, 1:a premie- och 2:a premie för avkommor?

Det har till SIF inkommit en motion i denna fråga och den skall vi i AvU behandla imorgon.

Vi har i Sverige fått ett par Elitpremie hingstar dom senaste åren och det är jättekul och vilka hingstar, super. Men leker man lite i World fengur, så är det inte så många hingstar som står på kö nu för att erhålla Elitpremie framöver. Glappet är ganska stort till nästa, här i Sverige. På Island är läget helt annat, där har dom varje år någon på Landsmót som får sitt Elit pris.

Förslaget är att vi skall närma oss avkommeklass nivåerna på Island, ha lika som Island?! Vad har då det Svenska hingst och stomaterialet för chanser med tanke på det jag skrev i första stycket, 2000 bedömda på Island jämfört med 200 bedömda i Sverige. Knappt någon skulle jag vilja säga!

Jag vet vad jag tycker om denna motion, men det är utskottet som skall komma med ett förslag till SIFs styrelse, SIFs styrelse skall sedan komma med ett förslag till föreningarnas årmöten och sedan är det SIFs årsmöte som tar beslut, dvs vi medlemmar.

Tänkt till, tyckt till, acceptera inte allt som skrivt i motionerna...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"