Hrisla dräktig!














Hrisla är igår konstaterat dräktig med ultraljud. Det var Ómurs sista sto för i år.

Alla ston som blivit dräktiga har blivit det på första brunsten/betäckningen, detta gäller både i år och förra året. Så Ómur har en bra betäcknings procent om man bortser från stona.

Två ston har inte tagit sig alls, båda dom stona var på betäckning förra året och ett av dem kom åter på betäckning i år och blev inte dräktig i år heller.

Ett sto har kastat, men även hon tog sig på första betäckningen förra året och kastade sent i dräktigheten (våran Gígja).

Detta kommer att visas som statistik i Tidningen Islandshästen senare i höst. Men det som saknas i den statistiken är just det som Ómur varit bra på, att få stona dräktiga på första betäckningen utan en massa behandlingar. Det är vi mycket nöjda med.

Vi har även behållt en betäckningsrätt och planerar för att ha kvar den till Meyla från Jemthagen, våran fina avkomma efter Blaer frá Budarhóli, ue Ódur frá Brún.

Vi kommer även att betäcka Gígja igen nästa sommar, för hon har sin betäckning kvar, eftersom hon kastade i år.

Skulle Ómur komma till bedömning och bli godkänd, poäng över 7,75, så får han fortsätta betäcka, men annars är det över för honom som betäckare.

Bilden ovan är på Hrisla med sitt föl Leira från Halåsen.

Kommentarer

Anonym sa…
Hoppas och tror att han håller för poäng över 7,75 för han skulle vara intressant i framtiden med sin stam. Håller tummarna. Hälsningar Anita

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"