Ringorm

Det finns hästar i Östersundstrakten, b l a Dvärsätt och Nälden, som drabbats av Ringorm. Konstaterat på travet med hudprov.
Ringorm är en svampinfektion i de yttre hudlagren. Den är mycket smittsam och ger sig tillkänna i form av runda, kala fläckar på de infekterade ytorna.  Risken för smitta är speciellt stor vintertid, när hästarna har tät vinterpäls och tvättas relativt sällan. Hästar kan under lång tid vara smittobärare utan att ringorm bryter ut på dem själva.

Var noga med att hålla isär ryktdon, seldon, sadlar, grimmor med mera. Byt kläder, skor och tvätta händer om du måste förflytta dig mellan stallar. Prata öppet med varandra, tala om var du varit innan och vart du ska. Rykten behöver inte alltid vara till sin nackdel utan kan även användas till något positivt. Någon kan ha hört något om nått stall och det kan bara vara till sin fördel att man får veta innan ett besök. Tala om ifall du har sjuka hästar, det är inget att dölja. Det underlättar för alla andra och vi får snabbare bukt med problemet.

Tänk på att även du kan bli smittad. Människor kan lätt smittas av djur. Smitta mellan människa till människa är måttlig.

Torr och småsprickig hud är mer lättmottaglig så tvätta händer ofta och smörj om du hanterar smittade djur.

Ringorm är tyvärr ett återkommande gissel...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"