Stolicens, Hästköttbullar och DNA

Det är mycket som irriterar, berör och engagerar folk just nu. Jag skiter fullkomligt i om Ikea serverar köttbullar med hästkött i. Jag behöver inte ens få reda på att det är hästkött i men jag vill gärna veta att det inte är massor med mediciner i köttbullarna. I övrigt roar det mig bara att folk är så upprörda och engagerade. Vilken marknadsföring och publicitet. Hör ordet HÄST oavsett om jag sitter på fiket, går till frissan, ICA eller Granngården. Underbart!

Finns väl ingen som längre säger, -Hästar finns inte! -Hästar är en frukt!

Facebook-gruppen kan se sig besegrad för hästar finns visst, i både köttbullar, kebabkött och lasagne.



Däremot irriterar SIF mig enormt mycket just nu. Är inte SIFs mål att få oss stoägare att betäcka med det bästa tänkbara för att få "snabb" framgång i Svensk avel?
Med alla avgifter så sätter man helt klart käppar i hjulen på oss stoägare. Förstår att många vänder sig till närmaste och billigaste hingsten för att det är mest ekonomiskt (just då) och inte alls finns någon plan, tanke eller utveckling i den betäckningen.

SIF vill att man inte ska ta närmaste, billigaste eller färggladaste hingsten utan att man istället ska satsa seriöst på både sto- och hingstmaterial. Men dom gräver sin egen grav, med alla "straff" avgifter.

Syftar nu på den nya stolicensen på 1250 kr. Vad tycker SIF att dom gör extra för att förtjäna dom pengarna? Hänvisar till att ASVH har den avgiften. Kankse inte går att jämföra ASVHs service med SIFs service mot sto- och hingstägare och uppfödare. Inte riktigt på samma nivå.

Varför kan inte hingsten som ska användas för exportsemin betala en hingstlicens i Sverige? 3000 kr för hingsten är ingen kostnad om han får många ston i ett annat land.

Stoägaren som använder importsemin åker dessutom på DNA kostnader för sto/hingst och avkomma. 800 kr styck. Nice...

Köper jag ett sto i Norge, betäcker henne där. Hon hamnar på norsk språngrulla. Jag importerar stoet och registerar sedan fölet som moderlivsimport i Sverige. Ingen extra stolicens! Ingen extra DNA utom det som krävs mot fader, samma regler som på vilket annat föl som föds i Sverige.

Varför ska det kosta stoägaren extra för att vi vill satsa på en fin hingst i ett annat FEIF land via import semin? Straffa oss för att vi vill föra Svensk Islandshästavel framåt, med topp fina avelshingstar från annat land.

Kan det vara ytterligare ett påhitt för att rädda ekonomin?

Har man tagit fram denna stolicens för att man planerar för framtiden? Tänk den dagen man kan exportera semin från Islands fina hingstar till alla FEIF länder. Då kommer inte SIF att få in alla hingstlicenser á 3000 kr. Den dagen brakar SIFs ekonomi och kanske är detta ett sätt att rädda några kronor kvar till SIF.
Räkna på det om du har lust, en ganska saftig summa intäkter till SIF:

Hingstlicens: 284 st hingstlicenser lösta 2012 á 3000 kr, 852 000 kr till SIF
Skulle alla betäckta ston 2012 dvs 1199 st löst licens för att ta emot importsemin från en fin hinst i ett annat FEIF land istället,
Stolicens: 1199 st á 1250 kr, 1 498 750 kr till SIF istället.
Framtiden är räddad! Kanske vill vi SIF så här väl?! Kanske får vi något mervärde för dessa pengar?! Eller kanske fortsätter vi bara att irritera oss över alla kostnader för att vi tycker att det bara kostar och inte ger oss något?!

Stoavgiften á 300 kr (á 350 kr om man skickar in språngrullan via papper) är en annan avgift. Vad ingår i den? Vad får vi för den? Kanske är det kaka på kaka? Den kanske ska ingå i stolicensen? Är vi nöjda då?

Kommentarer

Intressant & lite roligt inlägg!!

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"