Avgifter mera avgifter

Fribetäckning pågår sommaren 2011
Den 14 januari skickade jag ett mail till SIFs avelskansli med en fråga ang vad som gäller om jag/vi skulle vilja betäcka ett sto här hemma (i Jämtland) via importerad sperma från hingst i annat land. Vi har flera duktiga veterinärer här som kan ta emot sperma och seminera stoet. Så att slippa köra alla dessa mil, land och rike runt, börjar kännas ganska lockande. Speciellt då stoet har föl vid sidan om.

Tänkte nu i första hand på Alfur frá Selfossi som nu står i Norge och kommer att stå på semin sommaren 2013.

Jag utlovades ett svar två veckor senare då en viss person var åter från semestern. Jag har fortfarande inte fått något svar, men läste idag svaret på facebook. Personen har tydligen kommit åter från semestern och tycker att svaret passar bäst på facebook. Inget roligt svar men ännu en anledning för SIF att tjäna en slant.

Inget om detta står ännu på SIFs hemsida, Inget i min mailkorg, utan informationen går att finna på Idunns FB sida. Ett mycket konstigt sätt att kommunicera med sina medlemmar, tycker jag.

Inlägget (kopierat):
VIKTIG INFORMATION för stoägare som tänker importera sperma från annat land! Se nedanstående brev angående stolicens:
Sto licens
Om man ska importera sperma från land utanför Sverige så måste stoet som skall semineras lösa en sto-licens.
Vad kostar en sto-licens?
Det kostar 1250 kr inklusive moms och gäller för ett sto, innevarande år.
För vilka hingstar kan en sto-licens lösas?
Hingsten måste fi
nnas med i grundstamboken WorldFengur och vara fullständigt härstamningskontrollerad mot både far och mor (DNA) samt stå på semin i annat land än Sverige.
Hur löser jag en sto-licens?
Du tar kontakt med avelskansliet på e-post: avel.svenska@icelandichorse.se eller telefon 0220-452 60.
Löser man sto-licens före eller efter betäckningen?
Licensen ska vara löst innan semineringen sker i Sverige.
Hur redovisar man betäckningen samt resultatet?
Stoägaren redovisar betäckningen senast den 30 september betäckningsåret till Avelskansliet. Senast den 30 september året efter ska resultatet var in rapporterat till Avelskansliet. Avelskansliet bifogar papper för detta i samband med att licensen utfärdas.
Örvik 180213
Göran Häggberg
Nationell avelsledare


Vad är det vi betalar för? Vad får vi för denna avgift? Vi får betäckningen registerad i WF. Men precis som med hingstarnas betäckningar så lär vi väl snart få registera detta själv i WF men ändå betala.

Vi betalar ju redan en stoavgift, 300 kr. Vad är det för extra jobb med dessa betäckningar, som är värt hela 1250 kr. Undrar?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"