Besök av Ove Wattle

Ikväll får jag besök av bl a Ove Wattle, Universitetslektor vid SLU och docent. Ove blev utsedd till årets veterinär 2012 och är en pionjär inom odontologi för häst, han är ett föredöme när det gäller att utveckla hästtandvården.

Han är intresserad av att ha med Rakel i ett forskningsprojekt om bettfel. Rakel har ett medfött underbett och hade som föl senkontraktur dvs hon hade för kort böjsena på ena benet. Benen rätar oftast ut sig efter några dagar eller veckor men underbettet blir oftast kvar.

Man har under dom senare åren upptäkt att det är väldigt vanligt inom Islandshäst med underbett och det upptäks  mer och mer. Både i Sverige och på Island. Nu skall projektet försöka få fram vad som är anledningen till detta. Är det något i avelslinjerna, foder, miljö, arv eller inte. Finns det en koppling mellan senkontraktur och underbettet. 

För att komma igång så behöver dom hästar att utgå ifrån.

Nu har Ove varit upp på Wången i helgen och genomfört ett annat projekt kring tävlingshästars munhålestatus. Slumpis utvalda tävlingshästar, ca 20 st.

I samband med detta har han även då försökt att åka ut och träffa Islandshästägare i Jämtland, där han fått information om att det finns hästar med underbett. Självklart kommer han endast till dem som i förväg godkänner ett besök.

Jag ställer gärna upp och tycker att det skall bli jättespännande att se vad dom kommer fram till. Fler med mig har ställt upp både här i Jämtland och övriga Sverige (och Island). Spännande fortsättning följer...

Kommentarer

Irja sa…
Hoppas vi får återkoppling kring resultat av studien!
camilla hed sa…
Vi har också fått en sån fölunge i sommar. Blev väldigt glad att han kom och tittade. Intressant och fm kommer Rebecka Frey att forska på detta. Hon kommer få informationen av Ove. Jag hoppas också att vi får återkoppling på detta! Camilla

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"