Neonrosa ridspö?



Satt och läste det nya förslaget till Djurskyddslagen, som ligger som förslag. Det finns mycket bra i den och en del konstigt. Bl a hittade jag följande:


"Ryttare ska förbjudas att använda spön på hästar i frammaningssyfte. Ridspön ska däremot få bäras i syfte att avvärja olyckor. Vid tävling ska spön ha en lätt synlig färg."

Räknas kusk som ryttare? Tänk er en superkusk som t ex Stig H Johansson, med ett neonrosa spö, snyggt ;) Kanske helt ok på Malin Baryard, men tänk er RGB med neonrosa spö. Inte snyggt.

Hur ska detta gå till? Jag vill forsätta använda mitt svarta ridspö, som drivande hjälpmedel, förlängd skänkel, broms och mycket annat som spöet är bra till utan att på något sätt användas som ett "vapen".

Vad innebär frammaningssyfte och hur kopplar man ihop spö med att avvärja olyckor???

Kommentarer

Elin sa…
Det här med spö-avvärja olyckor tror jag har diskuterats en hel del inom galoppsporten, att det på något sätt där kan hjälpa till att avvärja olyckor. Exakt hur vet jag inte, men tror inte det direkt gäller hoppning och liknande sporter :)
Sådär är det när de som bestämmer inte är insatta i vad de vill bestämma om..

Kanske ska man enbart låta folk rida som är förlamade från midjan och nedåt? Om de inte har benen för att undvika olyckor då. Ja, det var väl ett dumt exempel, men du kanske förstår sarkasmen..

Följande bit ur nya djurskyddslagförslaget diskuterades i ett hundforum i november; "Operativa ingrepp ska vara befogade av veterinärmedicinska skäl
2 § Det är förbjudet att göra operativa ingrepp eller penetrera hud
eller slemhinnor på djur i andra fall än när det är befogat av veterinärmedicinska skäl. " under rubriken "Slut på bekvämlighetskastreringar"

Givetvis uppstod där en befängd diskussion om hästar också, att man inte skulle få kastrera hingstar mer. Eller katter..

Tror nya djurskyddslagen behöver genomarbetas.
Louise sa…
Tycker att spö är, precis som du skriver, en förlängd skänkel. Det är betydligt bättre att peta till hästen i rumpan 1 gång än att sitta och "klämma" och "sparka" utan resultat.
Anonym sa…
Dessutom är spöt utmärkt att vifta bort elaka bromsar och flugor med (främst på sommaren då ...). Inte att förglömma :-) Det kanske går in under avvärja olyckor?

Ráns matte

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"