Inlägg

Visar inlägg från oktober, 2009

Gneistis medlemsmöte

Du missar väl inte Gneistis medlemsmöte på Wången, imorgon söndag. Gneisti behöver verkligen alla sina medlemmar just nu. Styrelsen lämnar sina platser till förfogande för att sprida ut sig i olika utskott, men dom räcker inte till och behöver hjälp i utskotten. Vi behöver även tillsätta en ny styrelse... Tillsammans blir vi större, bättre och roligare! Utan oss medlemmar blir det inga tävlingar, kurser, banor mm. Kom på mötet!

Saknade kameran...

Bild
Idag var jag ute på en ID- och chip runda. Skulle bl a titta på en ny importerad quarter palomino. Inget ovanligt med det, men när jag kom fram ångrade jag att jag inte hade kameran med mig. Det var ingen vanlig palomino som stod framför mig utan istället var det något lite ovanligare (här uppe). Det var en Isabellblack med tydlig ål och fin svansfjäder. Jätte tydliga sebraränder på frambenen och förutom det tydliga viltmärken. Det är sällan jag träffar på sådana små underverk. Läcker liten quarter dam som fick ett chip i halsen utan att röra en min. Synd jag inte hade kameran, det är kul att ta kort på dessa tydliga tecken hos hästarna och dom lite ovanligare färgerna. Hästen på bilden har inget med den ny chippade hästen att göra. Inte ens färgen är lika. Hästen på bilden är en palomino quarter utan sebraränder, svansfjäder och viltmärken.

Glöm inte!

Bild
Glöm inte att anmäla dig, imorgon är sista dagen. Kollade läget i onsdags och då var det närmare 90 anmälda. Så häng med du också, det blir en höjdar helg för både avels och sport intresserade! Är dock lite bekymrad över klädsel, trivs inte i klänning/kjol. Vad innebär egentligen klädkoden Kavaj, någon?

Ridhus är roligt!

Ikväll var det åter dags för ett pass i ridhuset, på Wången, och självklart tog jag med mig Meyla. En chans att åter öva det vi försökte få till i helgen på kursen, men inte riktigt lyckades med. Idag bara rasade alla polleter ner. Inte för att det blev helt perfekt, men helt klart meddelade Meyla att idag var hon med på noterna och ville och förstod vad jag ville få henne till. Det var en njutning att rida idag! Är så tacksam att Gummi orkar stå och undervisa oss kämpar år efter år. En liten kommentar vid rätt tillfälle kan göra underverk. Igår tömkörde jag Meyla och i måndags vilade hon helt från mig. Så det var det som behövdes för att alla polleter skulle trilla på plats. Inte så ovanligt vid inlärning hos hästar. Imorgon är det torsdag och sista arbetsdagen den här veckan. Sedan blir det ridning i dagsljus i några dagar, för nu är det mörkt på kvällarna. Huij...

Utstrålning!

Bild
Denna makalösa hinsgt är på väg till Jämtland. Förtäljer inge mer...

DM i skogskörning

Bild
Föreningen Hästsköjaran inbjuder till det 25:e DM:et i Skogskörning med häst. På Spikbodarna i Östersund den 8 november kl 11.00. Läs mer på Hästsköjarans hemsida . Vill du se vackra nordsvenskar och andra bruksraser gör ett besök! Bjuder på en bild på Alf Olofssons vackra uppfödning Opus. En ljuvlig hingst att köra i skogen med, har provat och upplevt. Finns nu i södra sverige och förgyller tillvaron för sin nya unga ägare.

Avslutad kurs

Bild
Änne en lyckad kurs på Wången är avslutad. Att få rida i det stora uppvärmda ridhuset är rent ljuvligt. Hästarna har det bra och vi ryttare bor utmärkt. Maten har varit toppen god i helgen och sällskapet trevligt. Bastu och sköna sängar. Detta kallas husmors semester. Att sedan ha tillgång till en bra instruktör och en helt makalös häst gör livet riktigt roligt. Att rida en fyraåring är dock en konst som kräver mycket av ryttaren och jag har så mycket att lära. Avgudar min häst som dock ger mig mycket huvudbry. Räcker jag till, är min ständiga fråga, njut av din fantastiska häst, är då Gummis svar. Ridning låter så lätt men är så svårt. Gummi satt upp en kort stund på Meyla idag och det var så otroligt härligt att se, både häst och ryttare njöt. Hon är så otroligt arbetsvillig. Bilden ovan är från sommaren. Fotograf är våran vän Thomas Degerström .

Ridkurs på Wången

Har just klivit ur en härlig dusch och bastu och sitter på rummet, i fina Wangrs konferenslokaler. Några bekanta ansikten på kursen, men flera av dessa har nya hästar, så det är riktigt kul att titta på. Förutom dessa bekanta ansikten så är det några långväga kursare från både Sollefteå och Kramfors. Förutom min egen unghäst så är det ytterligare två 4 åringar med på kursen. Skall bli kul att följa deras utveckling framöver och att då ha sett dem så här tidigt. En av dessa minns jag så väl när jag chippade som föl och jag tycker det var alldeles nyss. Men som ägare tycker man tvärt om, att uppväxttiden tar lång tid, en evig väntan. Imorgon hoppas vi att Gummi har hål i stämbanden, så han blir lite timid. Idag var han på oss som bara attan. Tror det blir tinitus eftersom vi rider med öronsnäcka och Gummi står i den andra änden.

Gott med morötter

Bild
Så här på hösten bjuder vi hästarna på mycket morötter. "Morotsbilen" kommer till travet varannan vecka och det är härligt fräscha morötter för en billig peng. Alla som har importerat islandshästar har säkert varit med om det lustiga beteendet hos importerna - dom äter inte morötter. Men efter några år är det bland det bästa dom vet. I helgen bär det av till Wången igen, med Meyla i transporten. En ridkurs för Gummi. Trevlig helg!

Sportresultat i WF

Igår började man kunna se sport- och gædinga resultat från Island i World Fengur. Informationen kommer från Islands tävlingsprogram Sportfengur.com och inom kort kommer resultaten från övriga länder att läggas in från programmet Icetest. Det kommer dock att ta lite tid, men redan nu kan du alltså gå in på hästens bedömning och där kommer sporten ligga nedanför bedömningarna. Ni kan t ex titta på den svensk ägde hingsten Illingur frá Tóftum.

Plan och riktlinjer

Plan och riktlinjer är avelssektionens motsvarighet till FIPO. Hur ofta läser ni den? När en hingst skall bedömas från 5 års ålder så måste den spatt röntgas. Det var det jag letade efter i Plan och riktlinjer idag. Så nu har vi bestämt att vi skall åka med Ómur till ATG kliniken så fort som möjligt efter årsskiftet, för att man inte skall glömma bort detta. Jobbigt om vi kommer fram i juni och har bestämt att bedöma honom och då inser att vi inte spatt röntgat honom ännu. Lika bra att ta tag i problemet på en gång och inte vänta, oavsett om det blir bedömning eller inte. Läste lite mer i Plan och riktlinjer när jag ändå var igång och hittade lite info om DNA, som jag inte tänkt så mycket på tidigare eller har jag glömt bort det bara?! Hingstar som skall bedömas skall vara DNA testade mot både moder och fader står det. Men alla föl som det skickas in DNA på nu/idag blir endast DNA testade mot fader, med automatik. Undrar hur många hingst ägare som tänker på detta. När hingsten är föl s...

Foderföreläsning

Ikväll har jag varit på en foderföreläsning. Har varit på dessa hur många gånger som helst, men alltid lär man sig något nytt. Alla deltagare har sina funderingar och ställer sina frågor, vilket gör att varje träff blir unik. Erik Gradin från Krafft i Sundsvall var hit till Östersund ikväll och höll en imponerande presentation för ca 30 deltagare. Superkul att träffa trevliga människor! Grundregler om fodring (som inte går att repetera för många gånger) som alla bör känna till: * Höanalys * Kassera dåligt grovfoder * Minst 1 kg ts grovfoder per 100 kg häst - gärna 1,5-2.0 kg ts * Max 1 kg spannmål per 100 kg häst * Minst 2-3 utfodringstillfällen per dag, gärna fler och speciellt till tävlingshästen * Mager häst - börja med att öka grovfodret Jag har länge undrat hur mycket gräs/bete en häst äter på sommaren, idag fick jag svar. Ca 40 kg bete äter en häst på ett dygn. Vatten, mängden vatten och dess kvalitee är så viktigt! På Kraffts hemsida finns en utfodringsskola, kolla in den ifall ...

Hästens dag

På Jamtli söndagen den 25 oktober 2009. Programmet innehåller Vernissage för utställningen Stallflickor, Hästavelns utveckling i Jämtland, Inspirationsföredrag, Film till minne av timmerköraren, gångartsuppvisning, Beridet bågskytte mm

Idunns Islandsresa

Bild
Tre år på raken har jag haft förmånen att få följa med på Idunns Islandsresa. Första året var bäst, då åkte vi runt på södra Island. Andra året var vi upp till norra Island och i år till västra Island. Har luskat lite och fått reda på att det inte blir någon Islandsresa 2010, utan istället styr resan mot avelsgårdar i Tyskland. Med buss skall man åka från Sverige och ner till Tyskland. Mer information kommer på deras medlemsmöte den 31 oktober hos Vignir Jónasson. Är du Idunn medlem och intresserad av att åka med, så är det bäst att du håller dig uppdaterad på Idunns hemsida för platserna går åt som smör i solsken. I år tänker jag inte försöka få någon plats, är inte intresserad av att åka till Tyskland. Eller rättare sagt har inget emot att åka till Tyskland, men sparar hellre mina pengar till en ny Islandsresa. Vi får se när det blir nästa gång?

Helg sysslor

Bild
Vi har inga vattenkoppar utan vi kör med hederliga hinkar och baljor, för att vattna hästarna. Det är ett val vi gjort. I övrigt försöker vi fixa till på gården så att det skall bli så enkelt som möjligt att hantera hästarna, men hinkarna tänker jag inte sluta med. På helgerna blir det till att gå igenom alla vattenhinkar och baljor med skurborsten, för att hålla rent. I hagarna, på vintern, har vi dom gröna Thermobar baljorna (det är lyx). Förutom att hästarna får ljummet vatten att dricka på vintern så är det ganska behaglig temperatur på vattnet när man skall tvätta ur dem också. Ett plus i kanten till Thermobaren. Även transporten fick sig en omgång med skurborsten, invändigt, i helgen!

El i stallbyggnader

Bild
I helgen har elektrikern varit hit och fixat ett nytt skåp, på utsidan av stallbyggnaden. In i det skåpet har vi flyttat in elagregatet och två transformatorer, som tidigare har varit inne i stallet, men nu är dom utflyttade till utsidan. Mycket bättre och snyggare och brandsäkert! Det blir bara bättre och bättre, ju mer man hinner fixa.

Någon är irriterad

Bild
När jag kom hem från Flyinge hade jag ett brev i brevlådan. Någon som stör sig på mitt bloggande! Har tagit sig tid, har engagerat sig, och skrivit ett brev - fantastiskt, men utan att våga tala om vem man är!? AE har stört sig på att jag inte "tillkännagivit" Ómurs blup, antagligen menar AE efter omräkningen (som gjordes i veckan). Blupen är något som det är fritt fram för alla medlemmar att läsa om själva på WF. I veckan skrev jag om Meylas blup för det var (tycker jag) intressant att se vad som händer med blupen efter en fyra års bedömning. Det hände mer än jag någonsin kunde anat. Om jag läser mellan raderna så verkar AE lite skadeglad över att Ómurs förväntade blup har gått ner till 116. Hittills har vi haft glädje och nytta av Ómurs höga blup, eftersom den medfört att han har fått betäckningsrätt. Men nästa år måste han totalbedömas för att få forsätta betäcka. Så nu spelar blupen inte så stor roll för honom längre. Men efter en totalbedömning blir det åter intressant ...

Anrika Flyinge

Bild
Åter hemma från mitt besök på anrika Flyinge. Det är en underbar miljö att få tillbringa några dagar i. Förutom att ha sett en mängd otroliga unghästar både i hoppning och dressyr, har jag varit på några föreläsningar, en med bl a LRF. Fick även en rundvandring med avelschefen Carl-Henrik Heimdahl. Det är inte ofta man får titta in i vagnsmuseet, men igår fick vi tid till det. Carl-Henrik visade oss även dom mest aktuella avelshingstarna som verkat på Flyinge i somras. Förutom det har jag ätit gott, shoppat och umgåts med vänner. Vilka härliga dagar!

Flyinge

Bild
Idag tar jag flyget ner till Malmö för att besöka Flyinge utanför Lund. Dom har 13-18 oktober Svenskt Avels och Sportchampionat med Breeders Trophy. Det är ett av Sveriges största häst evenemang med ca 600 unghästar i åldern 3-6 år. Mässtält med restauranger, föreläsningar och mycket mer. Men framför allt, massor med vackra halvblod. Besök Flyinges hemsida om du vill läsa mer. Återkommer!

115 i blup

Bild
Nu är den ute den nya blupen. En fyra årsbedömning på Meyla på totalt 7,97 medförde att hennes blup åkte upp från hennes förväntade blup på 110 till konstaterad blup på 115. Blærs (pappa till Meyla) blup åkte också upp tack vare hans fina avkommor som visades i år. Det påverkade dock inte Hraffas (mamma till Meyla) blup, då Meyla är den enda avkomman som visats, hittills. Men en påverkan har också skett på Rakels (helsyster till Meyla) blup som åkte upp ett poäng till 111. Dvs det finns ett högre förväntat värde på Blærs avkommor nu. Med all rätt, alla avkommor jag sett hittills är något alldeles extra.

Äntligen ridhus

Bild
Idag är det åter dags för ridhusridning och en lektion för Gummi. Tar med mig Meyla som vanligt. Är riktigt riktigt sugen, då jag missade förra gången. Så värst mycket träning har det inte blivit sedan sist och det känns inte så kul, men det får gå. Har jobbat mycket, varit bortrest och så har det strulat lite med skor, brodd, plastningar och annat. Är liksom aldrig riktigt ikapp med vädret. Men vi gör ett försök och kämpar på. Bjuder på en september bild på Meyla.

2010

Lite datum som börjar tilla fram inför 2010 13 mars Gneistis vintertölt 17 el 18 april Idunns Hingstfestival 24-25 april Gneisti kval- och light tävling 30 april-2 maj Nationell tävling syd-väst 6-9 maj Avelsbedömning Vaggeryd 13-16 maj Nationell tävling mellan-öst 20-23 maj Avelsbedömning Strömsholm 1 28-30 maj Nationell tävling mellan-öst Ungdom 4-6 juni Nationell tävling mellan-öst 14-16 juni Avelsbedömning Wången 18-20 juni Nationell tävling Norr 18-20 juni Avelsbedömning Skåne 22-24 juni Avelsbedömning Strömsholm 2 28 juni-4 juli Landsmót, Norra Island 5-11 juli SM Norrköping 2-8 augusti NM Ypäjä Finland 26-29 augusti Avelsbedömning Strömsholm

Ómur till Gummi

Bild
Idag har jag kört över Ómur till Gummi för vidare träning. Han blir borta 4-6 veckor och sedan kommer han åter hem över vintern. Nästa omgång av träning blir sedan efter årsskiftet och då börjar träningen inför visningen i juni 2010. Vill du veta mer om Gummi så kan du läsa på hans hemsida . Bjuder på en sommarbild, så här i höstmörkret (fast idag har det varit riktigt fint väder).

Avels- och sportmötet

Prisutdelninge på galan kommer att innehålla: Årets högst bedömda hästar i varje ålders- och könsklass Utmärkelser för avkommor Årets häst (nytt pris) Årets avlare Årets avelsvisare Årets avelsvisar Rookie (delas ut av Idunn) Årets sportryttare (nytt pris) Årets mest lovande sportryttare (nytt ungdomspris) Årets ryttare (nytt pris) Dom nominerade är... Hi hi pristagarna är hemliga ända fram till utdelningen under middagen på galan. Fast pristagarna Årets högst bedömda, utmärkelser för avkommor, Årets avlare och Årets avelsvisare, kan man om man vill få reda på via World Fengur. Men det kräver lite arbete med uträkningar, men det är fritt fram för den som orkar.

Avels- och sportmötet

Hoppas ni hänger med på Avels- och sportmötet i november. Programmet blev i helgen spikat och är mycket intressant både för den avels- och sport intresserade. Mötet går i Västerås den 14-15 novmeber 2009 och inbjudan finns i senaste numret av tidningen Islandshästen. Föreläsarna som kommer är bl a: Ágúst Sigurðsson - Genetiker, avelsdomare och avlare på gården Kirkjubær. Ágúst kommer bl a att prata om Islandshästens utveckling och nämna både hästar och människor som haft stor betydelse för denna ras. Þórvaldur Árnarson - Genetiker och mest känd för bluppen. Han är ju känd för sina rapporter kring den genetiska framgången för Islandshästen och kommer under denna helg att forsätta inom samma spår. Sigurður Sæmundsson - Landslagsryttare, landslagsledare och avlare på gården Holtsmúla och Skeiðvellir. Siggi kommer att "lära" oss avla fram sporthästar och jämföra sport vs avel. Han kommer även tillsammans med Peter Mesch att blicka tillbaka i "forntiden". Så där kan vi r...

Besök

Bild
Som jag tidigare nämnde har jag i helgen varit på besök hos Horshaga Islandshästar. Anläggningen var en fantastisk inspirationskälla, så jag frågade helt enkelt ifall jag fick ta lite bilder. Det blev ganska många då jag hittade flera fiffiga idéer, men här visar jag några interiörbilder och bjuder på det som anläggningen har att erbjuda. Det lilla, lite lagom stora ridhuset. Perfekt för voltarbete i skritt och tölt, sådär ohärliga dagar utomhus. Går även bra att använda som rundcorall, ifall man inte avskyr hörn. Rullband eller skrittband som det också kallas. Provades vid vårat besök av Ante Eklund. Ultraljudsspilta, tillverkad av en lokal snickare eller skall man kalla honom plåtslagare.
Bild
Rundcorall utomhus för den som inte vill vara i det fyrkantiga ridhuset. På gården erbjuds även turridning och här binder man upp turhästarna inför och efter ridturen, medans man sadlar och sadlar av. En fin sittplats för gästerna, mitt emot uppbindningsplatsen. Pub Reykjavik, med både god mat och dryck. En härlig grillplats för gäster. Vill du veta mer om Horshaga Islandshästar, som ligger mellan Vara och Vedum. Kika in på deras hemsida eller hemsidan till Islandshästar Horshaga.

Clinic

Såg på Dilles hemsida att det i december (11-13:e) blir kurs på Dille med Anton Páll Níelsson. Det blir även en clinic där alla intresserade, även dom som inte går kursen, får närvara. Det framgår inte vilken av dagarna eller klockslag, men det kommer säkert upp på hemsidan deras framöver. Anton Páll har varit till Jämtland och hållt kurser tidigare, men det var några år sedan sist. Men några av oss känner till honom sedan tidigare. Han har även jobbat som instruktör på Hólar och jobbar nu på gården Fet bl a. Det kan bli intressant (men kallt). Håll utkik... Var på jakt efter info/datum till deras istölt, men det hittade jag inte. Någon som vet?

Borta bra men hemma bäst...

Bild
Skönt att vara hemma igen efter en helg på resande fot. Har hunnit med både Horshaga och Stockholm i helgen, tre dagar. Vårat land är avlångt. Nere i södra Sverige går hästarna fortfarande på grönt och här hos oss ligger snön i hagarna och vi fodrar med hö. Det roliga med att vara borta, förutom att träffa trevliga människor och se fina hästar, är att man får mycket inspiration. Har tillbringat två dagar på Horshaga Islandshästar som är en helt fantastisk Islandshästanläggning, i super topp skick.

Trevlig helg!

Bild
Ibland undrar jag hur många timmar ett dygn egentligen har. Mitt dygn verkar då ha fler timmar än 24 i allafall. Igår var jag på jobbet, dvs på det vanliga 8-5 jobbet. Sedan var det besök av veterinären, två ultraljud och två tandkontroller. Utöver det var det hovslagaren (ganska självgående i för sig, men ändå). Hade förberett med stallet fullt med hästar och utöver det lejt en sambo. Någonstans där emellan han jag lämna in bilen för däckbyte också. Han med att chippa, i världens ände och i andra änden av världen hade jag en besiktning åt Agria. Men kl 20.00 satt jag bänkad i soffan och tittade på Bonde söker fru! Sedan bar det ut i stallet... Idag ser det nästan likadant ut, jobb, träning, Gneisti möte, köpa present, packa och så hästarna. Imorgon tar jag flyget ner till Stockholm för att åka vidare till Horshaga Islandshästar på ett AvS möte. Avslutar helgen med ett snabb besök i Stockholm. Som ni förstår har hästarna fått en kort semester just nu! Efter helgen skall man vara utvila...

Dräktiga!!!

Veterinärbesöket idag blev ett lyckat besök. Både Gígja och Hraffa var dräktiga, båda har passerat 100 dygn i sin dräktighet. Så nu skall det där lilla orosmolnet packas ner för gott (ett tag i alla fall). Ca 220 dygn är det kvar på väntan så jag försöker intala mig själv att börja ta det lite lugnt och slappna av. Men jag vågar inte riktigt hoppas ändå. Gígja kastade efter 110 dygn förra gången. Så inget är säkert. Men men jag håller tummarna. På Glória drog vi två stora vargtänder. Sedan förra titten i munnen på henne så har hon fällt fyra tänder i käken, fyra uppe och fyra ner, dom första två kindtänderna. Allt såg bra ut i övrigt. Nu skall munnen få vila i några veckor, sedan är hon fit-for-fight för inridning. På Rakel drog vi en vargtand, en hade lossnat själv sedan vi tittade sist, följt med kindtanden när den lossnade. Hon var inte helt klar med fällningen av sina första kindtänder. Det satt ett "lock" kvar på den ena kindtanden på överkäken. Så den var helt klart på ...

Veterinärbesök

Bild
Idag kommer veterinär Ann-Sofie Lilja åter på besök. Vi skall ultraljuda Hraffa och Gígja en sista gång (så håll tummarna) och sedan skall vi kolla tre åringarna i munnen. Det är Rakel och Glória som skall tittas i munnen. Båda har vargtänder och dessa skall tas bort. Vi har upptäckt vargtänderna redan tidigare, vid en två års kontroll, men då satt dom på insidan av första kindtanden och den första kindtanden hade dom inte bytt ännu, då. Så möjligheten fanns att vargtanden åkte med när kindtanden ramlade ut, så det är det vi har väntat på. Men ack så billigt kom vi inte undan, så nu är det dags att dra ut dem istället. Alltid bra att göra innan man börjar använda bett i munnen på hästen. Man undviker en irritationsfaktor och en inflamationsrisk. Eftersom snön idag lagst sig här i Kallsta så bjuder jag på en riktigt härlig vinterbild från januari 2009. Det är Rakel på bilden. Rakel kommer att bli en fantastisk tölthäst. Har påbörjat hennes träning och hon flashar till ibland så man bar...

Clinic med Tobbe

Clinic med Tobbe Larsson den 18 oktober, kl 14.00, på Strömsholm. Under denna clinic berättar Tobbe på ett inspirerande sätt hur han tränar sina hästar i frihetsdressyr. Frihetsdressyr, arbete vid hand samt uppsutten ridning. Från grund till piaff och passageträning. En clinic som riktar sig till alla! Biljetter hos ticnet och som Agria kund får du 25 % rabatt genom att ange ditt försäkringsnummer hos Agria vid bokning via Ticnets telefonbokning 0771-70 70 70.

Islänningarna är roliga

Bild
Nu har dom gjort en film om Kraftur och Tóti, som visas på bio nu i oktober. En biofilm om relationen människa och häst, separationen när man blir tvungen att lämna sin VM kompis. Vilken juvlig grej att bara komma på. Skulle ju aldrig fungera här hemma i Sverige. Skulle helt klart vilja se den! Bilden är lånad från den fantastiska hingsten Krafturs hemsida , med tillstånd.

Oops!!!

Ibland går det fort och blir lite fel, kopierar nedanstående från tidigare inlägg (Már från Jemthagen). Skrivet av mig igår och någon anonym har varit observant och kommenterat syftningsfelet. ...får pussa, klappa och ta på kulorna. Bjuder på den och den får tolkas exakt som man vill :) Vill ni läsa hela historian så får ni skrolla neråt.

BLUP

Bild
Nu är alla avelsbedömningar klara för i år och den nya blupen kan läggas ut på World Fengur. Den kommer ut under nästa vecka. Det skall bli jätte spännande att se hur en fyra års bedömning slår på blupen. Har inte den blekaste aning om detta, kanske händer inget alls? Oavsett hur det blir så blir det en ny erfarenhet. Bilden är från i år, Meyla på fyra års bedömning på Wången med Gudmundur Einarsson i sadeln.

Már från Jemthagen

Bild
Igår var jag till Valne och tittade på Már i hingstflocken. Han har växt rejält sedan jag såg honom sist. Han ser ut som en gänglig tonåring med punkfrisyr. Han är väldigt lik sina äldre syskon, som dom såg ut i samma ålder. En gänglig kropp med mycket långa ben. Kan så tydligt se vad Hraffa ger till sina avkommor. Blev imponerad av hans nyfikenhet, fick både "pussa", klappa och känna på kulorna utan problem.

Takt- och gångartskurs

Bild
Idag har jag genomgått första dagen på Takt- och gångartskursen på Wången. Trodde tidigare att jag kunde se takt problem och bedöma gångarter hyfsat possitivt. Men efter dagens dissekering av gångarterna inser jag att jag inte kan ett dugg. Just nu är det fullkomlig korvstoppning i huvudet. Men Lisa, våran lärare, har lovat att allt kommer att klarna under morgondagen. Idag har vi tittat på Wångens elever när dom ridit skolhästar i tölt- och fyrgångsprogram. Lisa har videofilmat, vi har bedömt takten och sedan har vi gått igenom våra bedömningar och tittat på videon. Vi har även tittat på videofilmer från nationella tävlingar och VM, för att se lite andra typer av hästar. Det var faktiskt på en VM film som vi till slut hittade en korsgalopp att bedöma. Nu skall jag sova på diagonala faser, bakbenssteg, rollningar, vixlingar, balansstörningar, tretakt, styvhet, fyrtakt, fyrsprång och tvåtakt mm för imorgon skall vi gå in på pass och femgång. Ser fram emot morgondagen, för då skall allt...

Vacker morgon

Bild
Det är sällan jag är uppe så tidigt som jag var i morse. Är en morgontrött människa med fördelen att inte behöva börja arbetet alldeles för tidigt. Men idag skulle jag på kurs och det innebar tidig uppgång och det finns en fördel med tidiga mornar. Det kan vara otroligt vackert ute tidiga mornar. Bjuder på några fina bilder från morgonens fodring ute i hagarna. Meyla överst med den frostiga rumpan och Ómur ovan. I dalen ligger dimman och ovanför den ser man dom vita Oviksfjällen. Det vackraste av allt är dom vackra gula asparna havlägs ner i backen. I natt har dom utlovat 10 cm snö.

Till Wången i helgen

Bild
I helgen blir det Takt- och gångartskurs på Wången (kurs utan häst). Lisa Olofsson blir våran "lärare" och Wången eleverna och bl a Gummi skall rida olika hästar med olika taktproblem (förhoppningsvis). Förutom att titta live skall vi även videofilma och sedan titta på filmen och se ifall vi såg samma sak live som filmen visar?! Jag tror att denna kurs blir super kul och mycket givande. Har sett fram emot den länge. Idag är man ju känd för att vara läktarproffs, men efter denna kurs får ni allt akta er, nu lär jag bli ett super super läktar proffs. Vi ska älta och analysera taktavvikelser till förbannelse antar jag. På lördag kväll skall vi äta en god middag och umgås ännu mer. Gissar att jag kommer hem mycket nöjd på söndag kväll. Hoppas också att jag skall hinna med att titta till Már när jag ändå är i Valne trakten och vet att jag kommer att hinna titta på Hreifur (Ómur son) eftersom jag skall chippa honom på väg till Wången. Bilder utlovas från helgen!

Österåsens anläggning

Vi bor inte alls långt ifrån Österåsens Kör- och ridanläggning men ändå åker vi aldrig dit och rider, utan väljer istället Wången som ligger 5-6 mil hemifrån. En vanesak?! Anläggningen är fin, med stor ridplan, körslinga, gästboxar, rundcorall mm. Men det händer en hel del saker på Österåsens anläggning och ibland åker vi dit och tittar. Den 10 oktober är det en Western dag där, en prova på och upplev dag! Bl a blir det clinic med Jan Persson. Jan har lärt mig mycket i hästhanteringen. Jag har med mig många av hans "western knep" i bakfickan när jag skall hantera hästar och speciellt lasta hästar. Han är duktig på att lära ut och han får en att tänka "häst" genom sin hantering. Anläggningen har en hemsida . Jan Persson har också en hemsida ifall ni vill komma i kontakt med en bra hästtränare.