Döda hästar?!



Förra lördagen dog två hästar i grannbyn. Dom dog med ca 1 timmes mellanrum. Dom dog av någon typ av förgiftning.

Hur sannolikt är det att två hästar får i sig samma sak inom en timmes tid? Så mycket att dom avlider?

Ägaren är förkrossad. I hagen har det gått hästar, kor och får i minst 40 år. Hur vågar man släppa djur i denna hage igen?



Länsstyrelsens botaniker har varit till hagen och botaniserat. Hagen innehåller tre mycket vanliga växter, giftiga för hästar, Tibast, Trolldruva och Stormhatt. Alla tre är väldigt osmakliga för häst och det fanns gott om bete kvar i hagen. Så att hästarna skulle ha ätit av dessa verkar otroligt. Dessutom att båda två skulle ha ätit och dessutom samtidigt?!



Nu är vattenprov och jordprov inlämnat för provtagning. Vattnet är det enda man är säker på att båda hästarna druckit av och ganska samtidigt på morgonen, vid påfyllning av nytt vatten.

Försäkringsbolaget ersätter hästarna utan obduktion. Så här efteråt hade det ändå varit intressant med en obduktion. Det hade även varit intressant att ta ett blodprov innan dom avled. Kanske även ett sista träckprov. 

Men när man sitter med hästens huvud i sin famn och den tar sitt sista andetag, då tänker man inte på sådant. Men just nu, så här efteråt, är ägarens frågor många och hans hjärna har gått varm. Vad hände hans två vuxna hästar på 500-600 kg?



Översta bilden: Trolldruva
Andra bilden: Tibast
Tredje bilden: Stånds (finns ej i Jämtland)
Sista bilden: Kabbeleka

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"