Äntligen höst...



Får man säga så, äntligen höst. Förutom att kylan kom så snabbt, så tycker jag om hösten. Men vilken sommar!!!



Vi började med en magisk maj, ovanligt varm för att vara i Jämtland. En lite mer normal och svalare juni. Hingst- och stoflocken kom. Som jag skrivit tidigare var det stökigt i stoflocken i år med flera insläpp. Det gör vi inte om.

I hingstflocken blev det också bråk. Men det var jag som släppte hingstarna lite för nära stona. Dom två äldsta fick lite för mycket känslor och rök ihop. Vilket medförde Stális ögonskada.



Sedan kom den otroligt fina juli med värme och torkan vilket medförde höbrist. Vi har kört vatten från bäcken, till hästarna, för att inte slösa på vår egen brunn. Mycket jobb men med grävd brunn kändes detta ändå som en bra lösning. Annars hade vi nog stått utan hushållsvatten idag.

Sedan kom alla skogsbränder. Den närmsta 2 mil ifrån men den fick man stopp på snabbt. Tack vare uppmärksamma människor.

Sedan döda hästar i grannbyn. Då fick man lite stesspåslag. Är det för lite bete så hästarna går på giftiga växter? Nej, blev svaret till slut. Det mest troliga i det är att vattnet blivit okänligt pga vattenbrist och värme. Inte helt färdigutrett ännu.

Avslutningsvis en skadad Ómur.



Nu höst och vad har denna höst och vinter med sig? Vi har torrhö till hösten och hösilage till vintern, från våra vanliga vallar. Så skönt.

Jag är dock skeptisk mot allt som slagits på vallar som stått i träda i flera år. Men vi håller tummarna att det blir en lugn vinter och att bönderna hinner få en andra skörd. En varm och fin september...



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"