Hästens beteende


Har anmält mig till en föreläsning, på Wången, om hästens beteende.


Utdrag ur Wångens inbjudan:
Hästens beteende står i fokus onsdag 11 maj när Wången besöks av två världsnamn inom forskningen av hästars beteende, träning och välfärd – nämligen professor Paul McGreevy och Ass Prof Janne Winther Christensen. Boka in detta!
– Jag är väldigt glad över att vi får möjlighet att ”bjuda på” detta. Det rör sig om två väldigt renommerade och erkända forskare och konsulter inom ett spännande område, säger Malin Connysson, forskningsansvarig på Wången.
Båda två kommer till Wången för att de medverkar i ett projekt som kallas: Dominans och ledarskap – användbara principer i häst-människa relation? Projektledare är Elke Hartmann, hästforskare på SLU. Projektet kommer att genomföras på Wången under sommaren och är finansierat av FORMAS.
Föreläsningen sker i samverkan med Hästsportens folkhögskola. Den hålls på engelska i Wångens aula onsdag 11 maj 18.30-21.00 och kostar 150 kronor. Fika ingår. Ämnen som tas upp är bland annat:
* användning av piska/körspö under loppet ur hästens perspektiv
* nosgrimmor och dess effekt på hästen
* hästens träning i round-pen utifrån en beteende- och inlärningssynvinkel
* rädsla hos hästar och träningsmetoder baserat på hästens inlärningsförmåga
* hästens sociala inlärning
* senaste forskningen inom hyperflexion/rollkür


Paul förstår hästar – som veterinär, beteendevetare och kvalificerad ridinstruktör. Han undervisar och forskar kring beteende, träning och välfärd hos häst vid Sydney universitet. Utöver det stora antalet vetenskapliga artiklar som genererats av hans forskning är Paul även författare till flera böcker, bl a “Equitation Science” och “Equine Behaviour”. Paul var även med och grundade International Society for Equitation Science (ISES). Under hans tid som hedersordförande i ISES lanserade han bl a “Tio principer kring etisk hästträning” och ett officiellt ställningstagande till användningen av restriktiva nosgrimmor. Paul föder upp och tränar egna hästar hemma i Australien.

Janne är docent i beteende och stressbiologi på Århus universitet, Danmark. Hon har studerat beteende hos Przewalskihästar i Ukraina, samt likheter i beteende mellan vilda och domesticerade hästar. Hennes nuvarande forskning handlar bland annat om stoets påverkan på fölets beteende, inlärning och träning av häst, socialt beteende samt hästens välfärd i olika inhysningssystem. Janne är för närvarande vice ordförande i ISES och en eftertraktad konsult för danska myndigheter inom välfärdsfrågor kring häst.

 
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"