Fortsatt riskfullt att hantera hästar

Olyckskurvan ger inte vika och under 2015 avled minst en person i samband med hantering av hästar, visar olycksstatistik från Agria Djurförsäkring. Varje år råkar mer än tusen personer ut för olyckor med allvarliga skador som följd. Nio av tio olycksdrabbade är kvinnor, men i åldrarna 60-64 år drabbas män nästan lika ofta.





– Cirka 500 000 människor är idag aktiva inom ridsporten och uppskattar det härliga umgänget med hästen. För att öka tryggheten bland ryttare och hästskötare krävs det ett större säkerhetstänk i alla led under ridning, på tävlingar och i stallmiljöer, säger Stefan Fur, affärsområdeschef Häst, Agria Djurförsäkring.
Att ridning är det mest riskfyllda momentet vid hanteringen av hästar är ingen överraskning. Men många skador händer också i samband med hästens dagliga skötsel i boxen eller hagen, vid utfodring samt på väg till eller från hagen.
Skadeanmälningar från olycksdrabbade personer visar på olika typer av situationer som att bli omkullsprungen med avsvimning och hjärnskada som följd, att hästen nosar på sin granne, sparkade bakut i boxen och skötaren träffades i ansiktet eller hjärnskakning med sårskador efter avramling i samband med tävling.
I Agrias statistik är främst två ålderspann utsatta i samband med hästhantering. I den stora åldergruppen 10-29 år är det flest aktiva och också mest skador. Sedan minskar olyckorna under en period för gruppen 30-40 år.
- Nedgången beror troligen på att många tar nog en paus i hästverksamheten för att föda barn och bilda familj. Efter fyrtio kommer en del tillbaka till sporten, är aktiva under ett tiotal år med stor skaderisk som följd, säger Stefan Fur.
Nio av tio skadade är kvinnor. Den enda åldersgruppen där män respektive kvinnor hamnar på nästan samma skadenivå är mellan 60-64 år, en trolig orsak kan vara att ridsporten bland äldre är mer jämt fördelat mellan könen. Vid pensionen lägger de flesta ridstövlarna på hylla och endast 1 % över 65 år har anmält en skada.
Hälften av skadorna handlar om frakturer - brutna armar, ben, fingrar och tår. Därefter är det vanligast med mjukdelsskada utan sår, olika typer av sårskada och blodförgiftning. Av cirka 1 000 anmälda skadorna till Agria Incident under 2015 leder ca 15 % till bestående besvär.
Den största posten för utbetalningar är skador som lett till invaliditet, därefter kommer ersättning för tandskador, skadade kläder, dödsfall och läkekostnader.  
Öka säkerheten bland hästar genom att:
  • Höja kunskapsnivån om hästars beteende
  • Matcha rätt häst med rätt ryttare
  • Använd alltid ridhjälm, säkerhetsväst, handskar, skor med stålhätta när du leder, lastar transporten eller rider
  • Var alltid vara medveten om riskerna - gör inte undantag eller slarva med rutiner
  • Försök alltid ligga steget före hästen i tanke och handling
  • Var uppmärksam på vad som händer i hästens närmiljö och förändringar som den kan reagera på. Hästar är mästare på att se om något förändrats
Fakta om Agria Incident:
  • Agria Incident har funnits sedan 2001 och gäller för alla som hanterar hästar som är försäkrade i Agria
  • År 2015 gjordes 1000 skadeanmälningar
  • Kvinnor står bakom 90 procent av anmälningarna
  • Agria och Länsförsäkringar utbildar i Säker hästverksamhet
Vanligaste skador: 1. Frakturer (hälften av alla skador)
2. Mjukdelskada utan sår
3. Sårskada inkl. blodförgiftning
Utbetalningsposter i fallande ordning: 
1. Ersättning olycksfall
2. Invaliditetskapital
3. Tandskador 
4. Dödsfall

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"