Tips från Equippo Lab

Har du inte gjort höstens prover än, så är det inte för sent.

Däremot så smittas inte hästarna ute nu eftersom det är för kallt för att äggen ska kläckas.


Om du avmaskat din häst efter maj-juni så är det ingen större idé att göra en odling nu, den smitta av stor blodmask som hästen kan ha fått i sig efter avmaskningen syns ännu inte i en analys. Behöver du inte göra någon höstavmaskning så är det bra att göra en odling någon gång efter nyår istället.

Ett schema för allmänna analyser skulle kunna vara:
Vår - grundanalys, ev. med odling om man inte avmaskat de senaste 9 månaderna.
(Sommar - om stor förekomst av blodmaskar under våren) - grundanalys
Höst/installning - grundanalys
Sen höst - bandmaskanalys
Vinter (minst 6 månader efter avmaskning) - odling
Jan/feb unghästar - grundanalys
Nya hästar - avmaskas innan de släpps på nya marker! Dessa kan bära på larver från stora blodmaskar som ännu inte syns i en analys. När de syns är det för sent - då är markerna redan smittade!
Detta är ren allmän rekommendation, det varierar naturligtvis med hur hästgruppen ser ut, ålder på hästarna, betesrutiner/hagar etc. Alla analyser behöver troligen inte heller göras varje år, om man genom regelbunden provtagning fått en bra uppfattning om hur parasitförekomsten ser ut. Hos hästar som har problem/symptom som skulle kunna bero på mask är det alltid bra att göra en kontroll. Tänk på att om du avmaskar utan att göra en kontroll så avmaskar du i blindo och kan inte lägga upp bra rutiner utifrån behov. Dessutom bidrar du till ökad resistensutveckling vilket leder till stora problem!

Vi gjorde i höst en grundanalys utan odling och det var 4 av 16 som behövde bli avmaskade, ingen hade några mängder utan dom fyra som hade hade endast lite. Sedan gjordes en bandmaskanalys och där var det enbart Már som visade på det.

Jag hoppar över grundanalysen i jan/feb och avmaskar alltid alla unghästar då. Sedan startar vi på en ny omgång/nytt år i vår när hästarna ska ut i sommarhagarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"