Dagen på Wången

Gummi och Döggvi
Dagen började med att Anna Hedendal pratade om hästvälfärd. Anna tog upp dom "fem friheterna", frihet från hunger/törst, frihet från obehag, frihet från smärta och sjukdom, frihet att utföra naturligt beteende, frihet från rädsla och oro. Inte så mycket nytt men alltid nyttigt att någon sätter ord på det och tar upp det.

Efter det var det dags för Kees de Jong, från HNS, att berätta om deras projekt med Activ Stabel/Activ Horse, dvs Aktiv grupphästhållning. Projektet kommer att vara igång både på Wången, Strömsholm och Flyinge under första halvan av 2013.

Jag är såld på denna typ av hästhållning, för vissa typer av hästar tex unghästar. Gjorde ett besök på en gård på Island i somras och fick se detta på nära håll och skulle gärna hoppa på detta om det inte vore för att investeringskostnaden är ohyggligt hög.

Men kanske att man kan införa delar av detta inom några år, den som lever får se...

LF berättade om alla försäkringar som vi behöver. Kan bara konstatera att vi har allt och lite till. Försäkrad upp över öronen.

Efter lunch var det dags att se Gummi på nyklippta fina Döggvi i ridhuset. Otroligt vit och fin för dagen :)

Gummi berättade om deras nya satsning på hästspa och rehab i Valne. Kul och välbehövligt att få till ett sådant i Jämtland. Ser fram emot invigningen.

Önskar bara att detta hade funnits redan i höst, Ómur hade varit och är i stort behov att ett rehab.

Avslutande punkt på dagens program var Wångens foderprojekt med 16 unghästar. Dom har vuxit upp på enbart grovfoder av hög kvalitee, dvs 10 MJ/kg foder energi, hög proteinhalt tror den lågt på 80-100 g/kg foder smrp och otroligt torrt, så nära torrhö som det går att ha det men ändå få kalla det hösilage. Intressant och lyckat projekt.

Travbanan på Wången är isbelagd. Toppunderlag jämfört med allt annat som är stenhårt. Ut och njut, ni som orkar åka dit,  rid inte för fort och brodda rätt för att undvika skador.

Kul att träffa och umgås med likasinnade.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

"Lotagen-träsket"

Mobila vindskydd