Active stable


När vi var till Island fick vi komma och besöka gården Ölvisholt. Det är en gård inte långt från Selfoss. Dom har ett så kallat Active stabel på gården med bl a automatiska grov- och kraftfoder stationer. Kraftfoderautomaten finns på den grusade ytan på gården, där finns även ingångarna till ligghallen  och en automatisk vattenkopp. Från den grusade ytan går sedan en grusad slinger väg ca 100 m bort till grovfoderautomaterna. Hästarna kommer gärna upp och ligger och rullar i sanden.

Kraftfoderautomat


Kraftfoderstationen ser ut som en liten/smal spilta som en häst åt gången kan gå in i. Datorstyrt regleras det sedan hur mycket just den hästen ska ha från automaten en eller flera gånger per dygn. Hästen går in en väg, en bom fälls bakom så inte nästa häst kan komma in eller bita i rumpan och sedan går hästen ut genom en vinkel framåt till höger. För att dom inte ska gå in i spiltan igen, har man lagt ut rejäla bommar på marken som ska styra undan hästarna åt annat håll. Går dom in på nytt för nära inpå föregående giva så är det datorstyrt så att hästen inte får något.
Ligghall med gummimatta och grusad ruta för behov


Ligghallen består av ett cementgolv som sedan är täckt med en gummimatta. I ligghallen finns även en liten ruta med sand. Tydligen lär sig hästarna ganska snabbt att det är bekvämare att kissa i sandrutan istället för på gummimattorna. I samma hall har dom ett litet ridhus, detta har dock inget med Active stable att göra.
Grovfoderautomater, ca 2-3 hästar vid varje, här är luckan öppen

Grovfoderautomaterna är inbyggda i en lång container. I containern finns rejält med utrymme för höförvaring. Automaterna har luckor som går upp enligt inställd tid tex sex gånger om dagen i ca 30 minuter. Vid varje automat kan ca 2-3 hästar stå samtidigt. På denna container satt det 3-4 sådana automater på den ena långsidan.
Samma som ovan dock ej monterade på container, här är luckan nerdragen

Ovan ser ni samma grovfoderautomater fast utan kontiner. Bilen är lånad av  Katarina Wiklund.
Annan variant av grovfoderautomat, samma container på baksidan


På baksidan av kontainern har man satt ytterligare grovfoderautomater av lite annat utseende.

Grusad gång mellan grov- och kraftfoderautomat

Vägen mellan kraft- och grovfoderautomaterna är slingrig och grusad, med gräshagar längst med som används på sommaren. På bilden ovan syns kraftfoderautomaten mitt i bilden längst bort. Hästarna går genom dungen för att komma dit och där ifrån.


En annan liten praktisk sak som jag upptäkte på gården var den stenlagda muren som var byggd längst med hus/stallväggen för att hästarna inte skulle kunna ställa sig och gnida svansen mot väggen eller bita i den.

På gården finns två boxar för tex sjuka hästar eller unghästar som skall vänjas vid box.

På Ölvisholt fanns även ett ölbryggeri, som vi inte han besöka eller titta in i (till killarnas sorg).

Tack för besöket. Alltid kul att se genomtänkta praktiska lösningar för att förenkla hästhållningen.

Kommentarer

Lisa sa…
Många smarta lösningar :)

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

"Lotagen-träsket"

Mobila vindskydd