Inlägg

Visar inlägg från januari, 2009

Hovslagaren mm

Bild
Idag kommer Kurre hovslagar. Han är en klipp! Jag har inte möjlighet att vara hemma, han ber mig då bara att sätta på grimma, låta dem som skall skos-verkas stå inne i stallet. Sen fixar han resten t o m släpper ut dem i hagen efteråt. Guld värd! För några dagar sedan snöade det igen. För er som inte bor i Jämtland, kan jag bara säg, tur ni inte vet hur underbart vi har det, för skulle ni veta det så skulle alla bo i Jämtland. Hörde igår att det var tokdimma både i Skåne och Stockholm. Här sken solen från en klarblå himmel, ca -14 grader och ett toppen underlag på ridvägarna. Hästarna svävar fram på underlaget och man känner sig som en kung i sadeln. Pälsen är skit och dammfri, hovarna är rena - behöver inte kratsas. Hagarna rena och ... Nä, jag slutar där, annars flyttar ni hit. Egoist som jag är så vill jag ju ha detta öde norrland för mig själv. Trevlig helg!

Salt förebygger kolik

Så här i vintertid när temperaturen kryper under noll är det många hästar som dricker för lite vatten. Det i sin tur leder till att hästar får förstoppningskolik - som dock kan förebyggas relativt enkelt. En mycket enkel och billig åtgärd är nämligen att ge extra salt. Väldigt få hästar äter nämligen tillräckligt från en saltsten. Köp vanligt havssalt eller stensalt hos till exempel Granngården och ge ca 0,5 dl i blöt betfor. Du bör ej använda hussållssalt eftersom det innehåller mycket jod. Tips från Agria Djurförsäkringar ! Hos oss ger vi extra salt året runt, förutom att hästarna har saltsten både i hagen och i boxen.

Betäckningssäsongen 2009

Bild
När jag kom med Ómur till Gummi igår var jag lite gnällig (kom på mig själv) över Ómurs exteriör. Lite si här och lite så där, fick jag ur mig. Men när proffset Gummi ställde upp Ómur, så var det slut gnällt! Jäklar, han är helt enkelt supersnygg! På bilden ovan är det jag som ställt upp Ómur (med min okunskap) samtidigt som jag försöker instruera sambon så han skall använda kameran rätt. Inte helt enkelt, varken det ena eller det andra.

Ómur på träning

Bild
Idag skall jag lasta in Ómur i transporten igen och köra honom till Gummi. Han var hos Gummi tidigare, i okt-nov 2008, och nu är det dags igen och nu blir det vidareutbildning. Målet är avelsbedömning i juni. Fast jag tycker fortfarande att det är för tidigt att säga något. Allt kan hända... Bilden är från i november 2008. Gummi på Ómur. Kommer att sakna honom (redan). Han är så lättsam att hålla på med.

Blær frá Búdarhóli

Bild
Den vackra svarta hingsten Blær är till salu. När jag ser mina fina avkommor efter honom så blir jag super sugen. Jag tror (ej ännu bevisat) att han är en super flott nedärvare av sina fina mjuka gångarter. Blær är bedömd till totalt 8,24, med 8,50 för ridegenskaper. Han har 8,5 för alla gångarter. Här i Jämtland finns det många avkommor efter honom och dom första kommer till bedömning nu till sommaren. Föutom avelshingst så är han en fin ridhäst - femgångare!

Lundum II

Lundum II är en av dom gårdar vi skall besöka när vi åker till Island. Lundum hade två fina hingstar på Landsmót 2008. Båda hingstarna Audur och Ardur är efter samma mamma Audna frá Höfda. Audur har en bedömning på 8,46 totalt från sommaren 2008, med 8,56 för ridegenskaper. Med 9,5 för kort tölt, kort galopp, spirit och helhetsintryck. 9,0 för tölt, trav och galopp. Han är efter Gauti frá Reykjavik. Hans bror Ardur är efter Skorri frá Gunnarsholti. Han har en bedömning från 2008 totalt på 8,34 med 8,39 för ridegenskaper. Med 9,0 för tölt, trav, galopp, spirit, helhetsintryck, kort galopp och kort tölt. Ardur har dessutom flyttat till Sverige. Audna verkar vara ett fint avelssto, med sina tre första avkommor bedömda. Det blir spännande att åka till Lundum och höra deras tankar kring avel.

Ridkurs för Gummi

Bild
Nu är helgens kurs slut och jag måste bara säga att det är super att få vara på Wången. I helgen stallade vi (dom flesta) in hästarna i dom varma stallarna och dessutom är ridhuset uppvärmt. Så det är så skönt att slippa rida i overallen, tre par fleecetröjor, balaklavan, tjockvantarna och vinterskorna. På med tunna skinn handskar, ridbyxor utan långkalsonger, sommar kängorna, t-shirt och en fleece. Hur skönt som helst. Gummi är fantastisk, att han orkar. Står i ridhuset från tidig morgon till sen kväll och tjatar, tjatar och tjatar. Att jag aldrig lär mig, jag har hört honom så många gånger säga samma sak, jag förstår så väl vad han säger och det stämmer så väl, men jag får inte till det. Men nu har jag något att jobba på till nästa gång. Vilka possitiva hästar vi har, dom kämpar på och ser så glada ut. Tack allihopa för en trevlig kurshelg! Bilden är gammal, från en vintertölt på Wången. Jag och Gígja.

Ómur till Gummi

Bild
Pratade med Gummi igår kväll och vi bestämde att det börjar bli dags för Ómur att åka tillbaka till Gummi för fortsatt träning. Nu börjar den riktiga träningen, förra omgången var ju inridningen och nu har han fått vara hemma och vilat upp sig och smälta intrycken. Vilket är mycket viktigt för en unghäst. Så någon gång i nästa vecka skall jag köra över honom till Valne. Det har varit så skönt att ha honom hemma, men jag börjar ockå märka att han är ganska less på att bara vara. Han vill bli aktiverad, det märks tydligt. Samtidigt när jag kör över Ómur har jag ju chansen att titta till Már (och Bellas Mundi). Bilden är på Ómur här hemma en mörk januari kväll 2009. Lägg märke till hans vita söta "snopp".

Ridkurs i helgen

Bild
I helgen blir det ridkurs på Wången för Gummi. Med på kursen tar jag Gígja. Ingen av oss är väl direkt i toppform, men vi kämpar på. Vi har ju inga mål att satsa mot just nu, Gígja skall ju betäckas i sommar igen. Men vi håller grundkonditionen i gång (åtminstone på Gígja), min kondis är det nog lite sämre med. Men jag har fortsatt med styrketräningen, som jag påbörjade tidigt i höstas. Nämner det för jag är så super imponerad av mig själv. För det första att jag höll på hela hösten och ännu mer att jag nu kom igång direkt efter jul. Skulle önska att det fanns lite mer tid, för lite promenader eller joggingturer. Men när jag är klar i stallet på kvällarna, då är orken helt enkelt slut. Men det skulle göra gott, för både kropp och själ. Bilden är från 2005, jag och Gígja, på kurs hos Gummi i Valne. Har faktiskt missat vem som är fotografen, för det är inte jag denna gång.

gneisti.nu

Gneistis nya hemsida ligger nu ute, supersnygg!

Kjarkur frá Egilsstaðabæ

Bild
Läser på Hestafrettir.is att Kjarkur frá Egilsstadabae har flyttat till Sverige, kom med det senaste flyget. Kjarkur är far till Hvinur frá Holtsmúla, Antes (delägare) hingst som Johan R Skulason rider och Reynir frá Hólshúsum som Hjalti Gudmundsson rider (delägare). Kjarkur är en svart fyrgångshingst med 9,5 för tölt, 9,0 för galopp, vilja och helhetsintryck. Totalt 8,71 för ridegenskaper. Kjarkur får inom kort en egen hemsida http://www.kjarkur.se/ Bjuder på en bild från 2005 på Kjarkurs son Reynir, med Siggi Matt i sadeln.

Island 2009

Bild
Nu börjar programmet för Islandsresan att bli klar. Vi skall bl a besöka gårdarna: Vestra Leirárgardar Stadarhús Lundar II Skáney Reykholt Snorrastofa Hrísdalur Södulsholt Alla för mig väldigt okända gårdar, men jag skall sätta mig ner och plugga på lite. Vi kommer även att göra ett besök på skolan Hvanneyri Agricultural University. Bilden ovan föreställer ödegården Kólkous, mars-april 2008.

Säker hästverksamhet

Ang nedanstående kurs så anmäler man sig till LRF där man bor och här i Jämtland innebär det: Rådhusgatan 46 Box 293 831 23 ÖSTERSUND Tel: 063-55 10 80 Fax: 063-55 10 88 jamtlands.lrf@lrf.se

Säker hästverksamhet

Bild
Den 14 maj blir det åter kurs i Östersund för er som vill ha skylten SäkerHästverksamhet. Kursen arrangeras av LRF, LF och Agria Djurförsäkringar.

Unghästmönsringen

Bild
Den här unghästmönstringen gick i färgens tecken. Det var bl a Ann-Sofi på Sörbygården som bidrog till färgprakten. Ovan en unghingst som vid första anblicken var en musblack med bläs och glasögon, men vid närmare titt så var han faktiskt musblack bukskäck. Man ser på bilden bukfläcken på höger sida om magen. Förutom det så har han fyra tecken på benen, vita kronränder-vita kronor. Det såg ut som om han hade vita boots på sig. Det fanns ytterligare en musblackskäck, en mera vanlig och tydlig skäck. Här nedan ser ni en unghingst som var gulbrun, med stjärn och snopp. Förutom honom fanns där ett sto som också var gulbrun. Två skimlar, en född brun och en född fux, en silverbrunskäck, en rödskäck, en musblack och en svartskäck. Är man intresserad av färger så hade man här ett supertillfälle att skåda dessa. Alltid svårt att fotografera i ridhus, med det speciella ljuset som blir där inne, men annars hade jag tyckt att det var roligt att fotografera dessa färger. Men jag lät bli. Det var...

Unghästmönstring

Bild
Idag skall jag på unghästmönstringen på Dille gård. Det skall bli jättekul att titta på en massa små lurviga tussar (halvt skräckslagna) visa upp sig från sin bästa sida. Kl 12- är det hingstar och kl 14- ston. Arrangör är Dille gård/foder/maskin. Idunn är sponsor till priserna. Domare är Gudni Agustsson från Västeråsens Islandshästar. Jag skulle vilja se en unghästmönstring någon gång där man släpper in flera unghästar samtidigt, efter samma hingst, alternativt med samma blup eller efter samma mamma, ja gruperingarna går att göra på många olika sätt. Målet är att släppa in många på en gång, så man kan jämföra. Skulle man ha unghästvisningar av den här typen så skulle man börja lära sig lite mer om vad hingstarna ger, vad blupen har för betydelse, vad stona ger osv. Mycket mer publikvänligt och skojjigt. En vanlig unghästmönstring är inte så värst publikvänlig, det är mycket tyst väntetid. Jag tror även att det skulle gå att få unghästarna att röra sig mer avslappnat och villigt i rid...

Frysmärkning

Bild
Den observante såg på nedanstående bilder att Gígja är märkt på höger sida av halsen. Det är en frysmärkning från Island. Hur många vet vad som står där? Det är hästens registrerings nummer (födelsenummer). Gígja är född på Island 1997. Så därför börjar henns frysmärkning med I för Island. Hennes reg nr är IS1997288577. 1997 är födelseåret, 28 är numret för sto och sedan är det 8577 som också är uppdelat lite mer i detalj, men det kan jag inte. Men säger ni då, det är ju inte siffror som står där på hennes hals?! Det stämmer, det är "hörn" inga siffror. Varje hörn motsvarar en siffra. Här kommer förklaringen till alla hörn. Först alltså I för Island, sedan kommer det två tecken som ser ut att ligga under varandra, tittar ni på den nedre så är det hörnet som motsvarar 7, dvs sista siffran i 1997, därefter kommer ett hörn som motsvarar 2:an i hennes reg nr. Sedan kommer två lika tecken som motsvarar dom två 8:orna och sedan ett hörn som motsvarar 5:an och som avslutnin...

Klippning

Bild
I brist på annat att göra idag, med hästarna, pga den enorma kylan och vinden. Så blev det ändå klippning av Gígja. Det är ett nöje att klippa henne, hon är så otroligt snäll. Skulle bara klippa lite på halsen, men det är så kul, så det är svårt att sluta. Det blev till slut hela halsen och fick hejda mig från att klippa ännu mer. Det är ändå ganska kallt ute och hon skall leva med detta också. Det blir ganska mycket hår, när man till slut är klar och tittar på backen. Får alltid lite flash-backs när jag klipper hästarna. Minns ponny tiden på ridskolan då vi klippte ponnyerna helt och gjorde mönster på rumpan, hjärtan, stjärnor, kryss och plustecken. Men jag avsår idag från sånt, fast det kryper i fingrarna.

Januari väder

Bild
Snön ligger och det är vackert väder med ca 10 minus grader. Det låter väl helt underbart?! Men med sydliga vinden som är blir det ca -35 grader utanför dörren. Inte så man längtar ut och rida direkt, det blir att kura inomhus idag. Jag hade tänkt klippa Gígja idag, inför nästa helgs kurs, men jag väntar tills imorgon istället. Hon är klippt en gång tidigare, så detta skulle bli en omklippning. Allt detta för att få rida i Wångens uppvärmda ridhus. En dag som denna längtar man helt klart efter det ridhuset.

Från embryo till A-final

Program 7 mars - lördag Samling med kaffe Välkommen Skadeutfall islandshäst - Charlie Lindberg vet Agria Från betäckning till föl -Görel Nyman vet Lunch Aktuell forskning eksem - Rebecka Frey vet Kaffe Belatsningsskador - Lars Roepstorpff vet Exteriörens betydelse för hållbarhet -Lars och Rebecka Middag på Westerqvarn för de som önskar 8 mars - söndag Röda ridhuset - Unghästhantering/ridning Lunch Ridning äldre hästar Ridning/träning inför visning/tävling Avslut För anmälan och mer info besök Idunns hemsida .

Agria min arbetsgivare

Bild
Agria Djurförsäkring, min arbetsgivare, i samarbete med Avelsföreningen Idunn ordnar två dagar med tema "Från embryo till A-final". Agria kommer bl a att ta upp skadestatistik, flerskadeförsäkrade och förebyggande skador. Andra föreläsare är kunniga veterinärer, uppfödare och ryttare. Platsen är Strömsholm 7-8 mars 2009. För mer information besök Idunns hemsida.

Vackra bilder

Fick en kommentar i förra inlägget om en film, gå in på sidan och titta på filmen (under rubriken info). Jag själv kan tyvärr inte se filmen, från denna dator, ska testa en annan. Men hittade istället under rubriken Equus helt fantastiska fotografier. Se och njut!

Hästar på TV

Jag är såld på ATGs reklamfilmer, har ni sett den nya: Reklamfilm (YouTube) Den förra var super bra, men den här kanske är snäppet bättre. Åtminstone är det mer väldresserade hästar och mer trix...

Vefur frá Eikarbrekku

Bild
Blev ni lite nyfikna?! Vefur finns hos Hjalti i Tullus. Tränas för att se om dom kan tävla tillsammans i vår. Innan Vefur sedan skall ner till Stenholmen och betäcka sommaren 2009 via semin. Eventuellt skall han även visas på en hingstvisning på Dille i påsk. Det får vi väl höra mer om framöver. Bilden publiceras med tillstånd av Ante Eklund.

Vefur frá Eikarbrekku

Bild
När jag var 15 år, kom jag första gången i kontakt med Islandshästarna, det är 25 år sedan. Jag var på ridläger, vanliga ponnisar, och träffade en tjej som heter Linda. Vi började brevväxla och hon berättade mycket om deras Islandshästar. Skickade kort på deras små lurvtussar. Jag minns att hon ville att jag skulle komma och hälsa på, jag skulle få prova tölta. Jag hade ingen aning om vad hon pratade om, då. Linda hette Eklund i efternamn, hennes pappa heter Ante och hennes farbror heter Lasse. Då kanske ni vet vilka jag pratar om!? Antagligen är det av den anledningen jag följt deras avel med lite extra intresse. Dom har massor med fina ston och har bl a haft en musblack hingst, Jór från Rolsta. Deras uppfödningar heter just från Rolsta (här i Sverige). Dom har även ett avelsnamn på Island Eikarbrekku. På Island har dom bl a ett fint sto som heter Festing frá Kirkjubae och hon har gett dem några fina hingstar bl a Vefur frá Eikarbrekku. Förutom Vefur har Festing en avkomma som heter V...

Bedömnings faktorer

Bild
Som alla säkert vet så jobbas det flitigt på att få till en faktor till blup systemet, som skall väga in en hästs tävlingsmeriter. Detta har det pratats om i flera år, det har bl a tagits upp i tidningen Islandshästen och på avelsseminarierna flera år. Dom är på god väg i detta arbete och jag tycker det skall bli jättespännande att se hur det slår. Ta tex hingten Gestur från Stallgården, han har inga bedömda avkommor som påverkat hans blup, han har en fin första klass bedömning, både gångarter och exteriör, låg blup, men har tävlat i dom flesta VM, NM och SM dom senaste 10 åren. Hur påverkas hans blup och hans föräldrars blup tack vare att man väger in en faktor för hans tävlingskarriär?! Har nu (från säker källa) hört att dom även arbetar med att få fram en faktor för hur många avkommor som kommer till bedömning av totala antalet avkommor. Det blir också spännande att se hur detta påverkar. Troligtvis kommer båda dessa förändringar samtidigt, men när, det kan jag inte svara på. Den s...

Ridkurs i mars

Bild
Nu går vi ut med ytterligare en ridkurs för Gummi i Wångens ridhus. Eftersom januari kursen blev fullbokad på ett kick, så kör vi en favorit i repris. 21-22 mars 2009, en eller två dagar. 750 kr/dag för två ridpass och inkl box. Logi och mat ingår inte i kurspriset, men det går att boka på Wången. Anmälan till mig på e-post maarit_friman@hotmail.com eller mobil 070-22 42 462. Skynda, för platserna går åt som smör i solsken! Bilden är på Gummi med hingsten Mjölnir från Aspås, avelsbedömning Wången 2008. Kanske finner vi den fina ridstilen under helgen, vem vet?!

Unghästmönstring

Bild
På söndag blir det unghästmönstring på Dille gård. Har nu fått veta att det är 19 unghästar anmälda och det startar kl 12.00. Så nu har vi rätat ut lite frågetecken alla vi som vill dit och titta, men inte har några unghästar att visa. Tack Gunilla för informationen. Bilden ovan är på Dís. 2003 var vi iväg på unghästmönstring med henne till Ammer, hon segrade i sin åldersklass. Då var hon 2 år. Skickar en liten hälsning till Johanna som äger henne idag.

Hingstfestival

Den 19 april arrangerar Idunn hingstfestival i Enköping. Nu har dom gått ut med kriterierna för inbjudna hingstar: - hingsten ska vara verksam i svensk avel - ha uppnått mål för Elit- eller A-premie för avkommer eller - ha uppnått ridegenskapspoäng på 8.30 för 4-gångshingstar och 8.50 för 5-gångshingstar vid avelsbedömning eller - ha visat topprestation på tävlingsbanorna på SM, NM och VM fr o m 2007 eller - ha en blup på 120 eller högre, gäller även för hingstar 2-4 år ( där uppnådde våran Ómur kriterierna ). Vilka hingstar man kommer att få se denna dag! Mer info, besök Idunns hemsida .

Färgklicken i stohagen

Bild
Hon heter Spes frá Litlu-Tungu 2, ett 1:a klass fyrgångssto, efter Tokki frá Bjarnanesi en fyrgångshingst med 9,5 för tölt och trav, 9,0 för galopp och helhetsintryck. Även 9,0 för hovar. Spes är halvsyster (samma mamma) med det fantasiska stoet Björk frá Litlu-Tungu 2. Vi som var på Landsmót 2004 har fortfarande Björk kvar på näthinnan. Stoet som fick 9,0 för pass, 9,0 för spirit och 9,0 för helhetsintryck, total 8,74 för ridegenskaper. Hon var helt enorm! Spes är betäckt med Berserkur frá Stykkishólmi, Vignirs 1:a klass fyrgångshingst med 7 st 9,0 i sin ridegenskapsbedömning. Helt fantastiskt sto, eller hur?! Men inte våran, hon skall bara stå här hos oss under 2009. Ägs av Maria och Gummi, som även äger 1:a klass stoet Muska som står här hos oss. Jag är bara lycklig "hästskötare".

Hraffa och Muska

Bild
I lördags åkte hingstarna och redan i morse (dvs måndag) hade spänningen på Hraffas juver släppt och ikväll även Muskas. Damerna verkar supernöjda med livet just nu. Barnfritt! Men alla ston i den hagen tycker nog att det får komma lite mera snö snart. Dom ser inte nöjda ut med underlaget just nu. Eftersom dom är barfota, så är det just nu väldigt halt för dem, det blir mycket korta och spända steg vart dom än skall gå. Sluta töa och ge oss mer snö och kyla. Så att det blir så där härligt igen, som det var tex den 4 januari då bilden ovan togs på Hraffa.

Inte fux?!

Bild
Vad är nu detta? Inte fux och inte svart, det har kommit en ny häst till Jemthagen. I våran hage finns annars bara fuxar och svarta ston, men nu har det smygit sig in en färgklick, ett brunt sto med bläs och glasöga. Vacker som få och hon syns i mängden, berättar snart mer.

Det kom ett mail...

Bild
Det kom ett mail från Helen och Ulla-Britt, jag känner dem inte, men dom skall med till Island i mars. Lite frågor och funderingar och gissa om jag började längta till Island då. Inte riktigt dags att börja räkna dagar ännu, men snart kanske?! Men jag har en viktig sak att göra först, måste fixa ett nytt pass. Mitt pass gick ut i höstas.

Hraffa och Muska

Bild
Hraffa och Muska verkar ta avvänjningen med ro. Igår åkte hingstungarna och idag är juvrena stinna, men det verkar inte bekomma dessa erfarna damer. Vi tittar till dem flera gånger om dagen där ute i hagen där dom går med dom andra stona. Bilden är på Hraffa idag, en blåsig och töig januari eftermiddag.

Hagar

Bild
Eftersom det blåst så väldigt idag var det inte så lockande att gå ut, men ändå så har jag idag haft en genomgång av hagar. Nu när det töat i några dagar, tynger snön oftast ner den understa, ev också mellersta, tråden. Detta gör att isolatorerna inte håller och speciellt i hörnen där kraften blir störst går dom sönder. Han inte med alla hagar, men har i allafall fixat så att stona går säkert ett tag till. Glóría och Hronja är väldigt sociala och följer gärna med runt och gör en sällskap. Ni ser ovan hur vinden förstörde frisyren på Glóría. Det var inte hennes hårdag idag.

Hingstflocken i vackra Valne

Bild
Gummi hämtade Már och Hrimnir idag och på hemma fronten var det så lungt så jag hoppade in i Bellas bil. Även Bella skulle köra sin hingst Mundi till hingstflocken i Valne. Tror det blev ca 10 hingstar från 1-3 år i flocken. Hagen är stor, kuperad och delvis öppen. Hingstarna har rinnande vatten i hagen, förutom att det finns uppvärm vattenkopp. Dom har fri tillgång till relativt torrt hösilage och ett stort halmat vindskydd. Nu börjar den härliga tiden på "lekskola". Már var lite ängslig och undrade var mamma och den goda varma möjlken fanns, sprang och ropade, lite. Men det är över om några dagar, kanske redan imorgon. Stona här hemma verkar ta separationen med stort lugn. Har inte hört en enda gnäggning. Mer bilder inom kort på Pixbox.

Hingstarna till hingstflock

Bild
Idag hämtar Gummi, Hrimnir och Már, dom skall till Valne gård till deras hingstflock. Dom blir nu i januari 8 månader och det är dags att lämna mammorna. Muska är ombetäckt och skall föla igen i maj och Hraffa skall betäckas om i sommar. Det kommer att bli tomt efter grabbarna. Nu blir det endast tjejer kvar på gården (förutom kungen av Kallsta, självaste Ómur). För oss blir det nu extra koll av stona, så att dom mår bra nu när dom skall sluta producera mjölk. För Maria och Gummi blir det jobb med att se att killarna kommer till rätta i flocken. Idag kommer det även andra små hingstar till deras hingstflock. Så det blir riktigt turbulent där, kan jag tro, till att börja med. Bilden ovan är från augusti 2008, Hrimnir till vänster och Már till höger. En skimmel och en bleksvart.

Språkkurs

Vill du lära dig islänska, ta en titt på denna hemsida . Jag har provat, det var enkelt och roligt, men det tar sin lilla tid. Här i Gneisti land hade vi för några år sedan en studiecirkel i språket, med Lena Fernlund. Det var riktigt roligt och det var på ungefär samma nivå som denna språkkurs över nätet. Våran var dock mer häst inriktad än denna på nätet.

Avkommeklasser

På Island bedöms ca 2000 hästar per år och här i Sverige knappt 200 st per år. Skall vi ha samma regler vad avser avkommeklasser, dvs Elit premie-, 1:a premie- och 2:a premie för avkommor? Det har till SIF inkommit en motion i denna fråga och den skall vi i AvU behandla imorgon. Vi har i Sverige fått ett par Elitpremie hingstar dom senaste åren och det är jättekul och vilka hingstar, super. Men leker man lite i World fengur, så är det inte så många hingstar som står på kö nu för att erhålla Elitpremie framöver. Glappet är ganska stort till nästa, här i Sverige. På Island är läget helt annat, där har dom varje år någon på Landsmót som får sitt Elit pris. Förslaget är att vi skall närma oss avkommeklass nivåerna på Island, ha lika som Island?! Vad har då det Svenska hingst och stomaterialet för chanser med tanke på det jag skrev i första stycket, 2000 bedömda på Island jämfört med 200 bedömda i Sverige. Knappt någon skulle jag vilja säga! Jag vet vad jag tycker om denna motion, men det ä...

Härlig ridtur

Bild
Vilken härlig ridtur jag fick idag, min sista dag på denna julledighet. Imorgon börjar jag arbeta igen. På förmiddagen stormade det ganska rejält, men när det gav sig vid lunch tid, gav jag mig ut på Gígja och med Meyla som handhäst. Vi red längst en plogad skogsbilväg, där det hade snöat ett fint lager på ca 10 cm. Red på i ganska friskt och fritt tempo så Meyla fick chansen att visa upp sig riktigt från sin bästa sida. Jag bara satt på Gígja och njöt av skådespelet. Hon är så himla läcker, den lilla damen och Gígja är bekväm. Så man kan inte ha det bättre. Igår åkte jag släde efter Gígja, i ett strålande väder (innan stormen). Det är ockås bekvämt (men ganska långtråkigt). Jag föredrar att rida!

Bloggar

Det blir allt vanligare att blogga, här kommer några fler bloggar som handlar om Islandshästar: Freyja och Maddi Annica Stenhugget

Stockholm Int. Horse Show

Bild
Det är bra att vara duktig och påminna alla andra att titta på programmet, när man sedan själv går och missar det. Jag är så imponerad av mitt usla minne. Hoppas att ni njöt, ni som såg det!? Jag han se Bygg-Matte och Bonde-Peter, men inte en endaste Islandshäst... Bilden ovan är på den vackra trefärgade skäck hingsten Randver frá Nýjabae. Bilden är lånad från G Einarssons hemsida. Randver var med i Globen ett år.

Stockholm Int. Horse Show

Ikväll visas en sammanställning från Globen 2008.

Gulbrun

Bild
I somras hade vi ett sto här på betäckning, som vid sidan hade ett gulbrunt stoföl. Tog några bilder på henne i somras och fick även chansen att ta några bilder nu den 31 december 2008 för att se hur färgen ser ut olika årstider hos dom gulbruna. Leira 31 december 2008 (både ovan och nedan). Leira i augusti 2008, bilden nedan. Ser ni skillnaden runt ögonen?! Leira i juli, bilden nedan. Leira kommer att få mörka ben, mörk man och svans och mörkt i ansiktet. Hon är efter en isabell skäck hingst och undan stoet på bilden ovan. Enligt mig en mycket snygg färg.

Hronja från Cathrinagården

Bild
Hronja är idag exakt 8 månader. Ómurs första avkomma, född 4 maj 2008. Undan stoet Hrund frá Sydri-Reykjum. Både Hrund och Hronja går här i våran hage, men ägs av Petra och Louie. Bilden längst ner i förra inlägget är också på Hronja.

- 23 grader

Bild
Otroligt vackert väder och jättekallt. Gick runt i stonas hage och inspekterade stängslet. Vet inte om det var kylan eller sällskapet som gjorde det, men stona fick lite sprattel i benen för en gång skull och som tur var hade jag med mig kameran. Bilder: Överst Rakel från Jemthagen, som i år blir 3 år, efter Blaer frá Búdarhóli. Mitten Glóría från Slätterne, även hon blir 3 år i år, efter Solfari från Oviksfjällen. Längst ner Hronja från Cathrinagården, blir 1 år i år, efter Ómur frá Feti. Lägger inom kort in fler bilder i deras respektive fotoalbum, se länk på hemsidan.

Skolgårdens Islandshästar

Bild
Skolgårdens Islandshästar som vi besökte sista dagen 2008, är Godkänd anläggning, ridskola och turridning av SIF. Dom är även godkänd av Agria, LRF och Länsförsäkringar som Säker Hästverksamhet. Dom har på stalldörren fått sätta upp följande skyltar. Vad allt detta innebär kan säkert Ulla berätta om på sin hemsida/blogg framöver. Men det är alltid lika kul att besöka dem, för det är ordning och reda, inte bara i stallet utan även ute på gården, hagarna osv. Det är en mycket fin Islandshästanläggning som är väl värd ett besök. Ville visa skyltarna, nästan alla har hört talas om dem, men alla har inte sett dem.