Inlägg

Visar inlägg från september, 2008

Last träning

Jag vet inte hur det är med er men jag själv hatar när inte lastning av häst fungerar. Jag har inte tålamod att stå i flera timmar med en häst som inte vill gå in i transporten. Jag tycker också att det är hopplöst att planera för något om man inte vet hur lång tid det tar att lasta en häst. För herrans många år sedan kom jag i kontakt med en western ryttare i Arvesund som heter Jan Persson. Jan har lärt mig allt jag kan om lastning, egentligen är det inte så mycket utan det är mer att han fått mig att börja tänka på vad det är jag håller på med i samband med lastning och vad jag kräver av hästen och var och när. Efter detta ha jag ALDRIG haft problem att lasta mina hästar, men jag har också gett mig tid att träna lastning och mitt eget kroppsspråk i samband med lastning. Använda rätt utrustning och förbereda. Men igår hade jag väldigt dåligt samvete, för jag hade inte förberett Ómur för den resa han skulle göra till Gummi. Transporten har en längre tid varit ett virkesförråd, så jag h...

Grattis på födelsedagen!

Idag fyller våran granne Marie år. Grattis på födelsedagen!

Prylar till hästgården

Bild
Har en granne som jobbar på Arctic Cat. Han tycker att jag sliter ont med höbalar, vatten dunkar, hagstängning, mockning och dyligt. Han vill sälja en fyrhjuling med tillbehör... Har inte tittat på dessa så värst mycket innan men nu när jag fått lite uppgifter från honom så börjar man ju surfa runt lite. Vilka prylar det finns. Det är ju en hel maskinpark, var ska man förvara allt? På Logic finns nästan allt som behövs på en hästgård. Kolla in Logic , rubriken Equestrian, Arcitc Cat i Östersund är återförsäljare till dem. Där finns vattendunkar, mockningsprylar, betesputsare, vinschar och ja allt man kan komma på. Gissa om man blir sugen. Men dom kostar mycket pengar, riktigt mycket pengar... Undrar just hur mycket tid man tjänar på dessa prylar? Kanske inte så mycket, det jag framför allt tror att man tjänar på alla dessa prylar är sina egna axlar och sin rygg. Bilden är lånad från Arctic Cats hemsida.

Ómur till Gummi

Bild
Idag kör vi Ómur och Frimann till Gummi för inridning och träning. Det blir himla kul att följa dem under hösten. Båda två är tre år. Ómur är knappt sadelvan och longerad. Frimann har kommit lite längre, han har varit ute på kortare ridturer. Frimann är Gummis uppfödning, född här hos oss. Nu ägs han av Marie Larsson. Han är efter Blaer frá Budarholi och undan Hrund fra Sydri-Reykjum, ue Hamur frá Toroddsstödum. Bilden är på Ómur och Frimann förra vintern.

Skoning

Bild
Idag blev Ómur skodd för första gången. Verkad har han blivit tidigare, men idag var det första gången för skor. Det gick hur smidigt som helst. Vi verkar unghästarna relativt tidigt första gången och ser till att dom skall lära sig att stå still från början. Behövs det så binder vi fast dem rejält så att dom inte lär sig att dom kan kasta sig eller resa sig. Vi använder samma hovslagare hela tiden så vi får ett gott samarbete och att hovslagaren lär känna varje häst. Det är sällan problem att verka eller sko några av våra hästar. Dom vi haft problem med har varit hästar som inte har funnits hos oss från början och redan tidigare fått olater. Ett stort tack till våran superduktiga hovslagare, Curre! En bra hovslagare är guld värd. På bilden ovan är det Curre som verkar Meyla, vid ett tidigare tillfälle.

Äntligen fredag...

då var det då äntligen och åter fredag. Nu skall vi åter ta oss lite tid att slita med hagen. Kanske kanske blir vi klara i helgen. Fast det känns inte som någon superpanik. Bara vi blir klara innan snön kommer så vore det skönt. Det är Ómur som skall ha denna hage och Ómur åker ju snart till Gummi för inridning. Så det är ingen panik, för vi vet ju inte hur länge han blir borta. Men visst vore det skönt att få den klar, så man kan stryka ytterligare en sak från Att-göra-listan!

Häst & Ryttare

Bild
Nästa nummer av Tidningen Häst & Ryttare landar i medlemmarna brevlåda fredag den 26 september. I det numret kan man bland annat läsa: OS-lagbart – Rolf-Göran Bengtsson tog historiskt silverRolf-Göran Bengtsson skrev svensk hästhoppningshistoria i Hongkong. Aldrig tidigare har en svensk vunnit silver i individuell hoppning. Dessutom: vår OS-reporter Margareta Borgs bästa minnen från Hongkong. Dyrare foder tvingar ridskolorna att höja prisernaNär foderpriserna skjuter i höjden blir det svårare för ridskolorna att få ekonomin att gå ihop. Men samtidigt är det svårt att höja lektionspriserna för mycket. Risken finns att eleverna slutar eller byter ridskola. Täckes-teori Stalltäcke, cooler, svettäcke eller back-on-track? Djungeln av täcken är i det närmaste ogenomtränglig. Men lugn, vi lotsar dig rätt med vår ultimata guide. Maraton till häst Vi följer med EM-aktuella Young Rider-ryttaren Linn Gustavsson på distansritt i Simlångsdalen. Lär dig sakta av som ett dressyress Hästen travar ...

Staffan frist!

Bild
Staffan är åter en lycklig och fri utekatt. I helgen tog vi av kragen och släppte ut honom igen och har väl aldrig upplevt en lyckligare katt. Såren är på god väg att läka ut helt och hållet, men det tar nog några dagar ytterligare. Men dom ser fina ut. I helgen var han högt uppe i ett träd. Dit jagad av grannens hund. Söt va?! Vill skicka en hälsning till mosters katt Merci, hon går med halskrage och skall imorgon få ta sina stygn. Har blivit riven i sidan av något annat djur.

SE2008108271

Bild
Jag kan nu se, i World Fengur, att Már från Jemthagen fått ett reg nummer. Han är registrerad i WF och det betyder att hans pass kommer med posten vilken dag som helst. Det tar över en månad att få hästens pass just nu. För jag kan se i ett äldre inlägg här på sidan att jag skickade in alla hans handlingar den 22 augusti. Så ett tips! Skicka in i god tid och missa inte och skicka efter årsskiftet, för då åker ni på straff avgift.

Körning

Bild
Avslutade helgen med en härlig körtur med Gígja. Vädret har ju varit så otroligt fantastiskt i helgen. Riktigt så där som man önskar sig i september. Körning är en fantastiskt bra träningsform för vissa hästar. Jag har kört in vissa av mina islandshästar, med hjälp av Alf Olofsson (som tyvärr inte lever längre). Nu har jag lite svårt att hitta den hjälp som jag önskar i samband med inkörning, för man behöver vara fler vid inkörning, det är svårt ensam. Alf hade en känsla för hästarna som få människor har. Saknar honom jätte mycket! Tänker på honom ofta, speciellt när jag är ute och kör, hans tips och idéer, våra trevliga samtal. Tidigare har jag kört in Frida, Thóra och nu Gígja, alla med hjälp av Alf. För Gígja passar körningen alldeles utmärkt nu när hon stått så länge. Det stärker hennes annars så svaga trav, det bygger upp kondis och ryggmuskler. Det är helt utmärkt att varva med ridningen nu när jag sätter igång henne. Sen är hon till stor hjälp, för jag kan ta med ...

Hagen

Bild
Vi har slitit med en hage i helgen. Vi har kommit långt men är långt ifrån klara. Vi kom plötsligt på att vi skulle skruva istället för spika och självklart tog skruvarna slut, för det var ju inte förberett. Att ta hjälp av Mattssons traktor, deras spjut och platta, var det bästa vi gjort någonsin. Alla stolpar var på plats, 80 cm under marken, på mindre än tre timmar. Det gick lättare än vad jag någonsin kunnat drömma om. Även fast vi bor på en bergstopp (har vi nu konstaterat), det är inte mycket matgjord på våran gård inte. Nu kvarstår en hel del av planket. Sedan skall det upp ståltråd. Nu blir det nog liggande till nästa helg, för den kommande veckan är fullspäckad med annat.

Helgen projekt

Bild
I helgen får vi hjälp med att färdigställa en brädhage, vi behövde nämligen en traktor för att få ner stolparna som är 2.20, dom var för långa att slå ner själv med spätt och slägga. Det finns ett verktyg (spjut) till traktorn som man kan göra hålen med. Gamla spettet kan slänga sig i väggen. Sedan finns det en platta till raktorn som man kan trycka ner stolparna med, det går ju även att göra detta med en skopa. Så gummiklubban får också vila idag. Därefter skall det brädas och knorras och träs en ståltråd. Men dit är det nog några dagar kvar. Så stort tack till David som kommer med sin traktor idag!

Grattis Ulla!

Vi grattar Ulla på Skolgårdens Islandshästar!

Höet analyserat

Vi har nu fått vårat hö analyserat. Det gör våran hö levereantör (dvs grannen Kent Hoflin) åt oss. Vi började stödutfodra med hö redan den 1 september, men det är för tidigt att börja räkna foderstater då eftersom hästarna går på bete också. Men nu har dom fått en lång övergång till hö och från månadesskiftet kommer vi att stänga av så att dom inte kan gå in i sommarhagarna längre. Vi släppte hästarna på sommarhagarna ganska tidigt i år och med den torra sommar som var så tog betet slut lite för tidigt för oss. Därför blev det stödutfodring med hö ganska tidigt också. Tidigare än vanligt! Men nu blir det till att räkna vinterns foderstater ett par dagar framöver. Jag tycker att det är kul, men dock lite klurigt.

Gígja frisk!

Bild
När veterinär Ann-Sofie Lilja var hit i veckan, så kollade vi även Gígja en sista gång. Vi kunde konstatera att hon äntligen är fri från sina streptockocker och nu är frisk. Veterinären rekommenderar dock ytterligare en behandling mot infektion, i en tidig brunst, i god tid innan betäckning, nästa sommar. Men tills dess skall hon nu vara min ridhäst i vinter!

Gígja är klippt

Som Ulla på Skolgårdens Islandhästar skrev i sin nya blogg härom dagen, det är dags att klippa hästarna. Självklart beroende på hur den skall användas i vinter. Jag har i veckan hunnit med att klippa Gígja. Jag kommer att rida Gígja i vinter och kommer att rida i ridhuset lite då och då (det är bokat och längtar så). Därför klipper jag henne inför och under vintern. Jag klipper dock bara på halsen, där hon svättas mest. Hon svettas även vid flankerna, men där har jag inte klippt henne. Skall dom klippas skall dom även täckas eller/och stå på stall. Gígja kommer att stå på stall, gör det redan. Jag föredrar att klippa tidigt. Då har den vuxit ut lite till den värsta kylan kommer i dec-jan. Sedan klipper jag ytterligare en gång innan vintern är slut. KOM IHÅG! Visningshästar får inte klippas efter årskiftet, skall dom klippas skall det vara innan årsskiftet.

Julkurs på Strömsholm

26-28 december för islandshästar 1 heldag och 2 halvdagar, totalt 4 lektioner. Lärare Linda Andersson Individ anpassad kurs efter utbildningsnivå och önskemål. Tema: Sits, inverkar och hästens form. Pris: 3.500 kr

Grundläggande Isländska

Bild
Vill du lära dig Isländska? Då skall du bo vid Strömsholm! Medborgarskolan tillsammans med Hästsportens Folkhögskola erbjuder grundläggande Isländska för nybörjare. Genomgång av uttal, grundläggande grammatik samt läsa och förstå enklare texter på Isländska. Onsdag kvällar på Ridskolan Strömsholm, så det är inget för oss som bor här uppe, lite för långa resvägar. Men visst hade det varit roligt?!

Veterinärbesök

Bild
Igår var veterinär Ann-sofie Lilja på besök. På hösten brukar hon få komma förbi och gå igenom alla hästarnas tänder. Ann-sofie har två specialiteer, det första är dräktigheter och det andra är tänder. Idag har vi bl a tittat alla två åringar i munnen, det är då vi börjar. På hösten när dom är två år har dom oftast redan fått sina vargtänder. Ibland kan dom dock sitta lite innanför tandraden och då kan man gott vänta, för när dom sedan skall fälla den första kindtanden i överkäken så kan ibland vargtanden följa med. Men sitter den framför så kan man gott ta bort den redan nu. Då behöver man inte fundera något mer på det när det är dags att sätta in bett i munnen på dem. Vilket vi gör när dom är tre. Har vi inte tagit bort vargtänderna när dom är två och vi istället väntar tills dom är tre, så brukar vi ha bett i munnen på dem, men inte använda bettet innan vi tagit bort vargtanden. Så var det med Meyla idag, vi tog en vargtand förra hösten, men den andra satt på insidan och vi chansade...

En ny bloggare

Kolla in Ullas blogg på Skolgårdens Islandshästar, se här>>> Välkommen in i denna värld!

Hästseminarier på JILU

Hösten 2008 arrangerar JILU flera små hästseminarier för oss hästintresserade. Tiden är onsdagar kl 18-21.00 och platsen är Loftet på Rösta i Ås. 15 okt Skaffa häst 22 okt Hästens behov vid utfodring 5 nov Grovfoder till hästar 19 nov Kraftfoder till hästar 3 dec Enklare hälsovård Kostnaden är ynka 150 kr per gång eller 500 kr för alla gånger, inkl moms. För mer info kontakta Anna Hedendahl, tfn 076-823 75 74 eller för anmälan Gunilla Wallander tfn 063-14 73 70. Läs mer på hemsidan deras.

Träningen fortsätter...

Bild
Träningen av Meyla och Ómur är i full gång. Jag kämpar på med longering av båda, med sadel och träns. Meyla följer också med som handhäst, när jag rider Gígja. Tömkörning har vi också börjat med. Ómur har redan en grundkondis, tack vare kompisarna han haft i hagen hela sin uppväxt. Han är välmusklad och har ett bra flås. Meyla är skodd runt om och det skall även Ómur bli inom kort. I månadsskiftet sep-okt åker båda till Gummi för sina första ridturer. Annars brukar jag göra det själv, men eftersom jag haft ett så långt uppehåll som jag haft nu från ridningen, så vill jag inte börja med unghäst ridning det första jag gör. Jag överlåter detta till Gummi denna gång. Jag överlåter gladeligen detta till Gummi då jag tycker att unghäst ridning är ganska trist i början, mycket åka blir det. Jag gillar förarbetet och även sedan när man kan börja jobba med dem, men det här första när man bara åker. Det tycker jag är supertrist tid. Jag ser fram emot dessa två så otroligt mycket! Båda visar god...

Betesdammsugare

Bild
En sån här vill jag ha! Någon som provat? Annonsen jag såg träffade mig mitt i prick: Trött på att gå med grep och skottkärra och slita? Oh ja, det finns ju roligare saker att göra på sin fritid. Men som vanligt, den kostar en massa slantar som man också kan göra roligare saker för än att köpa en gödseldammsugare för. Prioriteringar!? Tidigare hade jag en liten undersökning här på hemsidan och i den frågade jag hur många gånger ni mockar i hagarna, eller om ni inte gör det alls. Flest mockar två gånger per år. Troligtvis inför och efter betessäsongen, så nu är det alltså dags igen. Titta in på Betesdammsugare , det är därifrån jag lånat bilderna ovan.

Föreläsning på Wången

Bild
Idag finns jag på Wången, på det utvecklingsforum som jag berättade om tidigare (4 sep). Ser speciellt fram emot föreläsningarna på eftermiddagen om sommareksem. Skall försöka återkoppla här när jag får tid.

Inställt veterinärbesök

Veterinären kommer nästa vecka istället!

Veterinär på besök

Idag skall veterinär Ann-Sofie Lilja komma på besök. Vi skall titta efter vartänder på två åringarna och på Meyla skall vi ta den vargtand som veterinären inte lyckades ta när hon var två år. Extra viktigt att få bort vargtanden på Meyla som vi börjat ha bett i munnen på.

Staffan hemma igen

Bild
Staffan är åter hemma från veterinärbesöket. Hur gick detta till, ett litet "sår" blev något helt annat. När veterinären rakat honom på ryggen såg vi att det var en hel massa små sår över ryggen. Det fanns var över hela ryggen, under huden. Det slutade med flera stygn och dränage på tre olika ställen, två på höger sida och ett på vänster sida. Nu vilar han med tratt och bara avskyr livet. Jag tror inte att man kan se mer deprimerad ut. Det blir medicin i 10 dagar, antiinflamatoriskt och smärtstillande. Stygn och drenage skall tas på fredag ifall allt ser bra ut. Imorgon skall han till daghusse Thore, medans vi åker på jobbet. Goda grannar är guld värda!

Staffan hos veterinären

Bild
I helgen brast knölen som han tidigare hade på sidan och även fast vi rengjort så har det bara fortsatt att vara. Det är ett stort hål rakt in. I morse lämnade vi Staffan hos veterinären. Det blir några stygn och drenage. Sedan får vi hämta hem honom, med en halskrage, i eftermiddag.

Avmaskning av föl

Vi avmaskar fölen vid 8 och 16 veckor och sedan som ett åringar i januari. Så nu är det dags för avmaskning för Már, som blir 16 veckor gammal. Axilur är preparatet och det tar bandmask hos föl. Finns i smaken äppel- och kanel. Har ni sett att FASS finns på nätet och även för djurläkemedel. Ifall du är intresserad av att läsa om vad din häst får för behandling/medicament så gå in på http://www.fass.se/

Hrisla dräktig!

Bild
Hrisla är igår konstaterat dräktig med ultraljud. Det var Ómurs sista sto för i år. Alla ston som blivit dräktiga har blivit det på första brunsten/betäckningen, detta gäller både i år och förra året. Så Ómur har en bra betäcknings procent om man bortser från stona. Två ston har inte tagit sig alls, båda dom stona var på betäckning förra året och ett av dem kom åter på betäckning i år och blev inte dräktig i år heller. Ett sto har kastat, men även hon tog sig på första betäckningen förra året och kastade sent i dräktigheten (våran Gígja). Detta kommer att visas som statistik i Tidningen Islandshästen senare i höst. Men det som saknas i den statistiken är just det som Ómur varit bra på, att få stona dräktiga på första betäckningen utan en massa behandlingar. Det är vi mycket nöjda med. Vi har även behållt en betäckningsrätt och planerar för att ha kvar den till Meyla från Jemthagen, våran fina avkomma efter Blaer frá Budarhóli, ue Ódur frá Brún. Vi kommer även att betäcka Gígja igen näs...

Kurs Säker Hästverksamhet

Bild
Har du en säker häst gård och inte har gått utbildningen ännu. Då har du nu chansen igen, den 13 november arrangerar Agria Djurförsäkringar, LRF och Länsförsäkringar ytterligare en omgång här i Östersund. Anmälan till LRF.

Spända av förväntan

Bild
Vi är spända av förväntan då stoet Hrisla, som var sist hos Ómur, idag passerar hela 23 dygn i dräktigheten och skall ultraljudas i helgen. Vi håller tummarna så det gör ont!

Staffan skadad eller sjuk?

Bild
Våran 9 åriga han katt Staffan, har en knöl på flanken (vet inte om det heter flank på katter, men alla hästmänniskor vet ju vad jag menar). Upptäkte den i onsdag och har pratat med veterinären. Men då han ser ut att må bra i övrigt så skall vi avvakta och se. Tar man på knölen så gör det ont men det finns inget sår och inget blåmärke. Hade det varit det hade det varit troligt att han fått en smäll eller liknande. Knölen är stor som ett ägg. Syns inte på bilden, då bilden är tagen tidigare. Vi får helt enkelt se vad som händer och kanske träffa veterinären i början av nästa vecka, beroende på hur det artar sig. Knölar är man ju livrädd för. Tydliga sår och skador är så mycket enklare. Tänk om djur kunde tala!

Viktiga läromästare

Igår kväll var jag ute på min andra ridtur på Gígja. Eftersom det går så himla lungt fortfarande, så passade jag på att ta med mig Meyla som handhäst. Meyla är livrädd för vattenpölarna, hon tror nog att dom skall sluka henne med hull och hår. Men vad är inte bättre då än att ta med sig ett klokt erfaret sto, som inte är rädd för något. Gígja manglar över vattenpölar, diken, åar och forsar. Det finns ingen tvekan i hennes steg. Hon blev ju tryggheten själv för lilla mesiga Meyla. Så igår kväll besökte Meyla alla vattenpölar som fanns i byn. Fortfarande är dom lite farliga men inte alls som i början. Nästa gång skall vi nog försöka oss över Kallstabäcken. Men räknar med att det kan kräva lite mer jobb. På vägen ner till Kallstabäcken skall vi nog repetera med några vanliga vattenpölar innan vi utmanar ödet. Önskar er alla en trevlig helg!

Utvecklingsforum

Torsdagen den 11 september är det Hästnäringens Forsknings- och utecklingsforum på Wången, i aulan. Arrangörer är Stiftelsen Svensk Hästforskning, Hästnäringens Nationella Stiftelse, Jordbruksverket och SLU. Kostnad 250 kr och det finns fortfarande platser kvar, fast sista anmälningsdag var den 27 augusti. Med start 09.30 och avslutningskaffe 15.30, så skall dagen fyllas med ämnen som: - Utfodring för hälsa och prestation (travhästar) - Fett- och glykogenuppbyggnad i muskulaturen (travhästar) - Sommareksem - Genetik - Sommareksem - Hindra och lindra - Tidig ledskada hos tävlingshästar Läs mer på NShorse .

Ryttare är idrottare

Bild
Med hänvisning till nedanstående inlägg vill jag göra lite "reklam" för boken Ryttare är idrottare, som Ulf Johansson skrivit. Den är toppen för oss ryttare som vill träna lite förutom ridningen. Den har bra övningar för bålstabilitet och balans mm.

Styrketräning

Bild
Det är inte bara Gígja som skall komma igång utan även jag måste igång igen efter det långa riduppehållet. Förra veckan var jag på besök på ITRIM, vid ATS, men det var inget för mig. Idag gjorde jag ett besök på Reacting i Odenskog. Fick en "personlig tränare" som gick igenom alla 16 styrketränings maskiner, cykeln och roddmaskinen. Har som mål att komma iväg minst en gång i veckan, för att bygga upp dom muskler som behövs vid ridningen, kanske även dom muskler som inte används vid ridning. Skall försöka ha Ulf Johanssons föreläsning i bakhuvudet för att peppa mig själv till detta. Ulf var till Wången för ett tag sedan och höll en föreläsning för oss ryttare.

Paralympics

Följ våran kollega Zandra Reppe i Bejing, på bloggen . Spännande då hon har medaljchans (har vi hört det förr under årets OS?), men Zandra har faktiskt chans. Det finns även duktiga ekipage från Sverige inom ridsporten!

Gödselplattan

Bild
Nu är gruset/stenarna utspritt i gropen, nästa moment blir att sätta dit dräneringsrör och bygga formen inför gjutning.

Jag har ridit igen...

Bild
Igår kväll tog jag en liten skritt tur på Gígja. Det var evigheter sedan jag red och nu skall jag komma igång igen. Gígja är fortfarande väldigt fet efter sin dräktighet, så det går inte att få på någon sadel ännu, riskerar då att förstöra sadeln (eller Gígjas rygg). Men det var härligt att vara ute denna första gång efter mitt långa uppehåll. Men gissa om jag har träningsvärk. Fick rida med en ridgjord och stigbyglarna var helt onödig, jag fick ju ändå inte ner benen runt den tjocka magen. Vi får se det som att vi båda har något att jobba med framöver. Ett litet mål är att få vara med på vintertölten 2009. Så vi har några månader på oss. Bilden ovan är på Gígja 2005, när vi var nere på Gerstorp, utanför Linköping, på avelsbedömning. Bilden är tagen av Henne Tuvesson.

Ridkurs för Gummi

Bild
Vill du rida kurs för Gummi så finns nu möjlighet till det. Lör-sön 4-5 oktober i Wångens varma/isolerade ridhus. Två ridpass per dag. Gummi använder head-set så även vi på läktaren hänger med i undervisningen. Kostnad, 2300 kr. I priset ingår två frukost, två lunch och en middag. Logi i dubbelrum i nya konferensanläggningen med tillgång till relax och bastu. Box till hästen från lör-sön. Vill du komma redan på fredag, betalar du lite extra till Wången för logi och extra boxnatt. Välkommen att anmäla er till mig, endast 12 platser. Foto PeGe