Islandshäst vänner och uppfödare

SIFs avel efterlyser våra idéer och synpunkter:
Enda sedan det nuvarande avelsvärderingssystemet togs i bruk år 1950 har trenden varit att se över systemet ca vart tionde år. Senaste ändringarna år 2010 handlade om justering av faktorer. År 2000 ändrades faktorerna, man slog ihop egenskaper (vilja och lynne) och la till egenskaper (sakta tölt, sakta galopp och skritt). År 2020 är det somsagt dags igen och just nu pågår ett övergripande arbete med att se över hela systemet inklusive avelsmålet och domarhandledningen. Det man framförallt är ute efter är metoder för att bättre kunna värdera individernas samarbetsvilja och ridbarhet. Man tittar också på om och hur det är möjligt att anpassa bedömningen efter individens ålder. Man funderar även om det finns egenskaper som är onödigt att ha med i avelsmålet eller om det saknas egenskaper som är av betydelse?
Bedömning av Islandshästar är ett återkommande diskussionsämne här på denna sidan och uppenbart att många har synpunkter på hur det ser ut idag. Jag vill därför passa på att ta vara på de resurser som finns här inne och be om era synpunkter och idéer. Det är dock bra att förtydliga att det inte är SIF avel som beslutar om avelsmålen eller bedömningssystemet utan enbart har möjlighet att framföra synpunkter.
Innan vi fortsätter funderingarna är det bra att ha följande fakta i huvudet:
I grund och botten är det så att när avelsarbetet planeras på en ras på beståndsnivå är ett av de första stegen att formulera ett avelsmål och i fortsättningen besluta vilka arvbara egenskaper det är som skall styra selektionen av avelsdjuren. Inom varje egenskap är det sedan definierad vad det är som är det optimala och vad som anses som nackdelar. Inom gångarterna är det generellt målet att ha hästar som är taktsäkra, smidiga och välbalanserade, med vägvinnande och lätta rörelser samt behärskar både långsamt och högt tempo. Vi har inom islandshäst för övrigt relativt enkelt avelsmål som kortfattat lyder så: Ridhäst med bra lynne, välbalanserade och taktrena gångarter samt exteriör som gynnar hästens hållbarhet och ridegenskaper.
När avelsmålet och selektionsegenskaperna är definierat är det avgörande att ta fram metod för att värdera egenskaperna och skapa en domarhandledning. Utan information om individernas egenskaper finns det ju ingen möjlighet att följa rasens utveckling och utan information om utvecklingen handlar det om produktion och inte avel. En avelsvärdering måste som sagt alltid handla om att mäta just selektionsegenskaperna. Så som det är gjort idag visas hästarna både exteriört och ridna och den häst som har mest av de önskade egenskaperna och minst av nackdelarna, dvs. närmast det officiella målet, får högst poäng.
Med den bakgrunden är jag nyfiken på era idéer om fortsatt utveckling och uppdatering av avelsmålet, selektionsegenskaperna och bedömningssystemet :-)
Den som ställer frågan är Heimir Gunnarsson, avelsledare för SIF avel.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

Har du Stånds på dina marker?