Nya regler för hästpass

Hittade detta på Jordbruksverket hemsida:

Från och med den 1 januari 2016 börjar en ny hästpassförordning från EU att gälla. Detta innebär en del nya regler vad gäller hästpass och registrering av hästar. Du som fått pass utfärdade till dina hästar innan den 1 januari 2016 behöver inte byta ut de passen.

Detta gäller från den 1 januari 2016:
Hästpassen får ett nytt utseende
Hästpass som utfärdas efter 1 januari 2016 kommer att se lite annorlunda ut. De ska bli mer enhetliga över hela EU. Bland annat kommer ordningen på sidorna att ändras. Tanken med detta är att göra det svårare att förfalska ett pass.

Tilläggsregistrering
De hästar som kommer in i Sverige och ska stanna längre än 90 dagar behöver göra en tilläggsregistrering i Sverige, även om de redan har ett pass utfärdat i annat EU-land. Det gäller även hästar som kommit in i landet innan den 1 januari 2016. Man ska ha ansökt om tilläggsregistrering inom 30 dagar, om syftet är att hästen ska stanna i landet mer än 90 dagar. Så de hästar som finns i Sverige innan den 1 januari 2016, ska ha ansökt om tilläggsregistrering senast den 30 januari 2016.

Tilläggsregistreringen görs hos en avelsorganisation eller en passutfärdande organisation för hästdjur för avel och produktion. Du måste skicka in passet till organisationen vid en tilläggsregistrering.

Nu blir det spännande att höra framöver hur SIF avel har tänkt lösa detta? Inte så mycket tid att jobba på, alla pass ska in senast den 30 januari 2016 enligt ovan.

Just nu hänvisar SIF avel till Jordbruksverket. Så vi får väl bara avvakta tills det blir lite ordning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"