330 dygn +/- 10 dygn

Har ingen riktig koll på när (datum) Spes blev betäckt. Vi körde ner henne till Stenholmen 25 maj och enligt info blev hon betäckt på en gång dvs inom den första veckan. Räknar jag från 1 juni så passerade hon 330 dygn den 27 april och 342 dygn idag dvs 9 maj 2014.

Tittar man på hennes tidigare fölningar så har hon gått från 320-348 dygn, alla dom fölningarna har skett i juni så tidigt/sent på året borde inte ha styrt henne. Nu är det tidigare på året, kallt och ingen grönska så det kan ju göra att "hon" fördröjer. Men visst borde det vara på G vilken dag som helst. Fast beror ju på vilket datum hon egentligen är betäckt?


Spes och Muska dräktiga 9 maj 2009
Muska är betäckt sista gången i augusti och passerar 330 dygn den 21 juli. Hon har tidigare år gått dräktig från 318 dygn till 346, tar man ett snitt på hennes dräktighetstid så hamnar hon på 329 dygn. Hon har också varit ganska jämn, legat runt 330 dygn, men hon har en kortare på 318 dygn, Thóra långben, och ett långt på 346 dygn med stora Aron. Hon har också fölat i maj dom flesta gångerna. Så denna sena fölning är ovanlig för henne och får jag gissa så kommer hon att föla tidigare.

Meyla är betäckt sista gången den 26 augusti och passerar 330 dygn den 22 juli. Hon väntar sitt första föl så där har vi ingen erfarenhet av hennes dräktighetstid. Men hon och Muska kanske hamnar ganska lika i tid.

Jag är lite nördig och har fört bok på stonas dräktighet, speciellt våra egna, fyller i datum för betäckning, datum för fölning, kön, förväntad färg % och verklig färg. Det är kul och vore kul att finna ett mönster på varje sto. Men än har inte våra ston fölat så många gånger var att det går att få fram något sådant.

Vi går i väntans tider och det är kul tider...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"