Hingsthållare

Som hingsthållare har man ett pappersarbete som skall göras så här på höstkanten när alla ston har åkt hem. Senast den 30 september skall alla handlingar vara inskickade till SIFs avelskansli. Ingen betäckningslicens nästa år ifall man slarvar.

Det är både årets betäckningar och föregående år som skall rapporteras på språngrullan. Inom en snar framtid skall språngrullan läggas ut så att man kan göra rapporteringen via nätet och det kommer helt klart att förenkla.

Från föregående år skall på språngrullan rapporteras vad det blev för något i år av alla föl som föddes, färg, kön och datum för födsel. Detta får ju hingsthållaren reda på tack vare det lilla kvittot som stoägaren skall skicka åter omgående efter fölning. En kopia på betäckningsrapporten skall bifogas till SIF.

På årets Språngrulla skall det i korrekt ordning fyllas i vilka ston som betäckts i år, deras id nummer och under vilka datum dom träffat hingsten. Till årets språngrulla skall även betäckningsrapporter bifogas, där hingsthållaren har fyllt i härstamningar, ägare och dyl.

Ett kvitto på årets betäckning skall också skicka till stoägaren, ifall inte det är utlämnat redan tidigare, detta kvitto skall stoägaren skicka åter nästa år så att hingsthållaren kan skriva upp resultatet i språngrullan.

Betäckningsrapport skall skickas till stoägarna som fått föl så att dom har när det är dags att id-kontrollera fölet.

Så den som inte gillar papper, skall inte bli hingsthållare. Jag älskar papper!!!

Kommentarer

Ulla sa…
Sitter själv och klurar på dessa papper. har ju tack o lov inte haft så många ston. Lite lagom med fyra stycken så här första gången.
Tror jag ska ta lite hjälp av dig.... ringer!

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"