Fölets färg?!


Fölet har färgen gulbrun, kan t o m vara ljusgulbrun. På mammans sida finns brun och från pappans sida påverkar gulanlaget på brun. Gulbrun uppstår när gulanlaget verkar i heterozygot form på brun grundfärg.

Mamman är svartbrun, morfar brun, far isabell skäck och farmor gulsvart. Svartbrun finns inte registerat som färg i WF, vilket är trist, för då får man inte fram färgförslag på föl när man går in i WF.

Hur kommer då fölet att se ut efter att den fällt fölpälsen? Benen kommer att bli svarta, man och svans förblir svarta, som på en brun häst. Täckhåren kommer att vara gula, huvudet ljusare än övriga kroppen. Håren längst ryggraden bleks mindre och det kan därför se ut som en ål, men kallas då för falsk ål. Huden är brun till blekbrun.

Skulle jag mot förmodan ha fel och fölets huvud blir mörkt, efter fällning, då har vi istället en gulsvart fölunge. Vilket två av er också har gissat, i tidigare inlägg, där jag frågat er. Fölet skulle då också behöva bli mindre gul, lite mer mot grå/beige eller bättre beskrivning mer som kaffe med möjlk.

Får jag äran att id-kontrollera denna fölunge, så kommer jag med spänning att följa hur den fäller sin fösta päls kring knä- och hasveck. Där skall det komma fram svart päls. Sedan kommer vi till huvudet där den skall börja fälla runt ögonen och där får inte det mörka vidga sig något mer än det redan gör. För gör det det så får jag ändra mig till gulsvart. Färgbedömning är svårt på föl, eftersom fölpälsen kan skilja så mycket från den kommande pälsen. Men det är kul!

Fölet bör inte id-kontrolleras förrän den har börjat sin fölpälsfällning.

På Island kallas denna färg för Moldóttur, efter Mold = jord, mylla. Här i Sverige kallades denna färg tidigare för Bork, men Bork kunde vara så många olika varianter så man delade upp färgen i en bättre tydligare uppdelning.

Här i Jämtland har vi på tävlingsbanan på Wången ofta sett hingsten Faldur frá Sydri-Gróf. Han är gulbrun, dvs fölets blivande färg. Det blir ett vackert sto att skåda, med sin lite ovanlig färg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"